Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Справа Савченко – головний процес року»

Адвокат Ілля НОВИКОВ пояснює, чому Кремлю не вигідний суд над Надією в Москві
16 липня, 19:58
ПОПРИ ТЕ, ЩО НАДІЯ САВЧЕНКО БІЛЬШЕ РОКУ ПЕРЕБУВАЄ В РОСІЙСЬКОМУ ПОЛОНІ, ВОНА НЕ ВТРАЧАЄ ВИТРИМКИ ТА СИЛИ ДУХУ / ФОТО РЕЙТЕР

Українська льотчиця Надія Савченко звернулася до генсека ООН, глав ПАРЄ і Європарламенту з проханням вплинути на Кремль і перенести суд із російського міста Донецька (Ростовська область) до Москви. Про це повідомив один із її адвокатів Марк Фейгін, який опублікував у Twitter світлину листа українки.

Своє прохання Надія пояснює тим, що її сестра Віра, яку вона вважає «головним свідком захисту» та її мама Марія, «перебуватимуть у безпосередній небезпеці для їхнього життя».

«Прошу вас звернутися до керівництва Росії з наполегливим проханням про забезпечення нормальних і безпечних умов судового розгляду, у тому числі про перенесення розгляду до суду в Москві», — йдеться у зверненні Савченко.

У той же час, міністр закордонних справ України Павло Клімкін також звернувся до міжнародного співтовариства з проханням відправити своїх представників на засідання у справі Надії Савченко та Олега Сенцова. Про це заявила прес-секретар МЗС України Мар’яна Беца. За її словами, це необхідно «для забезпечення належного моніторингу судових процесів» над Савченко і Сенцовим.

Нагадаємо, українського режисера і активіста Євромайдану Олега Сенцова було затримано ФСБ в Криму в травні 2014 року. У Росії його звинувачують у створенні терористичного угруповання, за що йому можуть дати 20 років позбавлення волі.

Надію Савченко взяли в полон минулого літа на Донбасі і потім її вивезли на територію Росії. Їй інкримінують убивство двох російських журналістів. Пізніше ще додалося звинувачення в незаконному перетині російського кордону. Днями Слідчий комітет Росії заявив, що українці загрожує 25 років позбавлення волі.

«День» звернувся до одного з адвокатів Надії Савченко Іллі НОВИКОВА і попрохав його прокоментувати ухвалу провести суд у місті Донецьку Ростовської області:

— Донецьк — це база терористів, цим містом ходять любителі «русского мира». Проводити суд у такій атмосфері, враховуючи те, що з Донецьком цей процес взагалі нічого не зв’язує — дивно. До того ж, я не знаю, як суд забезпечуватиме безпеку.

Звинувачення заявило, що виклику до суду підлягає 50 свідків. Це люди, які мешкають у Москві, Воронежі, Луганську. Але конкретно з Донецька там немає жодної людини. Обов’язкових параметрів у законі, за якими цей суд має проводитися в Донецьку, — не існує.

За версією слідства, основний злочин, в якому звинувачують Надію, відбувався на українській території. Виходячи з цього, якщо Росія вирішила проводити цей суд у себе, то один із допустимих варіантів — за місцем перебування більшої кількості учасників процесу. А це — Москва. Але якщо прийняти сторону свідків, то це мав би бути Воронеж.

Наше завдання підкреслити, що це буде не суд, а певний фарс: вийде людина в мантії, яка продиктує написаний заздалегідь вирок. Доля Савченко вирішуватиметься незалежно від цього. Ми не воюємо за те, яка буде цифра у вироку. Ми виступаємо за те, щоб цей суд не сприймався ніде.

— Як ще може і повинен діяти Захід, щоб натиснути на Росію?

— Важливо, щоб на російський суд було вчинено тиск самим фактом: європейські інстанції звертаються з проханням до МЗС РФ дати дозвіл євродепутатам побувати на суді. Якщо МЗС висловить прокуратурі, що Донецьк — не краще місце для такого суду, то чом би не використати цей шанс?

Донецьк вибрано для того, щоб зробити цей процес важкодоступним для преси і «приглушити» ситуацію. У Москві на процес прийшло б багато журналістів. До Донецька вони не доїдуть, іноземців — не пустять. А тим, кого пустять — скажуть, що в залі мало місця.

Міський суд Донецька — маленький і абсолютно не пасує для цього. Справа Савченко — головний процес року. Важливішого кримінального суду в Росії цього року не було і не планується. Тому суд у Донецьку — саботаж гласності. Проте їхня логіка — чим гірше, тим краще.

У той же час, російський МЗС зловив зараз Захід на його вихованості. У західних політиків є рефлекс: коли їм кажуть, що цією справою займається суд, то вони відповідають, що почекають на ухвалу. Захід наразі прийняв цю позицію.

Щойно мине суд, то ці вимоги різко посиляться. Якщо протягом тижнів або місяців Надія не опиниться в Україні, то ці люди отримають потужніший інструмент, аніж «Боїнг». З «Боїнгом» можна намагатися відбиватися, а ситуація з Савченко — всі, хто хоче використовувати її як привід для нового наступу на Росію, — отримають просто розкішний «козир».

Коли може відбутися суд над Надією?

— Точна дата наразі невідома. Позавчора справу повезли до Ростовської області. Це означає, що за тиждень-два ми дізнаємося дату попереднього слухання. На ньому ми ставитимемо питання про зміну підсудності. Ми можемо не лише цього прохати, але й у судовому порядку вирішувати це питання. Проте раніше серпня основне слухання не розпочнеться. Але скоріше це буде в десятих числах серпня.

Днями Конституційний суд РФ прийняв постанову, що Росія може ігнорувати ухвалу Європейського суду з прав людини.

— У певних випадках, із врахуванням позиції КС, вони можуть не виконуватися в повному обсязі. До справи Савченко це практично не стосується. Ще раніше, ніж ЄСПЛ зможе прийняти будь-яку ухвалу у справі Савченко, її питання буде вирішене політично.

Як зараз почуває себе Надія?

— Нормально. У неї бадьорий і бойовий настрій. Вона готується наочно показати, що вона думає про цей процес, суд і про Росію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати