Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iще раз про любов... до Заходу

16 лютого, 00:00

Традиційні рожеві сердечка і не зовсім традиційні любовні визнання пронесли по вулицях сотні молодих демонстрантів в «Акції любові», організованій опозиційним «Молодим фронтом». «Я люблю Європу», — такий лозунг був найпоширенішим у дозволеному владою заході.

Молодіжне крило Білоруського народного фронту розім’яло ноги перед оголошеною координаційним комітетом опозиційних партій Весною протесту-2000 під гаслом «У нове тисячоліття — без диктатури». Організатори обіцяють бурхливі березень-квітень на вулицях столиці, що, на думку опозиції, схилить президента Олександра Лукашенка сісти за стіл переговорів з партіями і рухами і стане початком потепління політичного клімату та проведення вільних парламентських виборів восени нинішнього року.

Опозиція, як і Захід, наполягає на запровадженні в країні виборів за російською моделлю — за партійними списками на частину мандатів. Однак власті категорично відкидають цю норму, яка дає нечисленній опозиції шанс пройти через вибори до Національних зборів.

Тим часом спікер Верховної Ради Семен Шарецький, котрий переховується у Вільнюсі, і група парламентарів Верховної Ради, розпущеної після референдуму 1996 року, були на високому рівні прийняті у Вашингтоні. Діючий держсекретар Строуб Телбот запевнив у підтримці легітимності розпущеної Верховної Ради і пообіцяв всіляку підтримку білоруським прихильникам демократії.

За словами Людмили Грязнової, однієї з трьох делегатів, США пообіцяли у своїх переговорах з Росією пов’язати співпрацю з позицією Кремля щодо питань дотримання прав людини у союзній державі і збереження суверенітету Білорусі.

«Є дуже важливий спосіб впливу на Росію — Росія повинна знати, що чим більше вона інкорпоруватиме Білорусь, тим менше у неї буде можливостей входження у світову спільноту... США висловили надію, що Путін-прагматик переможе Путіна-імперіаліста», — пише «Білоруська ділова газета», посилаючись на слова Грязнової.

Така ось «валентинка» прилетіла до Мінська з Вашингтона, але зовсім не до президента і уряду.

Акція любові у день святого Валентина пройшла без ненависті, до якої, як відомо, усього один крок, — уперше за останні роки ця молодіжна хода була офіційно дозволеною. На пам’яті — площа Свободи, де міліція три роки тому протягом десяти хвилин розіпхала по УАЗиках десятки демонстрантів, які намагалися біля французького посольства признатися у любові до... Парижа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати