Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шведські інвестори кажуть «Так!»

Томас ЕСТРОС про реформи та безпеку ринку
07 червня, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЕВА

Минулого тижня Україну відвідав міністр торгівлі та промисловості Швеції Томас Естрос. Разом із ним приїхали кілька офіційних представників і бізнесмени з 30-ти шведських компаній. Томас Естрос зустрівся з першим віце-прем’єром України Анатолієм Кінахом, міністром економіки Сергієм Терьохіним, міністром з питань промислової політики Володимиром Шандрою. У рамках візиту відбувся україно-шведський бізнес-форум. За словами Томаса Естроса, він сподівався налагодити нові зв’язки між підприємцями двох країн і вирішити низку проблем, із якими стикаються шведські компанії, що вже працюють в Україні, наприклад, перемогти бюрократичну тяганину. Коментуючи підсумки переговорів, Анатолій Кінах заявив про зацікавленість у збільшенні шведських інвестицій, повідомив про зростання товарообігу майже вдвічі за перші місяці цього року та про створення спільної робочої групи з розробки нетрадиційних джерел енергії. Томас Естрос відповів на запитання українських журналістів, в тому числі — кореспондента «Дня».

— У шведських компаній видатна традиція інвестицій в Україну, Ericsson, наприклад, тут працює вже 110 років (у будинку Чехова в Ялті є старовинний телефон Ericsson. — Авт. ). Ми бачимо дуже хороші перспективи розвитку української економіки та нашої двосторонньої співпраці. Наприклад, IKEA зараз готується інвестувати понад 0 млн. у торговельний центр у Києві. IКЕА — одна з найприбутковіших і найуспішніших компаній у легкій промисловості світу. Хоч куди б ви поїхали — скрізь є або скоро відкриється IКЕА. Тепер її магазин буде й у Києві. ABB — компанія з великим досвідом у виробництві енергії — зацікавлена брати участь у розвитку вітряної енергетики в Криму. Наші компанії дуже успішні в сфері природоохоронних технологій, які стають дедалі важливішими в розвитку інфраструктури...

Ми досить суттєво збільшуємо нашу допомогу розвиткові України, зокрема проектам, які повинні допомогти її євроінтеграції. Ми маємо досвід такої співпраці з країнами Балтії та з Польщею. Окремо від уряду працює агенція SIDA, яка добре зарекомендувала себе в багатьох країнах. Ми повинні активніше розвивати проекти, пов’язані, наприклад, із реформою управління державними компаніями, щоб зробити їх конкурентоспроможними...

Після помаранчевої революції навколо України виник унікальний ореол, дуже позитивний інтерес до неї в Європі. Наскільки я бачу, український уряд чітко дотримується своїх цілей і намірів виконати План дій, який сьогодні існує між Україною та ЄС, провести реформи в сфері права, інтегруватися до європейської економіки. Така послідовність дуже позитивна, й, окрім того, це дуже хороший спосіб покращити якість життя людей в Україні.

— Нещодавно ваш співвітчизник Андерс Ослунд розкритикував уряд Юлії Тимошенко, зокрема, за непрозору кампанію реприватизації. Ваш коментар.

— Гадаю, він дуже поспішив із критикою. Український уряд не так довго перебуває при владі, щоб можна було судити про його провали в тих чи інших структурних питаннях. Це уряд із новими амбіціями та новою метою, і вважаю, йому потрібна наша підтримка.

— Тобто шведських інвесторів не турбує реприватизація в Україні? Вони вважають наш ринок надійним?

— Питання реприватизації мають вирішувати українці, шведському представникові, шведському урядові дуже важко говорити, як вирішувати такі складні проблеми. На мою думку, для України дуже важливо показати світові, що ви заохочуєте та вітаєте іноземні інвестиції, гарантуєте їхню безпеку, що у вас відсутня корупція, працюють усі закони та підзаконні акти...

— Шведські бізнесмени ризикуватимуть, уже зараз ідучи на український ринок, чи почекають, доки Україна продемонструє все, про що ви говорили?

— Україна, мабуть, один із найцікавіших ринків у Європі. У вас величезна країна, до того ж стратегічно розташована. Я впевнений, що Україна досягне великих успіхів, якщо працюватиме демократія, верховенство права... Ваші величезні зусилля повинні тривати.

— Чи не вбачаєте ви суперечностей між прагненням України до членства у Світовій організації торгівлі й участю в проекті ЄЕП?

— Росія також хоче приєднатися до СОТ. Мабуть, Україна сьогодні трохи випереджає її на цьому шляху. Якщо Росія продовжить реформування своєї економіки, щоб стати членом СОТ, я не бачу фундаментальних проблем. Звичайно, вони можуть бути, але сьогодні я їх не бачу. Швеція активно підтримує Україну на шляху до СОТ. Ми б хотіли позитивного вирішення питання про членство України в цій організації на грудневому засіданні в Гонконгу. Ми також хотіли б, щоб Україна брала активнішу та глибшу участь у європейській співпраці. Звісно, це тривалий процес, але, ми гадаємо, в довгостроковій перспективі Україна має чудові можливості. Як вам відомо, Швеція дуже активно підтримувала членство в ЄС країн Балтії, Польщі, Угорщини, Чехії та інших країн, які нещодавно приєдналися.

— Які, на вашу думку, перспективи створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, якого прагне наше керівництво?

— Я хотів би бачити цю зону, але спершу багато роботи слід виконати в Україні. Ми виступатимемо за угоду про вільну торгівлю Євросоюзу з Україною. Але ми також підтримуємо високі вимоги до України: ви повинні продовжувати свої реформи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати