Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Будителю Галичини» — 202

До дня народження Маркіяна Шашкевича представили перше повне зібрання його творів
07 листопада, 11:39

У селі Новосілки на Львівщині відбулось вшанування пам’яті Маркіяна Шашкевича — з нагоди 120-річчя його перепоховання — і презентація вперше виданої в Україні повної збірки його творів

Село Новосілки Буського району на Львівщині було останньою парафією греко-католицького священика і відомого українського письменника, «будителя Галичини» Маркіяна Шашкевича. Тут він відійшов у вічність і був похований... у чужій могилі. Через 50 років після його смерті відбулася церемонія перепоховання Маркіяна Шашкевича на Личаківському цвинтарі у Львові.

З нагоди цієї події у Новосілках відбулися урочистості з участю численних шанувальників Маркіяна Шашкевича, влади, львівської інтелігенції й мешканців навколишніх сіл. Місцеві священики у супроводі сільського хору відправили поминальну Службу Божу в церкві святого Миколая і панахиду біля пам’ятника на місці першого поховання цієї видатної особистості.

Згодом учасники свята зібралися біля музею Маркіяна Шашкевича, перед будинком якого члени Шашкевичівської комісії спільно з керівниками району посадили пам’ятний дуб, який привезли з Канева. Потім усі присутні оглянули експозицію музею, який було відкрито у цьому селі два роки тому з нагоди 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Це вже п’ятий музей Шашкевича на Львівщині, який завершує цілий Шашкевицький комплекс, до якого входять музей-садиба у Підлиссі, музей «Русалка Дністровая» у Львові, кімната-музей родини Крушинських, з якої походила дружина Маркіяна Шашкевича Юлія, музей у селі Деревня Жовківського району, музейний комплекс у селі Нестаничах Радехівського району і ось цей музей — у селі Новосілки. У ньому акцент зроблено на останніх роках життя Маркіяна Шашкевича і на його перепохованні. Про цю подію нагадують копії тогочасних світлин, які можна побачити в експозиції. Увагу привертає ще один цікавий експонат, знайдений в архівах історичного музею, — оголошення про перепоховання, яке розвішувалося в тогочасних галицьких селах. Є копії документів, які відтворюють підготовку до цієї події.

«Він був похований у чужій гробниці. Коли її відкрили, то побачили, що там було п’ять домовин. Маркіянову визначили по тому, що в ній було воскове кадило і дерев’яний хрест, — розповіла завідувач музею «Русалка Дністровая», кандидат історичних наук Галина Корнеєва. — Його тлінні останки несли на руках, везли на волах. По селах, де проходила процесія, встановлювали хрести, як колись на пам’ять про скасування панщини...»

Цього ж дня у Народному домі Новосілок відбулася презентація повного зібрання творів М. Шашкевича, яке упорядкував неперевершений шашкевичезнавець, професор Дрогобицького педагогічного університету ім. І. Франка Михайло Шалата. Повне зібрання творів Маркіяна Шашкевича в Україні видано вперше.

Урочистості з ушанування «будителя Галичини» відбулися й у Львові — у день його народження, вчора, 6 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати