Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 серпня, 00:00

Угоду про створення ЄЕП можуть підписати 18 вересня

Угоду про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) між Білоруссю, Казахстаном, Росією та Україною можуть підписати 18 вересня. Про цю дату, як про можливий термін підписання вказаного документа, повідомив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у п’ятницю в Астані на брифінгу після зустрічі з учасниками чергового, сьомого засідання групи високого рівня (ГВР), яке цього дня відбувається у столиці республіки. Як передає Інтерфакс, Назарбаєв висловив надію, що учасники ГВР «активно попрацюють», і до 18 вересня, дати, на яку призначено зустріч глав чотирьох держав, будуть підготовлені вказані документи. Раніше повідомлялося, що зустріч глав держав «четвірки» відбудеться в Ялті в рамках саміту СНД 18 — 19 вересня. Президент Казахстану звернув увагу на «величезну роботу» експертів із підготовки трьох важливих документів: угоди про створення ЄЕП, концепції цього об’єднання та комплексу заходів щодо здійснення намічених планів. Він зазначив, що йдеться про створення комісії з торгівлі та тарифів, яка працюватиме самостійно, «визначаючи в інтересах усіх держав ті рішення, які слід приймати». «Це принципово важливе питання, про що у нас також є загалом консенсус із деякими застереженнями», — сказав Назарбаєв. У засіданні групи високого рівня в Астані бере участь українська делегація на чолі з першим віце-президентом Миколою Азаровим.

Молдова: асоціація із ЄС через чотири роки?

Міністр закордонних справ Молдови Микола Дудеу вважає, що 2007 року Молдова може стати асоційованим членом Європейського Союзу. В інтерв’ю Інтерфаксу він заявив, що «це є стратегічною метою зовнішньої політики Молдови». «Таке завдання поставив президент, і зовнішньополітичне відомство робитиме все для його виконання. У липні при МЗС Молдови створено Департамент європейської інтеграції, який безпосередньо цим займатиметься. До кінця серпня буде представлено концепцію європейської інтеграції, яку у вересні розглянуть парламент й уряд», — зазначив М. Дудеу. За його словами, «останнім часом Молдова постійно перебуває у центрі уваги європейців, що не може не радувати керівництво республіки». «Ця увага зумовлена також і тією обставиною, що незабаром Молдова стане одним із сусідів ЄС. Ми не згодні з концепцією ЄС, за якою Молдові потрібно надати статус сусіда ЄС, нарівні з Україною та Білоруссю. Молдова більше просунулася в питаннях європейської інтеграції, ніж інші пострадянські держави», — заявив М. Дудеу. На підтвердження цих слів він навів той факт, що Кишинів є членом Пакту стабільності у Південно-Східній Європі, членом Світової організації торгівлі та інших міжнародних і регіональних організацій.

Ніязов обіцяє процвітання

До 2020 року в Туркменістані залишаться безкоштовними електроенергія, газ, вода і харчова сіль. Відповідну постанову, ухвалену на засіданні Халк Маслахати (Народної ради) у прикаспійському місті Туркменбаши, підписав глава держави Сапармурат Ніязов. Такий механізм державних соціальних дотацій діє у республіці з 30 вересня 1992 року, коли було підписано перший аналогічний документ. У лютому 1994 року дію постанови було подовжено. Нове розпорядження Ніязова діятиме ще 17 років, і «до цього часу в нього не можна вносити жодних змін», йдеться в документі. На сьогодні в республіці практично всі населені пункти підключені до магістральних газопроводів і безкоштовно забезпечуються природним газом, витрати електроенергії до 35 кіловат також не обкладаються платежами, харчову сіль великого помелу вітчизняного виробництва реалізовують населенню через торгівельну мережу без стягування плати. Крім того, Сапармурат Ніязов пообіцяв, що кожну п’ятирічку доходи на душу населення Туркменії зростатимуть на $5 тисяч. За даними Ніязова, на сьогодні доход на душу населення у Туркменістані становить $6 тисяч. До 2010 року доходи мають зрости до $10 — 11 тисяч, до 2015 року — до $15 тис. і до 2020 року вони сягнуть $19 тис., вважає глава республіки.

Фідель Кастро про владу та Бога

Кубинський лідер Фідель Кастро заявив у столиці Парагваю, що збирається залишатися у влади у своїй країні, «допоки цього бажає Бог». Кастро зазначив у розмові з журналістами, що його не турбує проблема передачі в майбутньому своїх постів наступнику, оскільки «з’явилося покоління людей, набагато більш підготовлених для цього». Фідель Кастро, який прийшов до влади 1959 року, 13 серпня поточного року відзначив своє 77 річчя. Керівник Куби прибув до Асунсьйону для присутності на церемонії складення присяги новим президентом Парагваю Дуарте, зазначає агентство ЕФЕ. Торкаючись соціально-економічних проблем Латинської Америки, Кастро заявив, що його країна ніколи не прийме допомогу Міжнародного валютного фонду, «навіть якщо він почне нам її пропонувати». Він висловився за інтеграцію країн континенту, щоб послабити вплив на них «великого північного сусіда» — США.

Колишніх партлідерів Киргизстану прирівняли до VIP-персон

Колишні комуністичні керівники Киргизстану отримали гарантії гідної старості згідно із законом, підписаним президентом Аскаром Акаєвим. Як повідомили РІА «Новости» у прес-службі глави киргизької держави, закон «Про державні гарантії окремим категоріям партійних керівників Киргизької РСР» прирівнює колишніх партлідерів до VIP-персон — вони зможуть користуватися відповідними залами в аеропортах і на залізничних вокзалах республіки. Колишні перші секретарі компартії республіки та члени їхніх сімей додатково до високих пенсій матимуть повне держзабезпечення, медобслуговування, страхування, а також особистий автотранспорт з водієм. Вони також матимуть право на перше прохання отримувати аудієнцію у президента республіки та керівників міністерств і відомств. Раніше закон схвалив парламент країни.

Узбекистан заперечує повідомлення про весілля дочки президента

МЗС Узбекистану категорично заперечує повідомлення про те, що старша дочка президента країни Іслама Карімова Гульнара взяла шлюб із міністром закордонних справ Садиком Сафаєвим. Уперше інформація про весілля з’явилася на початку тижня. Добре поінформовані джерела повідомили Бі-Бі-Сі, що Гульнара Карімова, яку вважають однією із найбагатших ділових жінок Узбекистану, вийшла заміж за нового голову МЗС. Із цих самих джерел стало відомо, що весілля відбулося минулими вихідними у заміській резиденції президента Карімова поблизу Ташкента. Коли представники Бі-Бі-Сі зв’язалися з міністерством закордонних справ і з адміністрацією президента Узбекистану, чиновники відмовилися коментувати цю інформацію. Однак вже після публікації статті перший заступник міністра закордонних справ Узбекистану Володимир Норов направив Бі-Бі-Сі заяву, в якій мовиться, що ніякого весілля не було. Він також звинуватив Бі-Бі-Сі у втручанні у приватне життя Садика Сафаєва та Гульнари Карімової. У Ташкенті тим часом бурхливо обговорюють повідомлення Бі-Бі-Сі, оскільки чутки про близькі стосунки між дочкою президента і Садиком Сафаєвим циркулюють в Узбекистані вже кілька місяців.

ООН засуджує ізраїльський закон про шлюб

Комітет ООН закликав Ізраїль скасувати новий закон, який забороняє палестинцям, які створюють сім’ї з громадянами Ізраїлю, також отримувати це громадянство. Як передає Бі-Бі-Сі, комітет з питань викорінювання расової дискримінації, що засідає у Женеві, одностайно прийняв резолюцію, в якій мовиться, що ізраїльський закон порушує міжнародні угоди про права людини. Однак представник Ізраїлю при женевській штаб-квартирі ООН звинуватив комітет в упередженому ставленні до своєї країни. Араби становлять приблизно 20% шестимільйонного населення Ізраїлю. Близько трьох мільйонів палестинців проживають на Західному березі та в Секторі Газа. Змішані шлюби між ізраїльтянами та палестинцями є досить поширеним явищем, незважаючи на близькосхідний конфлікт. До останнього часу рішення про те, чи може той або інший палестинець отримати ізраїльську посвідку на проживання, приймав ізраїльський міністр внутрішніх справ. З 1993 року близько ста тисяч палестинців отримали у такий спосіб ізраїльське громадянство. Багато ізраїльтян розглядають це як загрозу безпеці держави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати