Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Миротворчі прагнення

Україна приєднується до Угоди про БМС ПСЄ
20 жовтня, 00:00

Уперше в історії незалежної України 21— 23 жовтня у Києві відбудеться засідання Ради міністрів оборони країн Південно- Східної Європи (ПСЄ). До столиці України прибудуть глави оборонних відомств Албанії, Болгарії, Греції, Македонії, Італії, Словенії, США, Румунії, Туреччини, Хорватії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії. У числі запрошених міністр оборони Азербайджану. Офіційна церемонія відкриття засідання за участю Президента України Віктора Ющенка відбудеться 22 жовтня у п'ятизірковому столичному готелі «Хаятт Рідженсі». Ключовою подією засідання стане розгляд Заяви України щодо її прагнень приєднатися до Угоди про Багатонаціональні миротворчі сили (БМС) ПСЄ.

Слід нагадати, що ініціатива проведення чергового засідання Ради міністрів оборони країн ПСЄ у Києві належить українській стороні. Ця пропозиція була схвалена під час попереднього заходу, який проходив 26 — 27 вересня 2006 року за участю міністра оборони України Анатолія Гриценка в місті Тирана (Албанія). Під час 17-го засідання координаційного комітету, що відбулося у вересні нинішнього року в місті Скоп'є, Республіка Македонія за участю першого заступника міністра оборони України Леоніда Полякова було погоджено проект порядку денного засідання Ради міністрів оборони ПСЄ у Києві.

Тоді Л.Поляков зазначив, що проведення такого заходу в Києві слід розглядати як визнання країнами Південно-Східної Європи України як рівноправного партнера. На його думку, після приєднання нашої країни до цієї Угоди «все більше впливових країн світу рахуватимуться з українською державою, зокрема з участю наших військовослужбовців у миротворчих місіях на широтах земної кулі».

Річ у тім, що членом РМО ПСЄ Україна стала ще в грудні 2005 року під час чергового засідання Ради міністрів оборони цієї структури в столиці США місті Вашингтон. Тоді, з урахуванням складної ситуації та за браком часу, нашій державі було запропоновано набути повноправного статусу члена РМО ПСЄ без підписання Угоди про створення цієї Угоди. Тож сподіваємося, це буде виправлено, і на засіданні Ради міністрів оборони Північно-Східної Європи всі країни-учасниці офіційно визнають Україну повноправним членом Угоди про Багатонаціональні миротворчі cили ПСЄ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати