Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мегзіт» у розпалі

Що британські ЗМІ пишуть про рішення принца Гаррі та Меган Маркл відійти від королівських обов’язків?
15 січня, 18:53
ФОТО REUTERS

Нині весь світ споглядає за черговим гучним скандалом усередині королівської родини, який уже охрестили «Мегзітом» (за аналогією з «Брекзітом») та «королівською кризою», адже нещодавно молодший онук королеви Єлизавети ІІ Принц Сассекський разом із дружиною Меган оголосили про бажання стати незалежними від королівських регалій, переїхати до Північної Америки та зайнятися самореалізацією.

У частини суспільства Великої Британії це зумовило велику підтримку: тут і там ми чуємо розмови про модернізацію королівської родини, відхід від стереотипних традицій, та повагу до бажання бути незалежними від платників податків. Однак також бачимо, що так званий «Мегзіт» відбувається лише на половину: пара не хоче займатися обов’язками королівської родини, проте претендує на королівську охорону та матеріальну допомогу з боку королеви і спадок від матері Гаррі, то що ж насправді відбувається?

До уваги читачів «Дня» останні новини з британських джерел: Так, як повідомляє видання Daily mail, принц Гаррі був стурбований тим, що в пресі його дружину не поважають, неодноразово згадуючи долю своєї матері принцеси Діани, яка також постійно перебувала під увагою папараці. За словами подруги Меган у ексклюзивному інтерв’ю виданню: «Вона була нещасною в Британії, погано спала і мала напади тривожності щодо свого майбутнього».

«Меган відмовилася брати участь у саміті Сандрінгема, де родиною вирішувалася доля пари, тому що вона та Гаррі вважали це «непотрібним», розкриває джерело в матеріалі Telegraph. Як повідомляється, герцогиня є рушійною силою, яка бажає, щоб Сассекси відступили від королівських обов’язків, стали фінансово незалежними та проживали частину року в Канаді.

Після саміту Сандрінгема королева Єлизавета ІІ видала заяву, в якій санкціонувала нове «незалежне життя пари» від королівських штатних обов’язків, і сказала, що розпочне перехідний період для пари, яка житиме у Великій Британії та Канаді. Дуже важливо зазначити, що британські експерти трактують цей вислів, перекладаючи його з мови етикету на реальну площину, по-своєму, роблячи висновок, що «перехідний період» означає, що остаточне рішення ще не прийнято, залишається за королевою і буде виконано лише за належної поведінки пари. Цей крок викликав питання щодо вартості перебування в Північній Америці подружжя та те, хто оплачуватиме їхні рахунки.

Водночас у інших ЗМІ реакція була інакшою: «Це означає лише одне — Гаррі і Меган виграли!», — написав королівський коментатор Філіп Дамп’є в Daily Express. — «Вони метафорично тримали пістолет біля голови королеви, і вона поступилася».

Редакція таблоїду Sun така: «Потакання нашої Королеви непохитним, егоїстичним вимогам Гаррі та Меган може виявити найбільшу помилку її правління. Ця пара просто підняла планку за самоодержимі, зарозумілі права». В Daily mirror заявили, що «монарх виявив безкорисливість, на жаль, відмінну від того, як Гаррі і Меган зневажливо поставилися до неї».

Британський прем’єр Борис Джонсон повідомив, що «абсолютно впевнений», що королівська родина може розв’язати кризу, але впораються з цим набагато легше без коментарів політиків. Він сказав на Бі-Бі-Сі breakfast: «Мій погляд на це дуже очевидний: я є величезним шанувальником, як і більшість наших глядачів, королеви та королівської родини як фантастичного надбання для нашої країни».

Прем’єрміністр Канади Джастін Трюдо в розмові з Global News зазначив, що витрати, і те, яку роль вони будуть відігравати в житті Канади, будуть предметом подальших дискусій. «Багато канадців підтримуватимуть те, що члени королівської родини проживатимуть у нашій країні, але як це виглядатиме і хто за це платитиме — дискусії ще тривають» — повідомив Трюдо. 

Як щодо роботи для пари? Меган Маркл уже уклала угоду з Disney і про те, що озвучуватиме мультфільми кіностудії, після того, як вона та Гаррі залишили свої королівські обов’язки, повідомляє Times. Та гонорари Меган не отримуватиме, а всі гроші за записи представники Disney перераховуватимуть на рахунок організації Elephants Without Borders, відомої захистом тварин від браконьєрів. Таким чином герцоги Сассекські втілять один із пунктів своєї резонансної заяви і продовжать займатися благочинністю. 

Наскільки болісно триватиме цей період для Британії — можемо лише здогадуватися, але поки ключові питання пов’язані з фінансовими потребами та захистом пари не буде вирішено — про завершення не може йтися. Головне пам’ятати, що британська королівська родина — символ, який щиро підтримується народом країни, вважається показником балансу, хай би які політики були при владі, і традицією, незмінну сторіччями. Тому вважати що відхід від справ Меган та Гаррі відбудеться дуже легко і не викличе до них ще більшої уваги в ЗМІ недоречно. А остаточне рішення великою мірою залежатиме від Єлизавети ІІ.

«Попри те що ми вважали б за краще, щоб вони залишилися повноцінними членами королівської сім’ї, ми поважаємо і розуміємо їхнє бажання жити більш незалежним життям і при цьому залишатися найціннішою частиною нашої сім’ї», — йдеться в заяві королеви. — Моїй родині належить вирішити складні питання, попереду ще багато роботи, однак я попросила про те, щоб остаточні рішення були прийняті протягом найближчих днів»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати