Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Більше прагматизму?»

Польські ЗМІ про очікування від першого візиту президента Дуди в Україну
15 грудня, 13:50
ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Протягом 14-15 грудня з першим офіційним візитом в Україні перебував польський президент Анджей Дуда. Попри традиційно активні польсько-українські контакти за попередніх президентів, обраний у травні цього року Дуда не проявляв надзвичайного ентузіазму в організації перемовин з українською стороною.

Після дещо скандального прийняття ВР України закону про визнання ОУН та УПА борцями за незалежність в стосунках Варшави та Києва наступив тимчасовий штиль.

Нагадаємо, тоді голосування за відповідний законопроект відбулося у день візиту попереднього президента Броніслава Коморовського, що стало неочікуваним поворотом напередодні президентської виборчої кампанії. Польське суспільство, яке досить вразливо трактує історичні питання, зокрема непростих польсько-українських відносин під час Другої світової війни, в цілому дуже негативно сприйняло законопроект. Дісталося і польському президенту - його рейтингу завдано серйозного удару, і на президентських виборах він досить неочікувано поступився нинішньому главі держави Анджею Дуді.

На відміну від свого попередника, Дуда проводить вкрай обережну щодо України політику. Якщо за останні сім місяців президентства Коморовський здійснив аж 3 офіційні візити до нашої держави (при цьому до головного політичного та економічного союзника в ЄС Німеччини тільки 2), то нинішній глава держави до останнього відтягував візит до Києва.

Польський президент разом зі своєю дружиною Агатою Корнгаузер-Дудою прибув до Києва у понеділок увечері та розпочав офіційний візит з покладення квітів на Польському цвинтарі у Биківні, де поховано останки 3,5 тисяч жертв Катинського злочину.  

У вівторок Анджей Дуда зустрівся з Президентом України Петром Порошенком та прем’єром Арсенієм Яценюком, з якими обговорив питання зміцнення двосторонньої співпраці Польщі та України, ситуацію на Донбасі та проблему продовження санкцій ЄС щодо Росії. Дуда запевнив українських високопосадовців, що Польща надалі підтримуватиме Україну на міжнародній арені.  

На відміну від попередніх офіційних візитів польського президента (до Китаю, Румунії чи Естонії), тема відвідин України особливо активно відображалася в польських медіа.   

Практично всі опінієтворчі польські ЗМІ напередодні візиту Анджея Дуди відзначали обережність, яка панує у відносинах Варшави та Києва.  Інтернет-видання TVN24 вказувало, що «закінчився час, коли Україна могла абсолютно і автоматично розраховувати на позитивну реакцію Польщі в усіх справах, на часті візити президента Польщі та заангажування польських політиків кожен раз, коли це потрібно Україні». Медіа-ресурс також зазначив, що  польсько-українські відносини мають стати більш взаємовигідними і закликав українську сторону також «інвестувати» у стосунки з західним сусідом.

«Gazeta Wyborcza» зосередила увагу на проблемах у польсько-українських відносинах: на шляху успішного діалогу Варшави та Києва стоять спірні погляди на історію. Як відзначило видання, здебільшого правоконсервативний електорат чинного президента Анджея Дуди занепокоєно сприймає так звані «історичні закони» українського парламенту, які підкреслювали значення ОУН та УПА у боротьбі за незалежність України. Більше того, газета відзначає антиукраїнські настрої, притаманні деяким виборцям Дуди і його партії «Право та Справедливість», що і визначає нинішні польсько-українські відносини.    

«Нові можливості»

«Польське радіо» було більш оптимістичним в оцінці візиту Анджея Дуди в Україну. На думку інтернет-видання, для співпраці Польщі та України відкриваються нові можливості, а сама зустріч визначила напрямки партнерства Варшави та Києва на найближчі роки. Зазначається, що наш західний сусід може і має відігравати важливу роль у мирному розв’язанні конфлікту на Донбасі. Як вказує видання, «Польща є адвокатом того, що не має дійти до замороження конфлікту на сході України, адже це дестабілізує цілий регіон». 

Часопис «Незалежна» вказує, що візит польського президента ознаменував час, коли у польсько-українські відносини на зміну обіцянок та куртуазності прийшли серйозні розмови та рішення. «Потрібно і надалі реалізовувати нормальні дипломатичні стосунки, спрямовані на економічне зростання обох країн. Польща має стати українським представником в ЄС», - підсумовує видання.

Польська держава, як неформальний лідер регіону, має налагодити партнерські відносини з Києвом, вважає видання onet.wiadomosci. Після похолодання у польсько-литовських відносинах Україна залишається єдиним по-справжньому дружнім партнером Варшави на сході.

У зображенні візиту Анджея Дуди до України польські ЗМІ демонструють досить приємну для нас тенденцію. Якщо напередодні медіа приписували очільнику польської держави обережність та пасивний прагматизм, то візит в Україну приніс більше оптимізму у візію польсько-українського партнерства. Видання підкреслювали важливість стрімкої реалізації Україною реформ та підтримки Польщі у цьому напрямі. Візит польського президента, відтак, актуалізував «українське питання» у польському інформаційному просторі.        

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати