Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Треба вчити свою історію»

У вівторок студенти Літньої школи журналістики «Дня» мали дуже цікаву розмову з першим Президентом України Леонідом КРАВЧУКОМ
11 липня, 18:54

Для нас — молодого покоління, почути з перших уст — чому розпався Радянський Союз, як підписували Біловезьку угоду, як відновлювалася незалежність України, якими були відносини у Леоніда Макаровича з націонал-патріотами, чому заборонив Компартію України, чому погодився на дострокові вибори і що потім у розвитку України пішло не так — це унікальна можливість. «Радянський Союз був приречений, — переконаний Леонід Макарович, — тому що ця система була відірвана від народу. Вона не відповідала інтересам суспільства».

Звичайно, «літньошколярів» цікавили і сучасні проблеми України, особливо в контексті майбутніх президентських виборів. За словами Леоніда Кравчука, «на виборах потрібно обирати не олігарха, а інтелектуала». Він переконаний, що «суспільству, в першу чергу, потрібно дивитися на гідність особистості — ми не маємо права помилитися». «Тому що людина, яка сидить в кріслі і думає про себе — не має совісті, і всі її знання не допомагають, а шкодять країні», — додає Леонід Кравчук.

В останні роки в кращий світ відходять люди, які вибороли незалежність України: Євген Грицяк, Богдан Гаврилишин, Мирослав Попович, Іван Драч, Левко Лук’яненко... Звичайно, великий внесок в здобуття державності України зробив і Леонід Кравчук. Ми поцікавилися у нього — на кого має опиратися молодь, з кого брати приклад, коли у кращий світ поступово відходять ті, кого прийнято називати «моральними авторитетами»?

«Я хотів би вас попросити, щоб ви читали книжки, зокрема, «Корона або спадщина Королівства Руського» з Бібліотеки газети «День», — відповідає Леонід Макарович. — Це одна з книг, де ви знайдете набагато більше, ніж на прикладі однієї постаті. Читати історію, вивчати своє в різних варіантах, навчитися відрізнити біле від темного. Це те, на що ви повинні орієнтуватися. Що стосується постатей, то я не заперечую, що всі, про кого ви говорите, жили для України.

З Левком Лук’яненком я спілкувався постійно і ніколи не бачив, щоб він підвищував на когось голос. Він завжди говорив аргументовано. У нього не було дітей, але він казав, що в нього є Україна. Левко Лук’яненко все своє життя віддав Україні. Тільки ця одна формула повинна змусити людей подумати, чому він так вчинив. Треба вчитись не тільки на власних героях, на нашій історії, а брати до уваги світову історію, великих сподвижників світу. Думаю, що такий фундамент, який буде створений на широкому ґрунті, обов’язково буде міцний».

Детальніше інтерв’ю з Леонідом Кравчуком читайте в найближчих номерах «Дня».

«ДЛЯ МЕНЕ ЦЯ ЗУСТРІЧ БУЛА НАГОДОЮ ОТРИМАТИ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ, ЯКІ МЕНЕ ЦІКАВИЛИ»

Ірина ПІЦЬ, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка:

«Піддавати тему сумніву — це початок пошуку, а сумнів  потрібен для того, щоб знайти істину» — з такими словами звернувся до літньошколярок перший Президент України Леонід Кравчук. Від людини з багатим життєвим досвідом, яка постійно аналізує, можна перейняти багато корисного. На зустрічі він поділився власним досвідом та прикладами щодо вирішення важливих питань, розповів про цікаві факти радянської системи, бо як ніхто інший, знав її зсередини. Для мене ця зустріч була нагодою особисто поспілкуватися з такою особистістю і отримати відповіді на запитання, які мене цікавили. Зокрема, що сприяло остаточному розпаду СРСР, що і хто може зламати ситуацію із окупацією Криму та сходу України.

«ЛЕОНІД КРАВЧУК — ВИНЯТОК...»

Ірина ЛАДИКА, Львівський національний університет імені Івана Франка:

— У нас у країні склалася традиція — у колишніх президентів майже не беруть інтерв’ю. Наче соромляться з ними говорити, з тими, хто дискредитував себе на посаді. А такі — майже усі українські гаранти. Виняток — Леонід Кравчук. Приємно вразила розмова з першим Президентом — обговорили питання миротворців на Донбасі, (не)результативність Мінського процесу. Леонід Макарович постарався відсторонено оцінити події новітньої історії України, хоча був їхнім безпосереднім учасником.

«ОТРИМАЛА КОНКРЕТНІ ТА ЩИРІ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ»

Евеліна КОТЛЯРОВА, Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

— Приємно було поспілкуватися з людиною, яка мала переконання, а не сліпо трималася за президентське крісло. Щоб поставити крапку в тодішніх процесах і політичній кризі Леонід Кравчук єдиний з усіх президентів погодився на дострокові вибори.

Приємно було почути ґрунтовні, конкретні та щирі відповіді на запитання, а не ходити колами, як це люблять робити політики. «Проблема національної ідеї у тому, що її почали формулювати, як завершену формулу. Я вважаю, що національна ідея — це незалежність, демократія і багатство», — сказав Леонід Макарович.

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати