Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шанс Софійки на здорове життя

У Чернівцях вперше зробили операцію на дитячому серці. Зробили це кардіохірурги зі столичного Інституту імені Амосова
23 листопада, 11:29

Останнього дня літа в сім’ї чернівчан народилася донечка-первісток. Народилася передчасно, бо мала з’явитися на світ аж на початку грудня. Крихітка з чоловічу долоню важила заледве 690 грамів. «Ти ще молода і народиш собі інших діток», — «розраджували» матір, бо шанси на життя малятка були примарні. Недоношена, з недорозвинутими органами дівчинка з перших хвилин життя перебувала на апараті штучного дихання та ліках, її стан оцінювали як вкрай важкий.

«Коли на п’яту добу після народження дитину з пологового будинку перевели до відділення інтенсивної терапії новонароджених нашої лікарні, довелося на апаратах моделювати практично всі її життєві функції», — каже заступник головного лікаря Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Наталія СКРАЩУК.

Два місяці медики та батьки не відходили від Софійки (так назвали дівчинку). На щастя, у матері було молоко, тому немовля одержувало ці «ліки №1». Воно потроху додавало у вазі, до листопада набрало 1300 грамів, однак загальний стан дитини залишався важким. У дівчинки не закривалася Боталлова протока — судина, яка сполучає аорту з легеневою артерією у плоду та самостійно закривається після народження, коли починають працювати легені.

Хоча у недоношених дітей це відбувається пізніше, занадто широка Боталлова протока Софійки сама ніяк не закривалася. Це можна було зробити лише хірургічно і бажано якомога швидше, щоб зменшити навантаження на серце та поліпшити живлення тканин киснем. У Чернівцях таких операцій не роблять, тому лікарі зв’язалися з Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, куди скеровують дітей у подібних випадках. Та оскільки дорога до Києва могла коштувати крихітці життя, до неї зголосилася приїхати бригада зі столиці: два кардіохірурги, анестезіолог та операційна медсестра, які привезли з собою необхідні інструменти.

Операцію зробили безпосередньо в палаті Софійки. Вона тривала півтори години і обійшлася без ускладнень. «Молили Бога, щоб з донечкою було все гаразд. Щоб не так сильно хвилюватися, разом із чоловіком мріяли, якою буде Софійка, коли виросте, — каже мама дівчинки Оксана Молодик. — Після операції стан дитини поліпшився буквально на очах. У неї змінився колір шкіри, з’явився рум’янець, дитина стала активнішою і вперше усміхнулася».             

За два дні Софію від’єднали від апарата штучної вентиляції легень, перевели на більш щадний. Фактично дитина почала дихати самостійно, їй лише подають повітря, збагачене киснем. Однак на цьому хвилювання не скінчилися, бо через тиждень стан дівчинки різко погіршився, став критичним. Завдяки професійності чернівецьких медиків загроза відступила. І хоча попереду в Софійки — довгий шлях реабілітації, лікарі кажуть, що вона житиме і буде здоровою.

Оскільки на ліки для дитини держава надає на день лише 3,5 гривні, батьки Софійки купують необхідні препарати за власні кошти, витрачаючи щодня від 600 до 1,5 тисячі гривень. Вони вже спродали все, що мали, їм допомагають родичі та друзі, але грошей все одно бракує. Тому звертаються до всіх добрих людей по допомогу.

Переказати кошти можна на рахунок матері Софійки

АТ «УкрСиббанк»,

МФО 351005,

ІПН 3244106669, р/р 26251010159766

Молодик Оксана Володимирівна


КОМЕНТАР

«РОЗВИТОК ДИТЯЧОЇ КАРДІОХІРУРГІЇ НА БУКОВИНІ СТРИМУЄ ВІДСУТНІСТЬ ПЕРИНАТАЛЬНОГО ЦЕНТРУ»

Оксана АНДРIЄЦЬ, директор департаменту охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації:

— Розвиток дитячої хірургії в області стримує відсутність перинатального центру. Через затягування його будівництва на базі міської дитячої лікарні Чернівців уже кілька років працює один із пологових будинків, у складі якого функціонує хірургічний центр, де оперують діток з усієї області. З цієї причини лікарні банально бракує площ для розгортання нових напрямків оперативних втручань. У тому числі операцій на серці, хоча кардіохірургія є одним із стратегічних пріоритетів лікарні. 

Сподіваюся, необхідні на добудову перинатального центру державні кошти надійдуть найближчим часом, що дозволить реалізувати плани розвитку дитячої хірургії.

Наразі в області функціонують реанімаційні бригади, зокрема для новонароджених, ці бригади в екстрених випадках доправляють дітей на кардіооперації до Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, Інституту серця МОЗ України чи Київського центру дитячої кардіології та кардіохірургії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати