Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Разом з Україною: Мексика

22 грудня, 09:51

Коли я розпочинала на Youtube свій англомовний влог про війну в Україні, то геть не сподівалася, що уже за кілька місяців його аудиторія виросте до десятків тисяч особливих людей, які разом з нами тримають фронт проти спільного ворога – росії та авторитаризму. Які щоденно борються з дезінформацією, відстоюють інтереси України перед своїми політиками, волонтерять, вивчають нашу мову й культуру і знаходять щемні та важливі історичні паралелі. І мені дуже хочеться ділитися з Вами їхніми історіями у новій рубриці газети “День”, аби ми знали, цивілізований і демократичний світ разом з Україною! Отож, історія перша, від Ектора Сампсона з Мехіко

Разом з Україною: Мексика

Дуже дякую, що дозволили мені поділитися з Вами та Вашими читачами нашою історією. Ми – група українців і мексиканців, які з першого дня цієї жахливої війни підтримують і пояснюють усім, хто хоче нас послухати, про підґрунтя та історію цього конфлікту.

Фото надане автором

Ця фотографія була зроблена 26 лютого 2022 року, перший раз, коли мексиканці та українці зібралися біля головних воріт російського посольства в Мехіко, щоб показати наш гнів через вторгнення Росії в Україну.

Фото надане автором

Відтоді ми вирішили мітингувати кожної неділі, поки російські війська не покинуть Україну. Іноді ми зустрічаємося біля головних воріт російського посольства, іноді біля найвідомішого пам'ятника в центрі Мехіко (Ангелу Незалежності), куди також запрошуємо головні ЗМІ Мексики.

Фото надане автором

Ми мітингували на головних проспектах та вулицях Мехіко. Багато мексиканців приєдналися до наших мітингів і завжди зацікавлені дізнатися більше про Україну та реальну ситуацію в ній.

Фото надане авторомФото надане авторомФото надане автором

Українці створили громадське об’єднання «Мексиканська діаспора в Мексиці» і разом з мексиканцями та представниками інших національностей реалізували проєкт «Аксолотль». Цей проєкт спрямований на збір коштів і ресурсів, щоб допомогти українським солдатам, які втратили кінцівки; доставити їх до Мехіко, надати їм проживання та їжу, а медично-технологічна мексиканська компанія розробляє та виготовляє електронні протези, щоб українські військові могли відновити свої фізичні можливості та вести краще життя.

Також, ми допомагаємо українським біженцям, забезпечуємо їх проживанням, їжею, грошима, одягом тощо, щоб зробити їх перебування максимально комфортним. Кожні вихідні ми беремо їх у короткі подорожі, щоб вони більше дізналися про Мексику, її культуру та традиції.

Фото надане автором

Протягом останніх 4 місяців ми вирішили збиратися в головному парку Мехіко (парк Чапультепек), куди тисячі людей ходять у вихідні, щоб насолодитись прекрасним часом зі своїми сім’ями. Тож щонеділі ми вивішуємо наші українські та мексиканські прапори та роздаємо брошури з поясненнями цієї війни. Ми були дуже здивовані реакцією людей, які завжди зупиняються, щоб поставити запитання та зробити селфі, аби потім поділитися зі своїми родинами та друзями. Тому цей рух дуже поширився по всій Мексиці та Латинській Америці.

Ми організовуємо арт-аукціон, щоб зібрати гроші для українських воїнів, які приїдуть наступного року. Ми звернулися до відомих митців з проханням пожертвувати картини та скульптури для цього аукціону, аби зібрати більше коштів для допомоги українцям, які є тут біженцями, та тим військовим, які приїдуть отримати протези.

Минулої неділі темою нашого мітингу були атаки на медичні заклади в Україні. Я ж вивчаю українську мову самостійно, щоб у майбутньому могти краще спілкуватися зі своїми українськими друзями.

Ваш друг, Ектор Сампсон, Мехіко (Мексика)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати