Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З вулиці — на святкову трапезу

За різдвяними столами Спільноти Святого Егідія в Україні зібралося понад тисячу гостей і ще сотні отримали подарунки та привітання
09 січня, 12:54
У РІЗДВЯНОМУ МЕНЮ — ГАРЯЧИЙ БОРЩ ІЗ ПИРІЖКАМИ, ОЛІВ’Є, КАРТОПЛЯ, КОТЛЕТИ, РИБА — СТРАВИ, ЗВИЧНІ ДЛЯ КОЖНОГО, АЛЕ ТАКІ РІДКІСНІ ТА БАЖАНІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ВУЛИЦІ ТА БІДНИХ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Києві запрошення на обід отримали 300 людей вулиці та людей, які через важкі життєві обставини змушені просити милостиню. Для них Спільнота Святого Егідія накрила святкові столи в їдальні Національного університету «Києво-Могилянська академія». У меню — звичні для українців страви, але незвичні й бажані для бездомних: кутя, олів’є, борщ, другі страви з гарніром, вино з домашніх погребів.

Різдвяний обід — подія дуже незвична. Просту університетську їдальню прикрасили до невпізнання: столи накрили яскравими скатертинами, запалили свічки — усе виглядає так, наче тут зустрічатимуть дуже поважних гостей. І коли двері відчиняються, сюди заходять бездомні у старому одязі, хтось — на милицях, хтось — із побитим обличчям, літні люди, що ледь-ледь ходять, — усі ті, кого часом навіть виганяють із транспорту чи переходів.

На свято прийшли різні люди з різними життєвими історіями та долями, але цього дня всі вони хочуть почуватися не самотніми, а в колі сім’ї та друзів. «Відразу й не згадаю, коли востаннє так добре їв», — усміхається Влад, один із гостей святкового обіду. Колись він заробляв на життя малим бізнесом. Його дружина захворіла на рак, і, щоб оплатити ліки, чоловік продав квартиру й переїхав жити до батьків дружини. Коли жінка померла від хвороби, батьки виставили Влада за двері. 15 років він живе на вулиці і 14 із них на Різдво відвідує обід Спільноти Святого Егідія. Влад був на першому в Україні обіді 1999 року, коли за столами зібралося 16   бездомних і майже удвічі більше волонтерів. Він прийшов на свято і цього року, коли разом обідали понад 300 бідних.

За традицією, за столами з бездомними сидять волонтери, які їх добре знають, а за кожним столом закріплений свій «офіціант». Це дає змогу створити домашню святкову атмосферу. Багато безпритульних зізнається, що з Різдвом їх вітає лише Спільнота, і якби не цей обід, 7 січня було б для них таким самим днем, як і всі інші. «Ісус асоціює себе з бідними, він народжується як бідний — як бездомний, якому не було місця в оселі: він народився у хліву для худоби. Тому сьогодні ми приймаємо бідних людей як найпочесніших гостей», — розповідає Юрій ЛІФАНСЕ, голова Спільноти Святого Егідія в Києві.

Різдвяний обід розпочинається з молебню і привітання митрополита Макарівського Іларія, вікарія Київської митрополії та протоієрея Павла Кирилова, Благочинного Голосіївського благочинія, настоятеля Свято-Вознесенського храму. Бездомні запалюють свічки. Згодом колядує хор. Починається обід: офіціанти кожному приносять олів’є й оселедця «під шубою», борщ із пиріжками, картоплю, рибу, котлети, кекси й мандарини. Поївши та зігрівшись, гості обіду мають час поспілкуватися та обмінятися новинами. На прощання всі отримують подарунки із рук волонтерів, кожен — іменний. У пакунках — рукавиці, шарфи з символікою Євро, підштаники та інші теплі і корисні для бездомних речі.

Влад сидить за столом зі своїми друзями, серед них — студент Данило, волонтер Спільноти. Данило щовівторка роздає бездомним, поміж яких           — і Влад, їжу, чай, одяг — так зав’язується дружба, виникають приятельські стосунки. Тому, каже хлопець, такий обід — це не одноразова акція, а свято друзів, Різдво в колі великої сім’ї. Такий Різдвяний обід 25         грудня відбувся в більш ніж 500 містах у 75 країнах на всіх континентах, а 7 січня — у Москві, Івано-Франківську, Львові, Києві та вперше — у Хмельницькому.

ДОВІДКА «Дня»

Уперше римська Спільнота Святого Егідія запросила бідних і бездомних із центрального району міста, Трастевере, на Різдвяний обід 25 грудня 1982 року. Тоді за столом зібралося 47        гостей. Так зародилася дуже хороша традиція і для інших Спільнот в усьому світі — святкувати Різдво разом із бездомними, хворими на СНІД, людьми з особливими потребами, в’язнями, літніми людьми зі старечих будників, із дітьми-сиротами, з іноземцями. Наприклад, на ювілейний, 25-й, Різдвяний обід, за приблизними підрахунками, зібралося понад сто тисяч бідних у 401 місті світу на п’ятьох континентах. А в Різдвяному обіді з бідними 2009 року в Римі взяв участь Папа Римський Бенедикт XVI.

У Києві Різдвяні обіди проводять із 1999 року. На перший обід прийшло 16 бідних, а цього разу    — понад 300 людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати