Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Давайте зростати разом»

Зеленський запросив турецький бізнес інвестувати інфраструктурні проекти в Україні
08 серпня, 19:38
ФОТО REUTERS

Дводенний офіційний візит президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки заклав великі сподівання на розвиток подальшої співпраці між двома країнами. 

Про це свідчать заяви обох президентів, які після двосторонньої зустрічі взяли участь у бізнес-форумі.

Ціваво, що саме там стався, як відзначив на своїй сторінці у Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга, «надзвичайно чутливий момент візиту — обидві делегації на чолі з Президентами вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих вчора 4 українських  воїнів -дякуємо».

У підтвердження серйозності намірів розвивати двостороннє співробітництво на спільній прес-конференції за підсумками переговорів із президентом Володимиром Зеленським у Анкарі, які тривали більше двох годин, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що настав час завершити переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною.

«Нарешті настав час фіналізувати переговорний процес зі складання угоди про зону вільної торгівлі, переговори щодо якої тривають вже багато років», — сказав Ердоган. За його словами, в 2018 році товарообіг між Україною і Туреччиною склав близько 4 млрд доларів.

У свою чергу Володимир Зеленський заявив, що цю цифру реально збільшити до 10 млрд доларів. Він також висловив сподівання на прискорення всіх процедур з узгодження спірних моментів, необхідних для укладання ЗВТ. При цьому Зеленський, якого цитує у Twitter український посол наголосив, що «досягнутий рівень взаємного товарообігу понад 4              млрд доларів США далеко не відповідає потенціалу — укладення Угоди про вільну торгівню додасть потужного імпульсу суттєвому зростанню товаробігу між обома країнами».

Разом з тим глава Української держави висловив упевненість, що співпраця України і Туреччини з метою примусу Росії до поваги міжнародного права зможе змінити на краще ситуацію в регіоні Чорного моря. «Упевнений, що спільними діями України і Туреччини ми змінимо ситуацію в Чорноморському регіоні та Криму на свою користь», — сказав Зеленський на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у середу в Анкарі.

Зеленський розповів колезі про нові порушення прав людини і переслідування кримськотатарського народу на окупованому півострові.

«Ми разом обов’язково знайдемо шлях, який змусить Росію поважати міжнародне право, поверне мир і стабільність в регіон, захистить права і свободи кримських татар, звільнить політв’язнів», — висловив переконання Зеленський.

Під час двосторонніх переговорів з Ердоганом Зеленський також порушив питання безпеки судноплавства в Чорному і Азовському морях. Зокрема він додав, що Україна разом з міжнародними партнерами «продовжує робити все можливе й неможливе для повернення миру на Донбас дипломатичним шляхом, а події останніх днів показали, хто насправді прагне закінчення війни».

Зрозуміло, що іншою важливою темою під час візиту для українсьої сторони було залучення турецьких інвестицій в інфраструктурні проекти в Україні.

Тому Зеленський прямо звернувся до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана відновлювати інфраструктуру на сході України. Зокрема, він сказав наступне: «Очікуємо на активну участь турецької сторони у міжнародному форумі з відновлення Донбасу, який ми плануємо провести восени в Маріуполі......Я з радістю запрошую турецький бізнес до нас. Я особисто виступаю гарантом вашої комфортної роботи в Україні. Давайте зростати разом».

І на це звернення український президент отримав ствердну відповідь Ердогана, який зазначив наступне: «Ми домовилися з паном Зеленським пришвидшити діяльність, спрямовану на інвестиції в інфраструктуру та будівництво. Крім того, обмінялися точками зору щодо того, яким чином зможемо підвищити рівень інвестицій шляхом розв’язання деяких проблем».

Нагадаємо, що йдеться про будівництво доріг, аеропортів, морських портів та співпрацю в оборонній, енергетичній і туристичній сферах. При цьому Ердоган висловив сподівання, що товарообіг між Україною і Туреччиною сягне 10 млрд. доларів США.

«ЗА НАЙБЛИЖЧІ 5 РОКІВ УКРАЇНА ЗМІНИТЬСЯ КАРДИНАЛЬНО»

Треба відзначити, що на українсько-турецькому бізнес-форумі в Анкарі Президент Володимир Зеленський заявив про амбітні плани своєї команди й пообіцяв, що за 5 років Україна кардинально зміниться.

«Зараз у мене і моєї команди є повний мандат на зміни. Ми уже маємо більшість у парламенті, скоро сформуємо професійний уряд та оберемо порядного генерального прокурора. Своїм шансом змінити країну ми обов’язково скористаємося. За найближчі 5 років Україна зміниться кардинально. Наша економіка зростатиме по 5—7% (ВВП) на рік. І я запрошую турецький бізнес зростати разом.

За цей час ми проінвестуємо в нашу інфраструктуру щонайменше 20 млрд. доларів, щоб: привести в порядок 24 тисячі кілометрів наших доріг; збільшити кількість реально працюючих аеропортів до 15; забезпечити розвиток 5 морських портів, щоб і істотно збільшити їхню потужність; потроїти потужність нашого військово-промислового комплексу», — заявив Зеленський.

«ЗАХОДЬТЕ ЗІ СВОЇМ КАПІТАЛОМ, ДОСВІДОМ, ТЕХНОЛОГІЯМИ»

Окрім того він повідомив, що восени буде ухвалено закон про концесію, що дасть можливість державі безпечно працювати з приватним сектором.

«Будемо дуже раді бачити турецькі компанії в якості надійних партнерів у всіх наших проектах. Заходьте зі своїм капіталом, досвідом, технологіями», — наголосив президент.

Зеленський також анонсував у своєму виступі земельну реформу, велику приватизацію і легалізацію азартних ігор — а саме казино в 5-зіркових готелях біля Чорного моря.

«У цьому році ми обов’язково проведемо земельну реформу, що вже наступного року дозволить створити ринок землі на 40 млн. гектарів, яка є однією з найкращих у світі за своєю якістю», — сказав Зеленський. Він додав, що в Україні вже є турецькі компанії, які володіють землею, і висловив сподівання, що таких компаній стане значно більше.

«РЕФОРМИ МАЮТЬ ЗРОБИТИ УКРАЇНУ «МАГНІТОМ ДЛЯ ІНВЕСТИЦІЙ»

«Особливо це стосується південної частини України, де є потреба у створенні та розвитку меліоративних систем. Тут ми також розглядаємо можливості для державно-приватного партнерства», — зазначив глава держави.

Президент також пообіцяв розвивати телекомунікаційний сектор і технології 5G, спростити правила ведення бізнесу і запровадити конкурентні правила роботи на енергетичних ринках.

За його словами, реформи мають зробити Україну «магнітом для інвестицій».

«Варфоломій підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України»

І не менш важливою була вчорашня зустріч президента України Володимира Зеленського з Вселенським патріархом Варфоломієм, який показав українському лідеру собор Святого Георгія у Стамбулі. Варфоломій дав з нагоди візиту Зеленського ланч і привітав його з обрання президентом і висловив надію «в успішне служіння на цій посаді». Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, про це зазначили у прес-службі глави держави.

Зі свого боку, Зеленський розповів журналістам, що вони говорили про все, що бентежить. « Я дуже радий, що ми маємо тут потужну підтримку не тільки на політичному рівні», — підкреслив він, і висловив подяку Вселенському патріарху за підтримку України.

«Наша спільна цінність — життя людини. І це головне для мене, особливо зараз, коли я став Президентом України. Влада не повинна втручатися у церковні справи, я захищатиму незалежність церкви», — заявив глава держави.

Після зустрічі з Варфоломієм президент відбув на зустріч у компанію Baykar Aerospace and Defense, яка випускає безпілотники, де він ознайомиться з виробничими потужностями та поспілкується з українськими пілотами, які проходять навчання на тренувальній базі цього підприємства.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати