Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євросоюз приступає до створення євроармії

21 листопада, 00:00

Учора в Брюсселі зібралися на спеціальне засідання міністри оборони країн-членів Євросоюзу, аби обговорити питання особового складу нових сил, а також про їхнє озброєння. Головна мета, яку в Євросоюзі сподіваються досягти в 2003 році, — створення 60- тисячного війська, спроможного зібратися упродовж 60 днів від часу оголошення про необхідність виконання миротворчих обов’язків. Поки що в Брюсселі переконують, що їхні сили швидкого реагування приступатимуть до дії тільки в тому випадку, коли «НАТО в цілому — і Сполучені Штати зокрема — не хотітимуть бути залученими до розв’язання криз». Дехто з американцв схильний вважати, між тим, що ініціатива Євросоюзу — це не що інше, як вияв зусиль Франції дещо зменшити роль Вашингтона на євроконтиненті. Є чимало противників створення єврокорпусу і серед європейців. Колишня прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер, скажімо, відверто заявила, що «рух у напрямку створення спільної європейської обороннної сили має ту ж природу, що й рух до створення спільної євровалюти, проти чого особисто я проти. Тобто проти цього утопічно-ризикованого заходу зі створення єдиної європейської супердержави, яка конкуруватиме з Америкою на світовій арені».

Вважається, що невеличка за кількістю вояків Європейська Армія буде скоріше своєрідним символом, від якого жодної ефективності чекати не слід. Як аргумент наводиться той факт, що у силах швидкого реагування працюватимуть пліч-о-пліч вояки з різних країн, нехай і європейських. Учора під час засідання керівників військових відомств країн-членів ЄС обговорювалася можливість надання кожною iз держав певної кількості солдатiв. Так, Австрія має бути готовою до надання 2000 тисяч осіб, Бельгія — 1000, Британія — 12500, Фінляндія — 2000, Франція — 12000, Німеччина — 13500 і т.д. Проте навіть у тому випадку, коли різні за національністю сили зможуть якимось чином «консулідуватися», все одно, на думку скептиків, у Євросоюзу просто не буде реальної можливості відігравати важливу, а головне реальну оборонну чи миротворчу роль.

ДО РЕЧI

Речник Північноатлантичного Альянсу із Брюсселя Майк Лейті повідомив «Дневі» про позитивне ставлення НАТО до створення сил швидкого реагування країнами Європейського Союзу. Він наголосив на тому, що Європейський корпус створюється не задля суперництва із НАТО, а для співпраці. Саме ця співпраця дозволить ефективніше діяти як НАТО, так і новим силам реагування ЄС. Пан Лейті підкреслив, що для Євросоюзу головне не лише створення спільного оборонного об’єднання, але i його здатність до ефективної діяльності. НАТО в цьому плані має чималі здобутки, а тому для ЄС досить важлива співпраця з Альянсом. Пан Лейті відзначив, що співпраця між НАТО та створеними у майбутньому силами реагування базуватиметься на нових домовленостях. Україна також може бути залучена до них, проте це залежатиме від самого бажання Києва і переговорів передусім з Євросоюзом. Пан Лейті не виключає співпраці України з новою Європейською армією, оскільки українські вояки вже змогли себе зарекомендувати як досвідчені миротворці в рамках миротворчих сил НАТО (таких як КФОР, СФОР).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати