Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чорногорія підійшла до воріт НАТО

Чорногорський парламент схвалив вступ країни до Альянсу
29 квітня, 09:02

Скупштина Чорногорії схвалила рішення на підтримку вступу країни до НАТО — затвердила Закон про ратифікацію Північноатлантичного договору, який містить умови вступу Чорногорії до Альянсу.

Парламентарі голосували «з голосу» — головуючий за списком оголошував ім’я та прізвище кожного присутнього, депутат мав уголос повідомити свою позицію, яку — теж головуючий — відзначав у своєму папірці.

Такий спосіб було обрано через технічні проблеми — засідання проходило не в обладнаному будинку Скупштини у Подгориці, а в залі засідань у Цетіньє (це місто, яке було резиденцією чорногорських королів — офіціально теж столиця Чорногорії, але так звана «престольниця», «королівська столиця», на відміну від Подгориці — «головного міста».)

Усі присутні на історичному засіданні чорногорського парламенту депутати голосували «за» (46 з 81-го). Навіть частина опозиційних політиків, які звинувачують правлячу партію в корупції та авторитаризмі й вимагають дострокових виборів, брала участь у голосуванні. Щоправда, частина опозиційних парламентарів — йдеться про проросійських політиків — як і раніше, не брала участі в засіданні. Вони мітингували ззовні разом зі своїми прихильниками.

Чорногорська влада застосувала цього дня підвищені заходи безпеки, але вони не знадобилося — жодних зіткнень не відбулося. Опозиція провела мирний мітинг, пікет із плакатами «НАТО — вбивця» та підпалила прапор НАТО.

Опозиціонери анонсують продовження «антинатовських» протестів, але знов у форматі мітингів та пікетів. Нічого такого, що б могло загрожувати вступу країни до Північноатлантичного альянсу.

Була у чорногорської опозиції ідея з проведенням референдуму щодо вступу до НАТО. Але спочатку їм не вдалося протягнути цю ініціативу через державні органи (що зрозуміло), а потім і на неофіційному рівні на так званий «народний референдум» (на проведенні якого наполягала Росія) не знайшлося коштів. Вочевидь, після початку розслідування справи про підтриманий російськими спецслужбами державний переворот, отримувати гроші з Москви стало складно та небезпечно.

Отже, для вступу до НАТО Чорногорії залишилося дочекатися ратифікації відповідного Протоколу Іспанією та завершення усіх бюрократичних процедур на саміті Альянсу. Напередодні стало відомо, що Нідерланди, де обговорювалося винесення рішення про ратифікацію протоколу про вступ Чорногорії до НАТО на референдум, не будуть проводити жодного опитування громадян. Ідею референдуму щодо чорногорського питання підтримали… тільки два громадянина Нідерландів.

 Сьогодні ніхто не має сумнівів, що вже цього року чорногорський прапор приєднається до 28 інших прапорів країн-членів НАТО.

Як відреагує на це Кремль? Важко. Зараз Москва веде активну пропагандистську кампанію проти відпочинку в Чорногорії. На днях було заборонено ввезення до РФ продукції найбільшого чорногорського виробника. Можливо, будуть й інші «креативні» засоби тиску (російське МЗС вже почало погрожувати кроками у відповідь на рішення чорногорського парламенту), проте реальних важелів впливу на ситуацію в Росії немає.

Чорногорія довго блукала балканським бездоріжжям, але нарешті дісталася місця, що належить їй за усіма географічними, культурними й історичними критеріями… Так, лідер правлячої партії — ДПС — Міло Джукановіч, ідеолог і найпотужніший промоутер євроатлантичної інтеграції і загалом незалежності країни, під час спілкування із журналістами після голосування описав значення для країни вступу до НАТО. Втім, головні сподівання чорногорців на позитивні наслідки членства в Альянсі  ґрунтуються на чисто прагматичних розрахунках. Чорногорія чекає від вступу до НАТО забезпечення захисту незалежності й територіальної цілісності завдяки союзу із найпотужнішим військовим блоком на планеті й досягнення економічного зростання завдяки безпеці та стабільності.

Офіційний вступ Чорногорії до НАТО очікується під час саміту Альянсу в Брюсселі наприкінці травня цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати