Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Cтартувало тестування PISA-2018

Майже 6,4 тис. школярів пройдуть тестування, що визначить якість української освіти відносно інших національних систем
20 квітня, 11:46

Із 16 квітня по 30 травня в Україні триває тестування PISA-2018, в якому беруть участь майже 6 400 учнів 15-ти років із 250 закладів освіти (загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, технікумів, ПТНЗ). Від кожного закладу освіти до вибірки учасників потрапило від 3 до 38 учнів. Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія ГРИНЕВИЧ під час прес-конференції, повідомляє mon.gov.ua.

«PISA — це дуже потужна та впливова програма з оцінки якості освіти, яка здійснюється під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Вона проводиться кожні три роки, щоб можна було відстежити  прогрес у досягненні навчальних результатів. Ми стали учасниками сьомого циклу дослідження й долучилися в ньому до 80 країн світу», — повідомила Лілія Гриневич.

Вона пояснила, що завдання тестування — компетентнісні. Тобто побудовані так, щоб виявити здатність учнів вирішувати практичні завдання у трьох основних галузях — читання, математика та природничо-наукові дисципліни.

«У програмі також передбачається вивчення мотивів навчання. У межах дослідження проводиться анкетування учнів та керівників закладів освіти, в яких відбувається тестування. Інформація з цих анкет дозволяє виявити залежність між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними іншими чинниками, що можуть впливати на успішність у навчанні. Наприклад, зв’язок із соціально-побутовим становищем родини, використання учителями певних практик тощо. Так, за результатами PISA-2009, в межах якого проводилося анкетування батьків, було виявлено, що ті 15-річні учні, з якими батьки багато читали, коли вони навчалися в першому класі, досягають значно кращих навчальних результатів, ніж інші учні», — зазначила міністр.

Цього року дослідження акцентуватиметься саме на перевірці читацької компетентності школярів, на чому наголосила національний координатор PISA-2018 в Україні Тетяна ВАКУЛЕНКО.

Вадим КАРАНДІЙ, директор Українського центру оцінювання якості освіти, підкреслив, що тестування відбуватиметься максимально прозоро та за участю спостерігачів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати