Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Я проявив свою позицію громадянина і юриста»

Луганський адвокат надає допомогу місцевому євромайдану
05 грудня, 10:26
ІГОР ЧУДОВСЬКИЙ З П’ЯТИРІЧНИМ СИНОМ НА ЛУГАНСЬКОМУ ЄВРОМАЙДАНІ

Уже через три дні після сумно відомого «євроінтеграційного» розпорядження президент адвокатської компанії з Луганська Ігор Чудовський подав заяву до Генпрокуратури з вимогою дати юридичну оцінку діям Азарова. Пізніше, з розгортанням майданів, запропонував свою допомогу луганським активістам.

— Я вважаю, що прагнення кращого життя закладене в генах кожного народу. Пов’язувати своє життя з європейськими цінностями треба не на словах, а на ділі, — говорить Ігор. — Довгі роки Україна декларує свій шлях до цивілізованої Європи. Це закріплено й законодавчо.

Вкладалися кошти (гроші платників податків!) у реформування права. Зараз реформу пережила адвокатура. Ухвалено закон, що відповідає європейським стандартам. На черзі була реформа прокуратури. І раптом, за тиждень до підписання, прем’єр своїм розпорядженням (підзаконним актом) припиняє багаторічний рух на євроінтеграцію. Тут я проявив свою громадянську позицію й позицію юриста. Я наполягаю, що верховенство права має бути не на словах, а на ділі. Усі посадові особи в державі (а не лише пересічні громадяни) зобов’язані виконувати ухвалені закони.

— І ви звернулися до Генпрокуратури?

— Я підготував заяву до ГПУ з проханням дати юридичну оцінку в рамках чинного кримінального кодексу. У діях пана Азарова я вбачаю порушення статті 365 КК (перевищення посадових повноважень). Тим, хто забув, нагадаю, що саме за цією статтею була засуджена Юлія Тимошенко. Давайте будемо послідовними. Курс на євроінтеграцію зірвано. Зрештою, це й стало причиною того, що зараз робиться на вулицях. Є потерпілі. Хтось з високопоставлених чиновників, нарівні з правоохоронцями, має нести за це відповідальність.

— Далі почався луганський майдан. Можна так сказати, що ви виступили юрисконсультом місцевих активістів. Чому?

— Передусім я підтримав конституційні права наших громадян. Я твердо переконаний, що кожен громадянин України має право, згідно з Конституцією, виражати свій мирний протест.

Коли, власне кажучи, міліція скоїла злочин. А саме порушила статтю 340 КК України (незаконна перешкода організації або проведенню мітингів і зборів). А керівництво міліції перевищило свої посадові повноваження. Це, у свою чергу, кваліфікується статтею 365 КК України. Я як адвокат вирішив підтримати й сприяти саме мирним, таким, що не виходять за рамки закону, діям людей, які виражають свою громадянську позицію.

Мене запросили активісти -громадські діячі — організатори протестів у Луганську. 2 грудня була створена колегіальна організація «Комітет опору Луганщини». Моя роль у цьому об’єднанні — юридичний супровід мирних акцій протесту. Я не маю ніяких політичних інтересів. Я просто виконую свій громадянський обов’язок.

— На ваш погляд, чим закінчиться протистояння в Києві й інших регіонах України?

— Сьогоднішні події набагато ширші, ніж протест, викликаний крахом євроінтеграції. Він був приводом, щоб виплеснути роздратування, що назрівало роками. Усі втомилися від корупції, що глибоко проникла в усі сфери життя. За рівнем «непідкупності чиновників» ми вже наздогнали Іран і Зімбабве. Сталося те, про що неодноразово застерігали керівництво держави. Якщо постійно підігрівати ситуацію, то клапан рано чи пізно зірветься. Це протест проти тієї влади, яка, декларуючи одні цінності, виконує абсолютно інші завдання.

Проте дуже хочеться вірити, що політики будуть послідовними й очікуване переформатування влади станеться. Дуже сподіваюся, що розум переможе.

ДО ТЕМИ!

На столичному Майдані чергують психологи

Усі учасники акцій протесту в столиці можуть отримати професіональну психологічну допомогу та підтримку. Про це на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомляє Тетяна Назаренко, психотерапевт, член правління Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації.

«Друзі, кому дуже тривожно або погано, або паніка, у КДА вже працює психолог. Прийдіть і просто поговоріть, — звертається психотерапевт до всіх тих, у кого виснажуються моральні та фізичні ресурси. — Я особисто чергую в четвер з 19.00 до 22.00, у п’ятницю — з 9.00 до 12.00».

За словами Тетяни, це приватна ініціатива людей, яким небайдуже все, що відбувається. Звичайно, всі консультації вони проводять на громадських засадах і безкоштовно. Починаючи з середи, колеги Тетяни, які чергуватимуть у Службі психологічної допомоги на Майдані, одягнуть жилети модного світло-м’ятного кольору з написом «ПСИХОЛОГ».

«Сьогодні розмовляла з колегою про допомогу тим, хто на Майдані. Вона сказала, що не може без сліз дивитися на це. Мені теж дуже боляче і сумно. Але психотерапевт дуже добре розуміє насамперед СВОЇ відчуття болю, розпачу, розчарування і надії. І я сподіваюся, що справляється з ними. Архетип «Поранений цілитель» як він є. Ми теж люди. Ми теж у почуттях. Ми не всесильні. Але ми можемо допомогти», — повідомляє на своїй сторінці в соцмережі Тетяна.

 Отримати кваліфіковану допомогу психолога у центрі столиці можна в Домі профспілок на першому поверсі (біля їдальні праворуч, орієнтир — ятка із канцелярією) або в будівлі КМДА (на вході запитаєте у чергових, де шукати психолога), повідомляє Вікторія СИДОРОВА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати