Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми маємо усі можливості стати потужною світовою культурою»

Гостем Літньої школи журналістики «Дня» став Юрій Щербак — український письменник, дипломат, публіцист, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка
20 липня, 19:21
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Зустріч літньошколярів з сьогоднішнім гостем була невипадковою: Юрій Щербак — голова наглядової ради з присудження премії Джеймса Мейса, а також з газетою «День» його пов’язує багаторічна співпраця. Він переконаний, що нині «газета «День» є органом боротьби за Відродження нації та фронтового опору російській агресії».

Аналізуючи свій політичний досвід, Юрій Миколайович пригадує, що ще наприкінці 80-х — початку 90-х з’явилося передчуття загрози з боку РФ для становлення української державності, і нині, на жаль, воно справдилося. Рішенням для стабілізації ситуації в Україні дипломат бачить тісну співпрацю зі США. На його думку, не слід акцентувати увагу на членстві в НАТО, яке за результатами Варшавського саміту є сумнівним, а зосередитися на набутті Україною статусу головного союзника США — не члена НАТО.

Україні слід переймати досвід інших країн не лише у сфері безпеки, а й питаннях, що стосуються екології. Стан довкілля в нашій країні Юрій Щербак назвав катастрофічним, про це, зокрема, свідчить трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, проблему якого досі не вирішено. Взірцем екологічної політики для нас може стати Канада чи європейські країни, де «зелений рух» найбільш поширений.

Наостанок літньошколярі обговорили з гостем сучасну культурну тематику. «В Україні досі немає нобелівського лауреата, хоча є багато гідних претендентів, — пояснив лектор. — Ми маємо усі можливості стати потужною світовою культурою».

Марія ЧАДЮК, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

— Після розмови з нашим гостем я відчула себе справжньою «мешканкою світу». Адже Юрій Щербак зумів дати ширший, світовий контекст для української ситуації. Багато часу в розмові було надано взаємодії України з різними державами, зокрема Польщею, Канадою. Запам’яталася й ідея про soft-power, якою є культура, і саме вона є в України дуже потужною. Це надзвичайно цікава розмова, що вплітає Україну у світовий простір подій.

Христина СОЛТИС, Львівський національний університет імені І.Франка:

— Зустріч з Юрієм Щербаком допомогла мені розставити акценти у моєму баченні розподілу сил у світі. Гість ввів нас у геополітичний контекст того, що відбувається. Це допоможе нам бути більш широкозорими в оцінці сучасних подій. Окрім цього, він слушно зауважив про виклики, які з’являються в інформаційну епоху.

Нагадаємо, що цьогорічна Літня школа журналістики «Дня» відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати