Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Церемонія за масштабом нагадувала прощання із Сахаровим»

Москва провела в останню путь Валерію Новодворську
17 липня, 10:33
ФОТО ОЛЕКСІЯ БЄЛКІНА

«Герої не вмирають!», «Росія буде вільною!» — так учора в Москві  проводжали в останню путь Валерію Новодворську. Відома російська опозиціонерка, дисидент і публіцист померла минулої суботи на 65-му році життя після тривалої хвороби.

Церемонія прощання проходила у Сахаровському центрі. Цього ж дня в Михайлівському золотоверхому соборі в Києві відбулась панахида, присвячена Валерії Новодворській. Вшанувати її прийшло близько сотні киян.

Прощання з Новодворською у Москві було схоже на акцію солідарності з Україною. Валерія Іллівна підтримувала Майдан, виходила на акції на підтримку України і мало не щодня виступала з текстами і відеозверненнями проти російської агресії.

«День» попросив прокоментувати те, як проходила церемонія прощання з Валерією Новодворською журналіста «Ежедневного журнала», соціолога, медіа-експерта Ігоря ЯКОВЕНКА (Москва):

— Масштаб Валерії Іллівни після її смерті стає дедалі яснішим. Москва і Росія дедалі більше розуміють, кого вони втратили... Сама смерть, безумовно — зяюча порожнеча, величезна втрата. Але те, що люди розуміють, кого ми втратили — це хороша новина. Нічого схожого в Росії більше не буде. Ця діра, яка у нас утворилась в інтелектуальному і медійному просторі, не заросте. Але це розуміння відбулося.

На акції в Москві було дуже багато народу: значно більше 10 тис. Ми пішли звідти через півгодини, але люди продовжували йти потоком, несучи квіти... Це була акція пам’яті, прощання, горя і, якоюсь мірою — акція солідарності. У такий день важко говорити про радість, але відрадно, що нас було багато. У своєму блозі на Facebook я написав, що вперше мені цікаво, скільки нас буде.

КИЇВ, МИХАЙЛІВСЬКИЙ ЗОЛОТОВЕРХИЙ СОБОР / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Я порівняв би цю церемонію за масштабом і кількістю присутніх з прощанням із Сахаровим. Це при тому, що російське суспільство нині перебуває в дуже хворому стані — це не ситуація підйому демократії. Коли помер Сахаров, у Росії була абсолютно інша інтелектуальна ситуація, сьогодні все набагато гірше...

Ідея солідарності з Україною сьогодні дуже важлива в тому, що пов’язано з Валерією Іллівною. Новодворська однозначно (як вона завжди робила) і безкомпромісно підтримала Україну в ситуації російської агресії. Вона завжди була адекватною і чітко сказала, що таке сьогодні російська агресія і що означає для росіян підтримка незалежності й суверенітету України.

18 липня о 17.00 в редакції газети «День» відбудеться скайп-конференція «Новодворська й Україна», присвячена пам’яті Великого друга нашої країни. Передбачаються включення з Росії, США та Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати