Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дебати «у хорошому стилі»

Ангела Меркель перемогла у вирішальному телепоєдинку перед виборами в Бундестаг
04 вересня, 18:12
ФОТО REUTERS

Увечері в неділю, 3 вересня, в Німеччині відбулися теледебати між головними претендентами на пост канцлера Німеччини: канцлером, що діє, і головою блоку партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) Ангелою Меркель і представником Соціал-демократичної партії Німеччини Мартіном Шульцем. Дискусія між політиками тривала 97 хвилин і транслювалася чотирма телеканалами — ARD, ZDF, RTL і SAT1, повідомляє DW. Нагадаємо, що вибори до Бундестагу заплановані на 24 вересня. Як зауважує видання Politico, «ці вибори можуть перекроїти структуру ЄС».

«Пані Меркель виглядала розслабленою, досвідченою, такою, що заслуговує довіри і без зусиль відбиває атаки свого опонента», — зауважує БІ-БІ-СІ. Разом із тим видання пише, що Мартін Шульц «постійно намагався завдати удару».

За результатами опитування Інституту соціологічних досліджень Infratest dimap на замовлення каналу ARD, перемогу в цьому словесному поєдинку отримала Ангела Меркель. За неї віддали голос 55% опитаних. Шульц набрав усього 35% голосів.

«Телеканали підготували своїх глядачів до палких, дошкульних дебатів. Але ті, хто сподівався на це, були розчаровані. Так само, як і глядачі, які  сподівалися, що Мартін Шульц, який навряд чи прийме корону міс Меркель, хоча б отримає перемогу на національному телебаченні», — зауважує БІ-БІ-СІ.

Під час цих дебатів Меркель і Шульц обговорили низку ключових тем. А ось першою і центральною стала тема міграційної політики та біженців. Під час виступу Ангела Меркель захищала свою міграційну політику 2015 року і зауважила, що в майбутньому необхідно боротися з первинними причинами міграції в Африці й Азії, пише DW. При цьому вона сказала, що вважає наплив мігрантів не небезпекою, а «серйозним викликом». А Шульц виступив за загальноєвропейський закон про міграцію, який би фінансувався з бюджету ЄС. Згідно з опитуванням Infratest dimap,  виступ Меркель на цю тему підтримали 44% респондентів,  Шульца — 39%.

Крім того, кандидати на пост канцлера обговорили інтеграцію мігрантів на ринку праці Німеччини. Так Мартін Шульц сказав, що цей процес триватиме довше, ніж передбачалося, і висловився за швидку депортацію злочинців і тих біженців, які чекають на покарання. А ось Меркель, зокрема, заявила про необхідність закону про залучення іноземних фахівців, у рамках якого Німеччина зможе «вибирати» мігрантів.

Під час дебатів звучала також тема про місце ісламу в країні. Меркель заявила, що для неї іслам є частиною Німеччини, «але при цьому він не повинен відповідати конституції», — цитує слова канцлера DW. Шульц також сказав, що іслам, як і будь-яке релігійне співтовариство, може бути інтегрований в Німеччині. Але і Шульц, і Меркель погодилися в тому, що радикальні проповідники не можуть бути допущені в німецькі мечеті.

Ще однією ключовою темою для обговорення стали відношення з Туреччиною. «Стосунки з Анкарою дуже вплинули на так звану телевізійну дуель, і обидва кандидати, схоже, закрили перед Туреччиною двері, які ведуть до вступу в ЄС», — пише видання Politico. «Очевидний той факт, що Туреччина не повинна стати членом ЄС», — заявила Меркель і пообіцяла обговорити це зі своїми колегами з ЄС. Вона сказала, що спроби членів турецького уряду чинити тиск на турків у Німеччині та заклики в німецьких мечетях до насильства та ненависті, є неприйнятними. «Ми не можемо і не будемо цього терпіти», — наголосила канцлер. Крім того, вона сказала, що має намір посилити економічний тиск на Туреччину через арешти німецьких громадян на території цієї країни. Шульц також пообіцяв відмінити перемови про вступ Туреччини в ЄС, якщо він очолить уряд.

ЗМІ зауважують, що про конфлікт в Україні і про відносини з Росією Шульц і Меркель не згадували.

Німецька газета Bild пише: «Меркель перемогла в теледуелі». А Spiegel online наголошує, що це були найкращі дебати Меркель. Утім, як пише видання, це не про багато говорить, адже вона не здобула перемогу в перших трьох.

«У СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІВ Є ГОЛОВНА ПРОБЛЕМА — ШРЕДЕР»

«День» звернувся до кореспондента німецького видання Die Welt Герхарда ГНАУКА з проханням оцінити вирішальні дебати між головними кандидатами на пост канцлера Німеччини:

— По-перше, варто зауважити, що обидві партії — християнські демократи і соціал-демократи — до виборів все-таки перебувають в одній коаліції. Отже це були дебати не лише суперників, але двох партій, які поки що співпрацюють і співпрацювали декілька років. Через це дебати були не настільки гострими, як можна було чекати. Хоча з іншого боку, мені дуже сподобалося, що це були дебати за суттю, за змістом політики, з них можна було дізнатися багато  речей. Деякими ЗМІ вони були відзначені як дебати «в хорошому стилі», в них не було особистих нападок тощо.

По-друге, було досить багато про зовнішню, міграційну політику. Наприклад, ішлося про президента Трампа. Меркель сказала, що є фундаментальні розбіжності з Трампом із деяких питань, але все ж потрібно співпрацювати з Америкою. Було багато про Туреччину, адже  зростає напруга між Туреччиною, ЄС і Німеччиною особливо. Були одна чи дві пропозиції про Росію, але, наскільки я знаю, не було нічого про Польщу й Україну. І, звичайно, на дебатах були внутрішні соціальні, економічні теми.

 — Як ви вважаєте, чому тема України на цих дебатах не порушувалася?

— Як відомо, зараз тема України з’являється в головних ЗМІ рідше, ніж два-три роки тому. Крім того, Меркель добре знає, що вона веде гостру політику проти Путіна з питання України і з інших питань. Але обговорювати це під час дебатів у Німеччині для неї небезпечно, оскільки проросійські й антиамериканські емоції деяких людей дуже сильні, і на цьому полі Меркель може втрачати симпатії. Отже, я вважаю, що це добре, що ця тема просто не порушувалася. Тим паче, що партія Шульца — соціал-демократи — відчувають спокусу йти в таке русло в цій компанії. «Давайте збільшимо соціальні виплати, а не збільшуватимемо виплати на оборону й армію». Цей аспект, слава богу, не виникав. Отже, ці питання стояли окремо в цих дебатах.

 — Хто із кандидатів буде кращим варіантом канцлера стосовно його політики щодо України?

—  Великою проблемою для соціал-демократів є Герхард Шредер. Після виборів він хоче увійти до ради директорів компанії «Роснефть». Дивно, але Шредер мабуть думав, що оголосить про це в серпні, коли всі на канікулах, і потім про це всі забудуть. Але так не вийшло, і ця тема дуже мусується в німецьких медіа. Отже у соціал-демократів є головна проблема — Шредер і його вплив.

А стосовно політики щодо України, звичайно Меркель краща. Хоча не можна сказати, щоб Шульц був якимсь великим другом політики Шредера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати