Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дипломатія по-саудівськи

17 вересня, 00:00

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії, принц Сауд Аль-Фейзал заявив, що його країна дозволить використати свої військові бази для атаки на Ірак, якщо цю операцію підтримає ООН. Він сказав, що його країна, як і раніше, виступає проти проведення військової операції в Іраку. Однак якщо ООН схвалить цю акцію, виконати рішення організації зобов’язані будуть усі країни світу.

Судячи зі всього, таке рішення було прийнято після суботньої зустрічі Аннана з міністрами закордонних справ Ліги арабських держав у Нью-Йорку, де більшість з них звернулася до свого іракського колеги Наджі Сабрі із заявою, що настав час припинити протистояння і допустити інспекторів. Зокрема, за інформацією «Нью-Йорк Таймс», президент Єгипту Хосні Мубарак планує тур країнами Близького Сходу, щоб знайти серед їхніх лідерів підтримку в переговорах з Іраком, метою яких стане переконання іракської влади у необхідності проходження міжнародної інспекції. Подібної лінії дотримується і міністр закордонних справ Лівану Махмуд Хаммуд.

Тим часом вище керівництво США наполягає на рішучих діях, відкидаючи навіть двоетапний план, запропонований Жаком Шираком, де перший етап передбачав би обвинувачення Іраку в невиконанні постанов ООН, даючи при цьому іракській владі певний час на допуск інспекторів, а другий — можливість військового вторгнення в Ірак у разі невиконання цих вимог. У недільному виступі по американському телебаченню держсекретар Колін Пауелл і радник президента з питань національної безпеки Кондоліза Райс зажадали від ООН прискорити роботу над «іракським питанням» і вести її «з більшою рішучістю». На їх думку, робота над новими резолюціями щодо іракських озброєнь має бути завершена найближчими тижнями. При цьому Райс заявила, що в будь-якому разі зміна іракського режиму залишиться пріоритетом американської зовнішньої політики, оскільки у Вашингтоні не вірять у виконання Хусейном нових резолюцій. Зараз адміністрація Буша вбачає свою основну мету в тому, щоб переконати Раду Безпеки якнайшвидше прийняти резолюцію, яка розв’язала би США руки, надавши можливість атакувати Ірак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати