Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Америка у темряві

16 серпня, 00:00

У четвер близько 16-ї години за місцевим часом (у ніч з четверга на п’ятницю за київським) зникло енергопостачання у семи американських штатах та канадській провінції Онтаріо. Через відключення постраждали американські мегаполіси Нью-Йорк, Детройт, Клівленд, а також канадські міста Торонто й Оттава. Без електрики залишилися понад 50 млн. чоловік — найбільша цифра за всю історію подібних попередніх аварій. Було майже повністю паралізовано транспортне сполучення: закрито аеропорти, залізниці, евакуйовано людей і блоковано роботу громадського транспорту. Пентагон вживає посилених заходів безпеки, зміцнивши патрулювання літаками північно-східного регіону країни, а також кордону з Канадою.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав до збереження спокою, заявивши, що може зі 100-відсотковою впевненістю відкинути вірогідність терористичного акту як причини аварії. Найімовірніше, перебої з подачею електрики зумовлені пожежею на електростанції на Ніагарі, яка могла бути викликана ударом блискавки. Крім того, є версія про вихід із ладу електростанції у Пенсильванії. Подача електроенергії, як запевняють власті, у п’ятницю мала повністю налагодитися. Вже до ранку було відновлено нормальний ритм життя у кількох районах Нью-Йорка, відкрито аеропорти Ла Гуардія і Ньюарк. Згодом знову запрацювала електростанція на Ніагарі.

Криза з енергопостачанням дала можливість президентові Бушу заявити про крайню необхідність модернізації американських енергосистем. «Це урок для країни, на який ми мусимо гідно відповісти», — зазначив він, повідомляє «Вашингтон пост».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати