Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціну війни з Iраком визначено

14 листопада, 00:00

Побоювання викликає, насамперед, готовність Іраку відповісти на удари США контратакою із застосуванням зброї масового ураження на країни-союзники Штатів — насамперед Ізраїль та Кувейт. Зараз, стверджує «Вашингтон пост» з посиланням на невідоме джерело в Пентагоні, боєголовки з хімічними та бактеріологічними зарядами вже встановлені та готові до використання.

Військове керівництво США сподівається, що, на відміну від першої війни в Затоці, «Скади» вдасться знищити майже одразу завдяки використанню літаків-«невидимок» і безпілотних літаків. Проте залишається імовірність, що Ірак зуміє зберегти свої установки під час перших авіанальотів і завдати ударів по території сусідів. За оцінками експертів Британської медичної асоціації такий сценарій може призвести до загибелі майже чотирьох мільйонів чоловік. Перша війна в Затоці мала наслідками 200 тисяч жертв, антитерористична кампанія США в Афганістані — 5 тисяч. Зараз навіть «ідеальна», тобто моментальна та найбільш безкровна, перемога США над Іраком спричинить десять тисяч загиблих. Але, за висновком британських експертів, найімовірніша кількість жертв війни та наступних за нею голоду та бідності — півмільйона.

У свою чергу, група міжнародних експертів, що провели нещодавно нараду в Центрі міжнародних і стратегічних досліджень у Вашингтоні, дійшла висновку, що ця війна неймовірно небезпечна для стабільності світової економіки. За їхніми прогнозами, на початку війни світові ціни на «чорне золото» зростуть до 80 доларів за барель, а згодом опустяться до 50. «Для того, щоб світова економіка зупинилася, досить підняти ціни на нафту до $40 за барель», — заявив експерт з «Дойче банка» Адам Симінські. За його ж словами, ціна в 80 доларів за барель — катастрофа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати