Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи є безкоштовною безкоштовна віза?

08 липня, 00:00

Після нещодавнього вступу Польщі до Європейського Союзу процедура в’їзду українців на територію західної сусідки значно ускладнилася. Поляки запровадили для нас візовий режим, а самі візи зробили безкоштовними. Мешканці Рівного та деяких інших західноукраїнських областей за їх отриманням зазвичай звертаються до польського консульства, яке знаходиться в Луцьку.

У день видачі омріяних віз уздовж вулиці, на якій розташоване консульство, з самого ранку вишиковується черга, що, як правило, складається з двох—чотирьох сотень прохачів. Подолавши перший шок від отриманого індивідуального номера (десь у третій сотні), ви поринаєте у процес покірного чекання. Проте уже зовсім скоро вас починають спокушати: молодики й юнки пропонують купити в них «вигідну чергу» всього-на-всього за 50 гривень. Після трьох-чотирьох годин очікування починається маленька паніка: хтось запустив чутку, що всім візи видати не встигнуть. Це й справді відповідає дійсності, бо ті ж самі молодики постійно поперед черги підводять усе нових і нових клієнтів, що не поскупилися видати за місце в черзі (читай — за візу) потрібну суму. У результаті вам нічого іншого не залишається як також викласти півсотні, аби лишень не ночувати до наступного ранку на вокзалі.

Через руки «продавців черги», які, очевидно, мають домовленості зі службою охорони консульства та міліцією, упродовж дня може пройти до сотні відвідувачів. Тож «навар» із «безкоштовних» віз у них може сягати кількох тисяч гривень за день.

Звичайно ж, можна уникнути дискомфорту поїздки до Луцька, а тим більше — стресового стояння у черзі. Адже десятки фірм влаштують вам необхідну і, головне, цілком легальну польську відмітку в паспорті через те ж саме консульство. Коштуватиме це вам від 50 до 150 гривень залежно від тривалості візи.

Таким чином, віза до Польщі лише офіційно залишається безкоштовною, а для українських громадян вона обходиться в цілком конкретні і реальні гроші. Чи знають про це офіційні особи двох сусідніх держав? Якщо так, то чому не наведуть лад у цьому питанні?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати