Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У місті Винники відзначили сторіччя пам’ятника Шевченку

01 жовтня, 16:58

У Винниках біля Львова відзначили неординарну подію: 100-річчя від дня встановлення одного з найперших пам’ятників Тарасові Шевченку в Західній Україні. Його передісторія така: на початку ХХ століття, коли наближалося сторіччя з дня народження поета, прогресивна галицька інтелігенція доклала чимало зусиль, щоб встановити пам’ятник Великому Кобзареві у Львові, але на перешкоді стали польські чиновники.

Тоді виникла ідея поставити пам’ятник Шевченкові біля Львова — у Винниках, де на той час була активна й високосвідома українська громада, діяло товариство «Просвіта» й інші українські громадські організації. На кошти, зібрані серед робітників, селян та інтелігенції, в 1910—1912 роках у майстерні Яворського у Львові був зроблений пам’ятник Великому Кобзареві, а влітку 1913 року встановлений у центрі Винників. 28 вересня пам’ятник було офіційно відкрито й освячено.

Найбільше зусиль до цього доклали активні члени «Просвіти» — нотаріус Володимир Левицький, суддя Антін Рак та довголітній парох Винників отець Григорій Гірняк. Саме завдяки їхній подвижницькій праці українське населення міста стало свідомою й добре організованою національною спільнотою, а Винниківський район став найсвідомішим і найкраще організованим у Львівському воєводстві. Виготовлення пам’ятника було доручено архітекторові Олександру Лушпинському, учневі видатного львівського архітектора Івана Левинського. І якраз через сто років у Винниках знову відбулася велика урочистість. Століття пам’ятника винниківчани відзначили цілою низкою заходів. Зокрема, у каплиці на Винниківському цвинтарі відправили поминальну панахиду по жертводавцям та організаторам спорудження пам’ятника, 29 вересня біля пам’ятника Кобзареві відбулась урочиста академія, поминальний молебень за участю представників усіх конфесій та покладання квітів, у історико-краєзнавчому музеї Винників пройшов науковий семінар і відбувся концерт за участю художніх і творчих колективів Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка, а також було відкрито дві виставки: «Львівські художники шляхами Кобзаря» та «Шевченкіана Софії Караффи-Корбут».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати