Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це буде неординарний візит»

Експерти — про очікування від участі Президента України в Генасамблеї та зустрічі з главою Білого дому
18 вересня, 18:56
ФОТО МИХАЙЛА ПАЛIНЧАКА

18 вересня Президент України Петро Порошенко розпочав триденний робочий візит до США з метою участі в 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Як повідомляє прес-служба глави Української держави, Порошенко виступить з промовою під час загальних дебатів ГА ООН, візьме участь у саміті Ради безпеки ООН з питань миротворчості, заходах високого рівня з питань реформування ООН, а також з питання протидії використанню інтернету в терористичних цілях.

«Питання звільнення українських заручників та політв’язнів буде одним із ключових під час мого візиту до США на 72-гу сесію Генеральної Асамблеї ООН», — написав у Facebook глава держави.

Тож у ході 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН глава Української держави проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами країн світу, в тому числі президентом США. Глава держави традиційно зустрінеться з лідерами української громади США, представниками кримськотатарських організацій та представниками провідних американських політологічних і ділових кіл, ідеться в повідомленні прес-служби.

«День» звернувся до американських та українських експертів з проханням розповісти про очікування Києва та Вашингтона від участі президента Порошенка на згаданих вище заходах у межах ГА ООН та від його зустрічі з президентом США Дональдом Трампом.

«ПОРОШЕНКО НАМАГАТИМЕТЬСЯ ПОРУШИТИ ПИТАННЯ АГРЕСІЇ МОСКВИ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричі в Американській раді, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Існують певні очікування, що на Генеральній Асамблеї ООН президент Порошенко намагатиметься порушити питання агресії Москви. І можливо, саме тому Путін запропонував свою ідею щодо миротворців ООН. Я чекаю також на коротку зустріч між президентами Порошенком і Трампом після того, як вони зустрічались у червні цього року. Найімовірнішою темою, яка порушуватиметься на ній, буде війна та американська підтримка України.

Коли ж вести мову про можливість справді розміщення миротворців ООН на окупованій території України, то миротворці, які матимуть повноваження забезпечити припинення вогню та виведення російських військ і важкого озброєння з обох сторін із зони бойових дій, допоможуть забезпечити справедливий мир. Але зовсім незрозуміло, чи саме це мав на думці Путін, пропонуючи ідею з введенням миротворців.

Слова російського сенатора Олексія Пушкова про те, що місія спецпредставника США по Україні Курта Волкера може «закінчитися безславно», є свідченням того, що в Москві існують сумніви щодо посла Волкера.

«НАЙГОЛОВНІШЕ — ЗНАХОДИТИ НОВІ КАНАЛИ СПІВПРАЦІ МІЖ АМЕРИКОЮ ТА УКРАЇНОЮ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Очікується, що це буде неординарний візит нашого Президента на 72-гу сесію Генеральної асамблеї. Неординарний тому, що зазвичай початок сесії розглядається як можливість спілкуватися з лідерами різних країн і нести якусь ініціативну позицію. Для України зараз незвичайний стан, критична ситуація у зв’язку з війною на сході, і не слід забувати про анексію Криму.

На мою думку, важливість цієї поїздки розкладається на два елементи: власне виступ під час Генасамблеї та зустрічі з лідерами різних країн. Звичайно, в останньому разі звертає на себе увагу запланована зустріч з президентом США Дональдом Трампом.

Уже відомо, що американський президент серед іншого, скоріше за все, порушить питання не так реформування, як більшої віддачі від ООН. У його виступі проглядатимуться такі теми, як забезпечення миру, процвітання і суверенітету. Всі три гасла надзвичайно актуальні для України: здобуття миру і зрештою внутрішні реформи для того, щоб прорватися до економічного розвитку, а найголовніше — забезпечення суверенітету.

У виступі нашого президента, скоріше за все, будуть зроблені акценти на темі агресії, як дотримуватися міжнародного права. Порушення міжнародного права має викликати реакцію в міжнародній спільноті, а Генасамблея — це найбільший майданчик, до якого можна звернутися з цією темою. Також буде порушено тему заручників.

Виступ має привести до того, щоб інформувати про ситуацію в Україні і сприяти якнайширшій підтримці зусиль України щодо знаходження миру на сході й забезпечення свого суверенітету.

Серед інших тем і зустрічей додатково може бути порушено питання з приводу ширшої співпраці з країнами світу. Тобто потрібно переконати, що у нас будуть зрушення в бізнес-кліматі, що Україна стане привабливою для кооперації з зовнішнім світом. Що напруженішим буде графік таких зустрічей та їхня результативність, то краще буде для України.

Найголовніше — знаходити нові канали співпраці між Америкою та Україною під кутом зору розв’язання конфліктної ситуації, забезпечення миру на сході та повернення Криму.

«ТРАМПА МОЖУТЬ ОСОБЛИВО ЗАЦІКАВИТИ ЕКОНОМІЧНІ РЕФОРМИ ТА ВНЕСКИ В МІСІЮ БЕЗПЕКИ США В АФГАНІСТАНІ»

Річард ВАЙЦ, старший науковий співробітник і директор Центру військово-політичного аналізу в Гудзонському інституті:

Під час зустрічі Трамп і Порошенко обговорять допомогу США у внутрішніх реформах, допомогу США у питаннях безпеки, поступ Волкера у Мінському процесі, а також допомогу США у процесі реформ в Україні. Адміністрація розглядає пакет допомоги, щоб надати озброєння та підтримку Україні. Трампа можуть особливо зацікавити економічні реформи та внески в місію безпеки США в Афганістані та інших регіонах.
 
Стосовно розгортання миротворців у Донбасі, як Порошенко, так і Путін, швидше за все, підніматимуть це питання перед Генеральною Асамблеєю ООН, але їх умови, ймовірно, відрізнятимуться, наприклад, наскільки широка географічна територія повинна охоплюватися місією. Сполучені Штати можуть надавати фінансову підтримку цій місії, але не війська.
 
Російський сенатор Пушков може робити подібні заяви (про можливе безславне завершення місії Волкером) для прискорення подальших поступок США щодо України, особливо щодо запропонованої миротворчої місії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати