Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Черговий вирок Росії»

Влада анексованого Криму засудила Ахтема Чийгоза до восьми років колонії загального режиму
12 вересня, 10:50

«Справа Ахтема Чийгоза — черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні — ООН — визнана окупантом. Можна незаконно обмежити свободу, але волю і правду ніколи не зломити! Можна окупувати чужу землю, але вона горітиме під ногами і пектиме аж до її звільнення», — відреагував у Facebook Президент України Петро Порошенко.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест «у зв’язку з незаконним засудженням російською окупаційною владою на території Автономної Республіки Крим громадянина України Ахтема Чийгоза». «Вимагаємо від Російської Федерації звільнити Ахтема Чийгоза, припинити репресії щодо кримських татар і українців на території окупованого Криму та відновити суверенітет і територіальну цілісність України. Закликаємо міжнародну спільноту послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політико-дипломатичний тиск», — йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті МЗС.

Нагадаємо, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза російські силовики затримали 29 січня 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Влада анексованого півострова звинуватила його в нібито організації масових заворушень. Судовий розгляд справи у так званому Верховному суді Криму тривав 14 місяців.

Захист українця має отримати текст вироку за кілька днів і вже готується до апеляції. Як під час прес-конференції в інформагентстві «Главком» зазначив голова Меджлісу Рефат Чубаров, апеляцію подаватимуть до Верховного суду Російської Федерації. «Після розгляду апеляції — а ми не маємо жодних ілюзій щодо результатів цього — одразу звертаємось до Європейського суду з прав людини», — додав голова Меджлісу.

Важливий момент — у вироку Ахтема Чийгоза визнали громадянином України. «У нас були побоювання, що окупанти намагатимуться насильно нав’язати Ахтему Чийгозу російське громадянство, як було в деяких випадках з іншими українськими політв’язнями — щоб було простіше з ними розправлятися, — пояснює Рефат Чубаров. — Те, що у вироку Ахтем Чийгоз фігурує як громадянин України, дає нам можливість говорити про його екстрадицію до України згідно з діючими між Україною і Російською Федерацією міжнародними двосторонніми угодами. Як тільки вирок вступить у силу, одночасно зі зверненням до ЄСПЛ, вже українська держава — за нашого сприяння, за бажанням Ахтема Чийгоза — наполягатиме на його екстрадиції».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати