Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Країна без культури — це лише територія»

Першою гостею Літньої школи журналістики «Дня»-2016 стала директорка «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна
05 липня, 18:38

Не випадково перша зустріч літньошколярів відбулася саме з діячем культури. Адже саме культура – в основі національного характеру, який у нас, за словами Лариси Івшиної, потребує «ремонту». Ще 2011 року «День» назвав Наталію Заболотну Людиною року, як вона сама каже, «авансом». Але редакція не помилилася, адже шукала людей, які розвивають і збагачують культурне середовище. Саме «Мистецький Арсенал» за останні роки став «точкою збирання» мистецьких надбань і культурних сил України.

Пані Наталія обговорила зі студентами найбільш актуальні й болючі питання сучасної української культури та нагальної потреби змін у цій сфері. При цьому вона переконує, що держава має взяти ініціативу культурного реформування у свої руки, підійти до цього завдання максимально серйозно: лише так можна виховати свідому націю, адже «країна без культури — це лише територія».

Гостя наголосила на важливості привернення уваги влади до осучаснення музейної справи, а також терміновому поверненні безцінних мистецьких пам'яток з окупованих територій. Пані Наталя розповіла про найуспішніші проекти «Мистецького Арсеналу», розвиток його концепції музею-форуму та взаємодію арт-простору зі ЗМІ. Проект — динамічний і наразі наймасштабніший в Україні, і його ініціаторка сподівається, що подібні задуми згодом будуть реалізовуватися і на регіональному рівні.

ВРАЖЕННЯ

Оксана ВОЙТКО, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Наталія Заболотна – не тільки надзвичайно творчо обізнана особистість та успішна людина, а й активний ініціатор розвитку мистецтва не лише для столиці, а й для України зокрема. Її слова щодо недбалої державної культурної політики в Україні надають пояснення, чому ми «маємо те, що маємо» і який з «препаратів» нам потрібно вживати для того, щоб перестав прогресувати вірус сепаратизму, необізнаності та безкультур’я. Потрібно не лише владі, а й нам навчитися орієнтуватися не тільки на сам процес, а й насамперед на результат нашого культурного просвітництва.

Марія МАТЯЖ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Зустріч виявилась динамічною. За годину ми обговорили, напевно, з десяток важливих тем. Безумовно, велич «Мистецького Арсеналу» вражає. Хочеться, аби в кожному місті був подібний культурний осередок. Тож попереду ще купа роботи.

Оксана КОВАЛЬ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Ситуацію вразливості до гібридного (територіально-інформаційного) захоплення ми спостерігаємо останню чверть століття. Незаповнену нішу в музейному, кінопросторі, в просторі культурних впливів зайняла масова та тим не менш «впливова» продукція, яка нехай на примітивно-побутовому рівні (йдеться про телебачення), та все ж змінювала свідомість у сфері географічно-національної приналежності. Запам'яталась фраза Наталі Заболотної: «Мистецький Арсенал – це не лише чимала територія, але й великий шмат історії».

Більше про зустріч – у одному з найближчих номерів «Дня». Нагадаємо, цього року Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати