Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уперше на параді

Як готують службових собак, котрi крокуватимуть Хрещатиком пiд час заходiв з нагоди 30-рiччя Незалежностi
20 серпня, 09:54

Уже місяць на плацу військової частини 3027 міста Вишгород найкращі 40 кінологів із рядів Національної гвардії України тренуються зі своїми службовими собаками, які уперше за 30 років Незалежності України вийдуть на парад. Серед них — старший інспектор кінологічної групи, 36-річний Володимир ПЕРІСТЯК з військової частини 3008, що дислокується у Вінниці. До параду він готується разом зі своєю службовою вівчаркою Річі. Це вже четверта його собака за 16 років кінологічного стажу. З ними він і на патрулювання виходив, і в зоні бойових дій завдання виконував. Та нинішнє завдання — пройти урочистим строєм Хрещатиком — сприймає за найвищу честь. Зізнається, що чекав на таку можливість усі 16 років служби кінологом.

«До військового параду з нагоди святкування 30-ї річниці Незалежності України від Нацгвардії залучається дві сотні військовослужбовців, бойова техніка та авіація. Уперше зі своїми чотирилапими побратимами пройдемо й ми — 40 кінологів з рядів Нацгвардії, і це велика честь, — каже Володимир Перістяк. — Підготовка триває вже другий місяць. Вражають масштаби і ретельна організація — все продумано від малого до великого. На першому етапі відбулося знайомство службових вівчарок із містечком утримання, де вони нині проживають. Потім адаптація собаки до собаки, щоб вони не кусалися, не гризлися, а йшли поруч однією командою. На другому етапі почали вчитися формувати «коробку» з ходінням поруч. А зараз ми відпрацьовуємо ходіння з оркестром, адже це зовнішні подразники, до яких собака має адаптуватися, щоб на параді її нічого не відволікало. Уже була репетиція на полосі Антонова. Крім наших собак, у параді братимуть участь службові чотирилапі від ДСНС, прикордонних військ, фіскальної служби — загалом 126 собак. Наші зусилля не марні, все злагоджено і буде дуже красиво».

ЗА 16 РОКІВ «ВИРОСТИВ» ЧОТИРИ СЛУЖБОВІ СОБАКИ

Про своїх собак старший інспектор кінологічної групи може розповідати годинами. Займатися ними він розпочав ще у 2004 році, коли потрапив на строкову службу у Золочів, що на Львівщині, і познайомився там із вівчаркою Азою. Вона відкрила у нього талант до дресирування і любов до цього «ремесла». Після закінчення навчального центру він залишився служити кінологом і був переведений до бойової частини 3008 у Вінницю. У подальшому служив у патрульному батальйоні, а згодом перевівся у конвоювання. За цей час, як каже, «виростив» чотири службові собаки. Зараз відточує бойові навички у Річі. Йому тільки два роки, але пес вже встиг зарекомендувати себе на службі.

«Першою собакою ще в навчальному центрі була Аза. Та перша моя любов і на все життя — це Дінара. Енергійна вівчарка, якою захоплювалася вся військова частина, люблячи, називали її принцескою. Вона досить рано померла, від хвороби — рак молочної залози, — розповідає Володимир. — Після неї був Джек — сильний і відважний. З ним у 2016 році я їздив у зону бойових дій, на той час АТО. Несли службу поблизу Новоайдара і Щастя. Базувалися на стаціонарному блокпості. Собака виконувала завдання з охорони, розшуку небезпечних засобів та багажу, тобто зброї, наркотичних засобів. Завдяки Джеку були виявлені кілька випадків незаконного перевезення зброї та контрабанди. А на місці дислокації, тобто у Вінниці, служба виконується з конвоювання, і нинішній мій собака Річі просто ідеально справляється з цим завданням. Хоча як показала підготовка до параду, він у мене ще й артист, любить позувати на камеру».

«МИ З РІЧЕМ НЕ ПІДВЕДЕМО»

Нині Володимир відточує у Річі стройовий крок «за командою поруч». Дворічний чотирилапий старанно виконує усі вправи. Пес спеціалізується на пошуку зброї та наркотиків. Чотирилапий схвачує всі команди нальоту, що зі спеціального курсу, що з загального, і виконує із задоволенням. Як каже старший інспектор кінологічної групи, собака — сангвінік за темпераментом: енергійний, виважений і вдумливий. І попри те, що за стандартами НАТО більшість кінологічних центрів беруть на службу бельгійські вівчарки породи малінуа, з Річем Володимир не збирається прощатися. Каже, що навіть після того, як його собаки завершують службу, він продовжує з ними «дружити». Джека, наприклад, віддав на утримання своєму товаришу з чіткими рекомендаціями щодо харчування.

«Кожна собака — це друг, товариш, побратим. Так, вони не розмовляють людською мовою, але точно знають, що ти їм кажеш і відчувають тебе, як ніхто інший. Тому як під час несення служби, так і після звільнення з війська я несу за них відповідальність, — запевняє Володимир Перістяк. — Дінара померла у мене на руках від хвороби. Джек від старості, до останнього дня він ніс службу з охорони фруктових садків у мого товариша. Тепер ми виконуємо бойові завдання з Річем. Очевидно, що добре справляємо, бо навіть на участь у параді запросили. Будемо проходити окремим розрахунком у спеціальному спорядженні. Я мріяв про це і дуже задоволений, що нас обрали. Ми з Річем не підведемо».

24 серпня з нагоди 30-ої річниці Незалежності України в Києві відбудеться урочистий концерт та парад військ. На вулиці Хрещатик та Майдані Незалежності урочистою ходою пройдуть колони сил безпеки і оборони та збройних сил країн-партнерів з прольотом авіації. У цей день на Михайлівській площі та Володимирському проїзді відбудеться статичний показ сучасних зразків озброєння і техніки сил безпеки та оборони, а також артилерійський салют на Трухановому острові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати