Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

3D-ефект... з душевним шлейфом

Відвідувачі фотовиставки «Дня» в Дніпрі своїм голосуванням підтвердили вибір журі...
02 березня, 19:25

У Дніпрі завершила свою роботу фотовиставка Всеукраїнської газети «День». На ній було представлено півтори сотні світлин, відібраних за підсумками ХХІ Міжнародного фотоконкурсу, що проводила редакція нашого видання. Фотовиставка cтала частиною культурно-просвітницької акції «Дні «Дня» в Дніпрі», яка відбулась на запрошення Бориса Філатова — мера міста, яке змагається за статус «Великої культурної столиці України».

Нагадаємо, в межах Днів «Дня» також відбулися презентації нової книги «День вдячності» з серії «Бібліотека газети «День». Головний редактор Лариса Івшина зустрічалась з викладачами та студентами Національного університету «Дніпровська політехніка», а також з читачами і громадськістю Дніпра. Ректор «Дніпровської політехніки», академік Геннадій Півняк вручив головному редактору «Дня» почесну відзнаку цього вишу за багаторічну співпрацю в справі розвитку гуманітарної освіти та патріотичного виховання студентів. Понад те, керівництво вишу також ініціювало присвоєння Ларисі Олексіївні звання почесного професора «Дніпровської політехніки» і отримало від неї згоду на це.

Під час відкриття фотовиставки «День»-2019 у Музеї українського живопису Лариса Івшина відзначила вдячним словом медиків і військових та передала у подарунок військовому госпіталю світлину — володаря «Золотого Дня» попередньої фотовиставки: «Доця» Євгена Сосновського. Її військовим лікарям вручили представники молодіжної ради Дніпра.

Ми відчули і потужний медійний запит: Лариса Олексіївна була гостею прямих ефірів на 34 каналі з Фаїною Мендалюк та гостею програми «Меморандум» Влада Войцеховського, а також мала діалог із журналістом Віктором Ожогіним на радіо UA:Дніпро.

Крім того, Лариса Івшина разом з Борисом Філатовим відвідали Бібліотеку української діаспори ім.Джона МакКейна, яку за ініціативою міського голови було відкрито в Дніпрі минулої осені. Тут зберігається майже п’ять тисяч примірників книжок, що видавалися нашими емігрантами по всьому світу. Ці бібліографічні раритети все життя збирав американський колекціонер Володимир Пилишенко, який народився на Волині. Як відзначила Лариса Івшина, подібне зібрання навряд чи можна знайти по всій Україні.

Фотовиставку «Дня» можна було відвідати в Музеї українського живопису до кінця лютого. Відвідувачі виставки взяли участь у голосуванні, за підсумками якого було визначено лідерів симпатій. Найбільше голосів у Дніпрі набрали фотороботи киян Зої Шу, серія «Після полону» (до речі, такий вибір збігся і з рішенням журі фотоконкурсу «Дня»-2019), та Миколи Тимченка «Марш захисників». Люди також відзначили роботу дніпрянина Сергія Дівєєва під назвою «Капелан».

«ТАКОЮ ПОПУЛЯРИЗАЦІЄЮ ДОКУМЕНТАЛЬНОЇ ФОТОГРАФІЇ В УКРАЇНІ БІЛЬШЕ НІХТО НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ»

«Дякую за гарну новину я поїхала на відкриття експозиції в Дніпрі, тому що серед іншого мені було дуже цікаво побачити її в музейному інтер’єрі, — поділилася враженням Зоя ШУ, володарка «Золотого Дня»-2019, авторка серії робіт «Після полону», яка отримала найбільше симпатій дніпрян. — Подія зібрала дуже багато людей і місцевих медіа, це було круто. Взагалі я під великим враженням від тієї величезної роботи, яку здійснює ваша редакція для того, щоб проводити виставку. Цим займається менше як 10 людей. Але ж це неймовірна робота! Ви знаходите місце, спонсорів, привозите всі роботи, розміщуєте їх і забезпечуєте медійну підтримку події. Такою популяризацією документальної фотографії в Україні більше ніхто не займається. Тим паче що Лариса Олексіївна робить це вже 21 рік! У нашій країні мало що має таку стабільність. Я зробила свій проєкт «Після полону» не через певні власні амбіції або бажання популярності, для мене — це спосіб привернення уваги до цієї проблеми. Для цих людей навіть невелика увага в такому аспекті — дуже важлива. Ця тема зараз майже забута, є багато проблем... Тому ці «зерна» дуже цінні. І я вам дякую за увагу до мого проєкту. Мені сподобалося і я, звісно, чекаю, куди далі поїде ваша фотовиставка».

Дніпровський фотограф Сергій ДІВЄЄВ вважає, що фотовиставка «Дня», як завжди, на високому рівні. «На жаль, у день відкриття фотовиставки я був у від’їзді, але, як тільки з’явився час, я заїхав подивитися на світлини, — розповідає він. — Можу сказати, що такі виставки завжди потрібні, як професіоналам, так і аматорам, оскільки зараз багато людей займається фотографією. Їм усім треба презентувати свої найкращі роботи, а виставка газети «День» дає таку можливість. Можна запитати будь-якого фотографа і він скаже, що виставка — це гарна нагода не лише себе показати, а й подивитися, чим займаються твої колеги. Це завжди цікаво з професійного погляду». «На мою думку, на виставці представлені дві категорії робіт — це репортажні фото журналістів, а також художні фото. Слід підтримувати найкращих фотографів, залучати спонсорів, розширювати експозицію. Це дуже гарна справа», — вважає Сергій Дівєєв, автор роботи «Капелан», біля якої зупинялося чимало людей.

«НЕ МОГЛА ВІДІРВАТИСЯ ВІД ЖИТТЄСТВЕРДНОГО ФОТО «ТИТАН»

Серед тих, чиї роботи з’явилися на виставці вперше, була дніпровська журналістка Наталя ГЕЙМАН, яка очолює пресцентр телеканала «Відкритий». «Я відвідувала фотовиставки газети «День» упродовж останніх п’яти років. І можу сказати, що цього разу вона якась інша в якісному плані. Незважаючи на те що там є важкі моменти — наприклад, фото з дитячої онкології, все ж таки нинішня експозиція, на мій погляд, світла й оптимістична. Я, наприклад, не могла відірватися від життєствердного фото «Титан». «Вважаю, що в нас усе буде добре, попри важкі випробування, війну, політичні негаразди. Україна на фото така різна — десь хотілося плакати, а десь і сміятися. Я задоволена тим, що вперше на виставці представлена й моя робота, яка називається «Другий фронт», — каже Наталя Гейман.

«НА ВИСТАВЦІ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ ДЕДАЛІ БІЛЬШЕ РОБІТ ДНІПРОВСЬКИХ ФОТОГРАФІВ»

Вдалою виставку «Дня» вважає й фотограф Дмитро РОЗМЕРИЦЯ. «Мені, як фотографу-репортажнику, було дуже цікаво подивитися, чим саме займаються мої колеги. На виставках «Дня» я буваю щороку ще й тому, що мені імпонує така людина, як головна редакторка «Дня» Лариса Івшина. Її думки та настрій мені близькі. Фотовиставки «Дня», на мій погляд, дуже динамічні, вони передають рух життя в Україні. Мені приємно бачити, коли роботи фотографів відкривають, так би мовити, людям очі на оточуючий світ. Бо всі ми бачимо світ лише з свого «вікна», а виставка дає змогу подивитися ширше, на всю Україну. Хочу відзначити ще один момент — на виставці з’являється дедалі більше робіт дніпровських фотографів. Це гарна тенденція. Спасибі газеті «День» і за це», — сказав Дмитро Розмериця.

«ЯК ЧАСТО МИ АНАЛІЗУЄМО ВЧОРАШНІЙ ДЕНЬ, МИНУЛЕ КРАЇНИ І НАШИХ РОДИН?»

Поділилися своїми враженнями від відвідування фотовиставки й відомі дніпровські журналісти, які запрошували головну редакторку «Дня» Ларису Івшину в прямий ефір місцевих телеканалів. Так, Фаїна МЕНДАЛЮК, продюсер інформаційного департаменту «34 каналу», впевнена, що фотовиставка допомагає «достукатись до серця кожного». «Думати, усвідомлювати, зберігати, цінувати! Як часто ми аналізуємо вчорашній день, минуле країни і наших родин? Шкода, що рідко і не глибоко! Завдячую за «фірмовий» щорічний, уже 21-й за ліком, фотоконкурс 3D-Дні «Дня» в Дніпрі. Пані Ларисо, всьому вашому колективу, вашим друзям і партнерам, сотням авторів світлин, які були презентовані за ці роки на фотовиставці — ДЯКУЄМО! Дякуємо за можливість краще пізнати країну і самих себе! Вірю, що саме такі події в житті Дніпра і багатьох великих і малих міст нашої держави, де тривають Дні «Дня», насправді, повертають нас до координат історичного переосмислення! Щодо морального одужання?! Поки не вилікуємо рани в нашій свідомості, поки не збагнемо до чого саме прагнемо, поки не навчимося «бути вдячними за добро» і відповідальними за рішення, просвітлення годі чекати! Але ваша наполегливість достукатися до серця кожного через світлини, через спілкування, через унікальний інтелектуально-мистецький проєкт— це той крок, який так потрібен у ці, насправді, нестерпно «болючі роки» життя нашої країни! Нехай слова вдячності частіше лунають на вашу адресу! З нетерпінням чекаємо нової зустрічі в Дніпрі!».

«ФОТО №1 У МОЄМУ ОСОБИСТОМУ РЕЙТИНГУ — З МАРИНОЮ ПОРОШЕНКО ТА ЮЛІЄЮ ТИМОШЕНКО»

Інший відомий тележурналіст — Влад Войцеховський також був вражений емоційним впливом світлин, що були представлені в експозиції. «На фотовиставці «Дня» в Дніпрі я був двічі — в день відкриття і потім у вихідний, щоб оглянути все уважніше. В день відкриття насамперед вразила кількість присутніх. Формалізоване і понтове Дніпро інколи дивує. Цього разу здивувало своєю щирою увагою до найяскравіших миттєвостей нової України, зафіксованих фотомайстрами «Дня». Фото №1 у моєму особистому рейтингу — з Мариною Порошенко та Юлією Тимошенко. Сюжет спойлерити не буду — але він шикарний! Це треба самим побачити... За день у суботу, маючи вільний час, я прийшов ще раз оглянути виставку вже уважніше, з близькою людиною. Вона розплакалась...», — розповідає Влад Войцеховський, автор і ведучий передачі «Меморандум».

«ВЕЛИЧЕЗНЕ СПАСИБІ ЗА ЦЮ ВИСТАВКУ І ОБОВ’ЯЗКОВО ПРИЇЗДІТЬ ЩЕ!»

Книга відгуків фотовиставки «Дня» рясніє записами та словами вдячності. «Дякуємо за чудову фотовиставку! Є над чим подумати, хочеться дивитися і читати. Ми насолодилися і надихнулися побаченим. Спасибі! Неосяжно вдячні!», — пишуть студенти журфаку Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара.

«Сьогодні вивів свою дитячу студію «Фотоклумба» на виставку. Було незрозуміло, чи сприймуть діти ці роботи, але результати перевершили всі очікування. Дітям дуже сподобалось, вони перебувають під впливом від побаченого. Величезне спасибі за цю виставку і обов’язково приїздіть ще!», — написав керівник студії.

А ось що пишуть «школярі з 10-Б»: «Фотовиставка наштовхує на роздуми, змушує переглянути свої життєві цінності й укотре зрозуміти, що саме ти можеш змінити країну!»

Дуже цікаві відгуки не лише молоді, а й літніх людей. «Умовила мене подруга відвідати фотовиставку. Ми з нею дуже допитливі та активні бабусі — їй 80, а мені — 72 роки. Ще ходимо самостійно, хоча в неї дуже хворі ноги. Фотовиставка — своєрідне мистецтво і нелегко спіймати думку професіонала-фотографа. Можна безкінечно дивитися на ці фотографії, милуватися природою та людьми. Спасибі всім, хто брав участь у організації цієї виставки. Ми отримали задоволення від екскурсії!»

У книзі відгуків можна знайти також враження від зустрічі та інтелектуальної бесіди з головною редакторкою «Дня» Ларисою Івшиною.  «Дякую «Дню»! Ви лікуєте мистецтвом «від формули Альцгеймера», тобто від забуття головного!»

«Дякуємо за радість зустрічі з фотовиставкою знов! Дякуємо організаторам і всій редакції газети «День». Дякуємо музею і всім, хто надав можливість зустрітися і пригорнутися душею до всіх подій і життя нашої рідної Країни. Щастя, успіхів і наснаги всім!», — пишуть жителі Дніпра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати