Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генеральна Асамблея ООН одностайно підтримала ініціативу Президента Узбекистану

21 грудня, 22:42

Генеральна Асамблея ООН одностайно схвалила резолюцію "Про посилення ролі парламентів у прискоренні цілей сталого розвитку (ЦСР)". Схвалення резолюції було запропоновано президентом Шавкатом Мірзійоєвим під час 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Резолюція підкреслює важливу роль парламентів у відновленні прагнення до єдності, солідарності та багатостороннього співробітництва з метою підтримки всебічного, стійкого та надійного відновлення після пандемії COVID-19 та прискорення роботи в ім'я сталого розвитку.

Структури ООН та інші міжнародні організації вітали прийняття документа. Зазначається, що резолюція стане своєрідним планом дій для представницьких органів влади та посилить зусилля для прискорення впровадження ЦСР. Генеральний секретар Міжпарламентського союзу Мартін Чунгунг надіслав свої привітання народу Узбекистану та главі держави у зв'язку з прийняттям резолюції, подякував Президенту Узбекистану за важливу пропозицію. 

Міжпарламентський союз вважає цей документ важливим кроком у підготовці до Саміту ЦСР, який відбудеться у вересні 2023 року в рамках Високого тижня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. 

Цілі сталого розвитку (ЦСР) - це набір з 17 взаємопов'язаних цілей, розроблених у 2015 році як "план досягнення кращого та більш стійкого майбутнього для всіх". Ці цілі були названі в резолюції Генеральної Асамблеї «Порядок денний на період до 2030 року», і вони замінили собою Цілі розвитку тисячоліття. Заключний документ Генеральної Асамблеї «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку на період до 2030 року» містить 17 глобальних цілей та 169 відповідних завдань. 

Резолюцією, запропонованою Шавкатом Мірзійоєвим, Генеральна Асамблея закликає держави підтримувати парламенти та сприяти їх участі в процесах подальшої діяльності та моніторингу досягнень ЦСР, особливо у підготовці добровільних національних оглядів, допомогати їм у забезпеченні та посиленні національної відповідальності та підзвітності. Особлива увага приділяється забезпеченню гендерної рівності. Генеральна Асамблея пропонує державам-членам, в тому числі їх парламентам, зробити гендерну рівність та розширення прав та можливостей жінок центральним елементом їхніх зусиль для прискорення прогресу у досягненні цілей сталого розвитку та сприяти повній, рівній та значущій участі та забезпеченню представництва жінок у роботі парламентів та парламентських процесах, а також, розглянути питання щодо застосування законодавства та парламентських методів роботи, які враховують гендерні аспекти та не допускають будь-яких форм насильства та дискримінації щодо жінок. Визнається важлива роль та внесок молоді в успішну реалізацію Порядку денного на період до 2030 року, та необхідність забезпечення повної, рівноправної та значущої участі молоді у парламентських процесах.

Співавторами документу виступили 80 держав з усіх континентів світу, у тому числі всі країни Центральної Азії, Австрія, Алжир, Бангладеш, Бахрейн, Бельгія, Німеччина, Єгипет, Іспанія, Індонезія, Італія, Катар, КНР, Колумбія, Республіка Корея, Малайзія, Нідерланди , Норвегія, Пакистан, Португалія, Сінгапур, Фінляндія, Франція, Швеція, Японія та інші.

 Прийняття резолюції є ще одним підтвердженням широкої міжнародної підтримки високого рівня ініціатив Узбекистану, роль яких на міжнародній арені зростає. За останні роки під керівництвом президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва впроваджуються комплексні заходи, безпрецедентні за масштабами та значенням, спрямовані на реформи в Узбекистані, а також на розвиток та активізацію міжнародних відносин. Успішне впровадження концепції "Нового Узбекистану" дозволило країні стати регіональним лідером, впливати на регіональний та світовий порядок денний. Безумовно, рішення, прийняте Генеральною Асамблеєю ООН щодо цієї резолюції, сприятиме значущості ролі Узбекистану на міжнародному рівні. Це також зміцнить статус країни як рушія міжнародних ініціатив на світовій арені. 

У контексті викликів, які зараз є перед міжнародною громадськістю, прийняття резолюції також приносить пошук нових способів впровадження конструктивних міжнародних процесів, які одночасно несуть стабілізуючі фактори; демонструє прагнення до збалансованого та комплексного забезпечення сталого розвитку у всіх його трьох - економічному, соціальному та екологічному компонентах, а також прагнення закріпити результати, досягнуті при реалізації цілей в області розвитку, сформульованих у Декларації тисячоліття, та завершення всього, що не вдалося зробити за час, відведений для їх досягнення. 

Важливо зазначити, що прийняття резолюції було запропоновано Президентом Шавкатом Мірзійоєвим під час 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2020 році, але її значущість особливо актуалізується зараз, коли реалізація Цілей сталого розвитку відбувається в умовах нових викликів глобальному світовому порядку.

Слід зазначити, що Узбекистан є учасником багатьох важливих міжнародних угод та договорів, а співпраця у досягненні Цілей сталого розвитку є важливим напрямком взаємодії між Узбекистаном та ООН. Одностайне схвалення Генеральною Асамблеєю ООН цієї резолюції є ще одним підтвердженням широкої міжнародної підтримки ініціатив, які пропонує узбецька сторона, які повністю відповідають глобальним цілям ООН, в тому числі Цілям сталого розвитку, які спрямовані на зміцнення миру, стабільності та благополуччя. 

Зростає роль Узбекистану на міжнародній арені та в рамках міжнародних організацій. Нагадаю, що цього року Узбекистан прийняв головування в Організації тюркських держав, а також підписав ряд важливих документів з європейськими партнерами, які окреслюють роль Узбекистану як провідного партнера та лідера в Центральній Азії.

 Для України важливою є принципова позиція Узбекистану у дотриманні загальноприйнятих принципів і норм міжнародного права, особливо в питаннях поваги до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав. Міністр закордонних справ Узбекистану у своїх виступах підкреслював, що Узбекистан визнає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. "Ми не визнали Луганську та Донецьку народні республіки", - заявив у березні тодішній міністр закордонних справ Абдулазіз Камілов. «У ці важкі дні ми обов'язково надамо гуманітарну допомогу Україні. Враховуючи складну ситуацію, ми продовжуватимемо надавати цю допомогу ", - запевнив Камілов. Посол України в Узбекистані Микола Дорошенко подякував Узбекистану за відправлені 28 тонн гуманітарної допомоги. 

Тому в епоху глобальних викликів світовому порядку зміцнення позицій Узбекистану на міжнародній арені як країни, яка демонструє багатовекторну збалансовану зовнішню політику, реалізовує національні інтереси в рамках міжнародного права, принесе розвиток конструктивних міжнародних процесів, зміцнення стабільності, безпеки та сталого розвитку. Узбекистан реалізовує свій потенціал як країна, яка інтенсивно розвивається, реформується та зміцнює свою роль у розвитку міжнародного системного діалогу зі стратегічних питань, в тому числі прискоренні досягнення Цілей сталого розвитку, що приносить благо міжнародному співтовариству.

 

Марина Гончарук

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати