Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Основні надії – на політиків Заходу»

Адвокат Савченко — про те, як можна швидко звільнити українську льотчицю
25 лютого, 19:39
ФОТО REUTERS

До 13 травня Московський міський суд залишив українку Надію Савченко під вартою. Про це заявили її адвокат — Микола Полозов. Захист просив змінити запобіжний захід для української льотчиці на підписку про невиїзд, заставу чи помістити її під домашній арешт.

Сама Надія була «заочно» в суді — по відеозв’язку. На знімках і відео помітно, що вона дуже втомлена і нездужає. Це підтвердив «Дню» і її адвокат Ілля Новиков: «Вона почувається погано. Вже два тижні відмовляється від крапельниць з глюкозою», — сказав адвокат.

«День» поцікавився у пана Новикова — які ще можливості в захисту, аби звільнити Надію Савченко? «Рішення про зміну запобіжного заходу Надії слідчий може прийняти будь-якої миті, — розповідає Ілля Новиков. — Йому не потрібно звертатися повторно до суду: він може просто звільнити Савченко під підписку, домашній арешт тощо. Якщо це рішення буде прийнято в Росії на політичному рівні — Володимир Путін кивне, аби її відпускали, то порядок денний одразу зміниться. Для цього є передумови: Німеччина веде велику, але тиху роботу в цьому напрямі. У нас є підтвердження за неофіційними каналами, що Ангела Меркель особисто спілкувалася з Путіним щодо Савченко. Візит німецьких лікарів, який відбувся минулого тижня, — пов’язаний з цією розмовою».

Адвокат також розповів, що він чекає, коли до процесу над Надією підключиться ООН, яка поставить питання «ще серйозніше». «З приводу Надії висловлювалися і окремі люди з Держдепартаменту США. Якщо висловиться Обама — це буде крайня точка. Ми на це не впливаємо і робимо все можливе, аби забезпечити правовий ґрунт для такої роботи», — додає Ілля Новиков.

Захисник Надії також зазначив, що адвокати продовжать «клопотати про зміну режиму, аби її перевели в цивільну клініку, хоча б під конвоєм». «Основні надії ми покладаємо на політиків. Справа зайшла в таку стадію, коли політики можуть вирішити її так, як не можуть юристи», — вважає пан Новиков.

Адвокат додав, що сьогодні, у четвер, повезе українці звернення лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та іншого радянського дисидента Віктора Файнберга — вони обидва просять її припинити голодування. «Але я не вірю, що після двох з половиною місяців, впродовж яких ми просимо її припинити голодування, на неї ще щось вплине. Але ми спробуємо...», — резюмував адвокат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати