Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стільці поділено. Гаманці нарізно

29 вересня, 00:00
Борис Єльцин і Олександр Лукашенко погодилися з розробленим проектом договору про створення Союзної держави Білорусі і Росії, який незабаром буде передано на всенародне обговорення.

Розробники стверджують, що назвати нове утворення єдиною державою важко. Найбільш проблематичним у розробці договору був «розподіл стільців». Білоруський президент пропонував найрізноманітніші варіанти, які поширювали б його владні повноваження на Росію. Він був готовий на прямі президентські вибори і погоджувався стати віце-президентом при Єльцину. Проте команда російського патріарха жорстко обмежила поле дії Лукашенка кордонами Білорусі. У союзної держави не буде єдиного глави, хоч формально такий титул існуватиме і переходитиме по черзі то до одного президента, то до іншого. Власне, і зараз білоруський президент є головою Вищої Ради Співдружності двох держав, тобто головним начальником, що насправді аж ніяк не означає, що він заліз у парафію Єльцина.

Неприхованi політичнi розчарування Олександра Григоровича покликані компенсувати певні матеріальні блага — до договору додається розклад, чого і коли слід очікувати з розбивкою по роках. У переліку обіцянок єдині ціни на сировину, в тому числі нафту й газ, єдині транспортні тарифи та інші спокуси, які ставлять, на думку авторів договору, білоруські та російські підприємства у рівні умови. Поки що ж на задекларованому безмитному просторі знімається податок на додану вартість, в той час як самостійна Україна, обскакавши слов'янську сестру, вже усунула цей бар'єр у торгівлі з Росією. Білорусь із острахом дивиться на терміни запровадження усіх цих пільг, які вимагають до того ж зміни російських законів.

Хоч відчутні блага від своєї проросійської політики країна все-таки має: з весни газ Мінську обходиться майже вдвічі дешевше, ніж Києву. Знижено й тарифи на електроенергію. А перший візит кожного нового російського прем'єр-міністра за доброю традицією здійснюється тільки до Мінська і завжди стає актом братання, але далеко не завжди приводить до економічних розв'язок.

Мінськ і Москва поки що так і не змогли поділити гаманця: банкіри не розв'язали головоломки, як запровадити єдину валюту і єдиний емісійний центр при збереженні суверенітету Білорусі. Банк Росії погодився прийняти Білорусь, однак пригрозив, що на союзників чекатиме «шок». Нацбанк Білорусі, щоб уникнути цього самого шоку, активно друкує білоруські рублі і вимагає створення валютного комітету, у якому б голоси розподілялися порівну між Мінськом та Москвою. Можливо, проблема, не розв'язана фінансистами, буде вирішена народами під час всенародного обговорення. А в Білорусі тим часом уже випущено в обіг п'ятимільйонну купюру, яка коштує близько 10 доларів, — інфляція з початку року перевищила сто відсотків, зате пенсії виплачуються вчасно.

Білоруси, як завжди, спокійно переживають чергове возз'єднання — пишно обставлені підписання того чи іншого політичного документа відбуваються регулярно. Хоч нинішнє торжество затьмарене політичними «декораціями» союзника: вибухами будинків, хвилями страху, ракетними ударами по Грозному та фінансовими скандалами. Навіть відданий слов'янській ідеї обиватель задумується, чи потрібен йому такий союз.

Мінськ
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати