Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iзоляція навколо каналізації,

10 червня, 00:00
США вимагають від Білорусі дотримуватися Віденської конвенції Лариса САЄНКО, «День»  У Білорусі спалахнув міжнародний скандал — дипломати 20 держав, чиї заміські резиденції розташовані в Дроздах, респектабельному передмісті столиці, не мають наміру збирати чемодани, попри вимогу властей звільнити дипмістечко через «аварійний стан комунікацій».

Сьогодні закінчується останній термін, відпущений властями, однак дипломати заявляють про рішучість стояти до останньої краплі води в каналізації, яка, на думку Мінська, потребує термінового ремонту. «Білорусі загрожує міжнародна ізоляція через порушення Віденської конвенції про недоторканність дипломатичного корпусу», — сказав у понеділок посол США в Білорусі Деніел Спекхард після того, як на розпорядження білоруських властей робітники спробували заварити одні з воріт заміської резиденції в Дроздах.

«Ми не виключаємо, що доведеться покинути цю країну, хоча я люблю Білорусь, її людей. Однак ми не хочемо бути заручниками», — сказав Спекхард.

Держдепартамент США вже погрозив можливими санкціями стосовно 10-мільйонної держави, однак власті Білорусі продовжують наполягати на виселенні. «Це переслідування не тільки мене, але й моєї сім’ї», — заявив Спекхард. Тут у Дроздах живе його сім’я — дружина і троє дітей.

«Усе нормально, можливо, тільки малюк злякався», — сказала «Дню» старша дочка Кейт, представившись по-російськи: «Катя».

За словами Спекхарда, в реконструкцію резиденції США було вкладено $800 тисяч, однак США вимагають не матеріальної компенсації і більш того готові надати фінансову і технічну допомогу при реконструкції. США вимагають дотримання Віденської конвенції, постійно підкреслював молодий дипломат, що перебуває в Білорусі з осені минулого року.

Представники дипломатичного корпусу, в тому числі держав СНД, обурюються рішенням білоруських властей: «Напевно, ми поїдемо, але не зараз, і не тому, що нас виганяють. Ми хотіли б бачити більше цивілізованості в цьому конфлікті», — сказав «Дню» український дипломат.

«У дипломатичному містечку запасають питну воду і готуються підключити колективну систему живлення для електрики. Ми не хочемо йти — це справа принципу, а не старої каналізації», — кажуть дипломати.

В оточенні самого Олександра Лукашенка більшість не схвалюють затіяного конфлікту. «Зараз, коли посилюється блокада Білорусі, нам цей скандал потрібен менше, аніж коли б то було. Однак складність питання в тому, що президент держави не може сусідити з американським послом», — помітив в кулуарах «Дню» високопоставлений чиновник.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати