Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Еліав БЄЛОЦЕРКОВСЬКИЙ: «Ми активні учасники всіх знакових культурних подій в Україні»

19 квітня Ізраїль відзначив День незалежності
20 квітня, 12:08
ФОТО РЕЙТЕР

Талановитий, гордий, вічно гнаний, цей народ забезпечив своє національне збереження і 70 років тому знайшов, нарешті, свою державу — Ізраїль. За ці роки невелика територія перетворилася з кам’яної пустелі — на квітучу оазу, тут побудовано міста і заводи, створено одну з найпотужніших армій і передову науку, аграрну культуру, яка пригощає своїми плодами півсвіту, і незвичайну полінаціональну культуру. Адже євреї з усіх кінців світу, різного кольору шкіри приїхали сюди, аби створити свою державу. Вони ніколи не забувають свою історію, дбайливо бережуть артефакти, пам’ять про радісні події і болючі трагедії. При цьому не перестають радіти життю і постійно творити.

Надзвичайний і Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні, пан Еліав Бєлоцерковський люб’язно погодився поговорити про великі культурні програми, які Посольство постійно підтримує в нашій країні, зближуючи тим самим і наші держави, і культури, і людей.

***

Пане посол, якою є культурна програма, яку представляє Посольство держави Ізраїль в Україні в цей ювілейний для вашої країни рік?

— Посольство Держави Ізраїль в Україні надає величезне значення репрезентації ізраїльської культури в Україні й є  активним учасником усіх знакових подій культурного життя країни, таких як міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», Одеський міжнародний кінофестиваль, Львівський Форум видавців і львівський «Тиждень актуального мистецтва», фестиваль сучасного мистецтва «Гогольфест», музичні фестивалі — київський Atlas weekend,  львівський Leopolis-Jazz, «Джаз-Коктебель», що нині проходить у Чорноморську, одеський фестиваль «2дні&2ночі Нової музики» та багато інших.

 Цього року на «Книжковий Арсенал» приїде мій улюблений ізраїльський письменник — Меїр Шалев, одна зі знакових фігур не лише ізраїльської, а й світової літератури. Його книжки перекладені 17-ма мовами світу. У видавництві «Фоліо» в українському перекладі вийшла його книга «Моя російська бабуся та її американський пилосос». Не виключаю, що услід за його візитом будуть і нові переклади.

Тривають переговори з танцювальним колективом Inbal Pinto Dance Company, хореографічні постановки якого широко відомі як в Ізраїлі, так і за кордоном. У червні — липні за підтримки «Гогольфесту» вони виступатимуть у Києві і, якщо все вдасться, в Івано-Франківську на фестивалі «Порто-Франко».

На фестивалі Leopolis-Jazz (це нова назва знаменитого Alfa Jazz Fest) Ізраїль представить тріо Shalosh, а на ювілейному, Десятому фестивалі клезмерської музики LvivKlez Fest виступить чудова співачка Віра Лозинські зі своїм  бендом.

Сповна оцінять новинки ізраїльської культури й одесити: вже згадані «2дні&2 ночі» — це унікальний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва, що залучає найкращих музикантів і композиторів всього світу. Участь у ньому — своєрідний «знак якості», ознака високого рівня і бездоганного музичного смаку.  І якщо ізраїльські виконавці та композитори мають бажання і можливість у ньому взяти участь, я вважаю, що цю ініціативу неодмінно потрібно підтримувати. До 70-річчя держави Ізраїль на фестивалі готують нову, особливу програму. До Одеси приїдуть відомі ізраїльські композитори і музиканти, прозвучать твори єврейських композиторів у виконанні відомого австрійського співака єврейського походження бас-баритона Руперта Бергмана і ансамблю Senza Sforzando. 

Ми плідно співпрацюємо і з Одеським міжнародним кінофестивалем — однією з найбільших кіноподій в Україні. Після підписання угоди про спільне виробництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та урядом Держави Ізраїль, у професійній секції вже впродовж двох років регулярно беруть участь ізраїльські кіно- і телепродюсери. Наприклад, торік Марек Розенбаум (Transfax Film Productions) був одним із членів міжнародного журі конкурсу повнометражних кінопроектів українського виробництва або вироблених у копродукції в Україні, а Шані Кляйн, зірка фільму «Мотивації нуль», що отримав 2014 року Гран-прі Одеського кінофестивалю, два роки тому була членом журі Національної конкурсної програми, а торік проводила майстер-класи для молодих акторів. 2018 року ми плануємо привезти до Одеси нові фільми та нових особистостей і розраховуємо закласти основи довготривалої плідної співпраці у сфері кіноіндустрії.

У листопаді в Києві виступить всесвітньо відомий скрипаль Шломо Мінц, обговорюється приїзд ізраїльських груп на Atlas weekend і Jazz-Koktebel.

А загалом — стежте за оновленнями на сайті Посольства та на нашій Фейсбук-сторінці. Програма культурних подій цього року обіцяє бути дуже насиченою.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати