Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Які культурні події літа запам’яталися вам найбільше?

01 вересня, 00:00

«Мертвим сезоном» називають три літні місяці, адже двері театрів та концертних залів зачинені. Та культурне життя столиці трохи животіє в галереях, музеях. А інколи літній Київ здригається від гучних музичних фестивалів, таких як «Країна мрій» чи кінофорум «Відкрита ніч». Проте музичне, фестивальне чи будь-яке інше життя країни не закінчується за межами нашої столиці. «День» звернувся до відомих людей з пропозицією поділитися своїми думками з приводу того, які культурні події цього літа запам’яталися їм найбільше?

Лариса СКОРИК, архітектор:

— Я багато працюю, а тому на відвідання всіх культурних подій у мене не вистачає часу. Натомість про них дізнаюся від друзів чи з повідомлень мас-медіа. Цього літа я щось не пригадую величезних культурних подій. На мій погляд, нічого такого, що вразило мене чи моїх однодумців, я не зафіксувала.

Євген КАРАСЬ, керівник галереї «Ательє Карась»:

— Перш за все мені запам’ятався Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва в місті Шаргороді на Вінниччині. Не залишив байдужим і кінофестиваль «Відкрита ніч». Як на мене, «Відкрита ніч» — величезна культурна подія у світі українського кіно.

Людмила ГОРДЕЛАДЗЕ, директор кінотеатру «Жовтень»:

— Чогось надзвичайного не пригадую... Щоправда, з’явилися перші спроби тиражувати американські прокатні стрічки з українською фонограмою, наприклад, фільми «Тачки» та «Пірати Карибського моря». І це вийшло досить цікаво...

Тарас ФЕДЮК, письменник:

— 18 серпня відзначив своє 50 річчя Василь Герасим’юк —член Спілки українських письменників. До ювілею вийде його збірка поезій «Папороть». Особисто для мене це — значуща подія. Я гадаю, що й у літературному житті країни ця книжка не пройде поза увагою читачів.

Сергій АРХИПЧУК, режисер:

— Це літо було переповнене політичними подіями, які дещо затьмарюють будь-які культурні. Масове дійство з участю українського політикуму під кодовою назвою «Дай, Боже, нашому теляті вовка з’їсти», яке тривало з кінця весни до середини літа, продовжується й матиме несподіване завершення... Нині політика поглинула все, навіть байдужих до неї людей...

Олексій КУЖЕЛЬНИЙ, художній керівник театру «Сузір’я»:

— Яскравими культурними подіями можна назвати Сорочинський ярмарок на Полтавщині або Всесвітній форум українців у Києві. Щоправда, й над ярмарком, і над форумом аж до дня їхнього проведення висіло питання фінансування. Це прикро. Тому, як на мене, найбільша культурна подія — та, яка відбулася в культурній свідомості громадян. Цього літа люди зрозуміли вартість свого особистого вибору. Усі були занепокоєні політичними подіями, а потім зрозуміли, що їхнє існування не зводиться лише до того, який буде уряд. Адже в першу чергу все залежить від того, що ти робитимеш власноруч. Усі події, що відбулися, — це питання власних бажань, власних намагань, власної відповідальності. Вважаю, це надзвичайно важливий крок громадської свідомості до розуміння культури існування в різноманітних вимірах. Найголовніше — зосередженість на власній роботі, творчості та можливостях.

Ірина ГОРБАНЬ, арт-менеджер центру сучасного мистецтва «ДАХ»:

— Більшість культурних подій ми пропустили через те, що були за кордоном. Тому для мене та нашого колективу найцікавішою подією літа став фестиваль у мальовничому селі Шешори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати