Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Давньоруські вулиці — на звалище

У Києві будівельники зруйнували унікальні археологічні пам’ятки
24 січня, 00:00
ВІД ДАВНЬОРУСЬКИХ ВУЛИЦЬ ЗАЛИШИЛИСЯ ТІЛЬКИ РУЇНИ / ФОТО МАРIЇ МАСIЧ / «День»

Будівельний бум у Києві дійшов вже до того, що під ковшами екскаватора знищуються унікальні історичні цінності. Днями на вулиці Фрунзе, 23—25 будівельники, які збираються зводити на цьому місці офісний центр, зруйнували понад чотири тисячі кубометрів шару древньоруської культури.

— На цьому місці колись був заселений район Подолу з садибами, вулицями, похованнями. Все це будівельники зруйнували та кудись вивезли. Тепер ці історичні цінності відновити вже не вдасться, — розповідає «Дню» науковий співробітник Центру археології Києва Всеволод Івакін.

За словами Всеволода Івакіна, будівельники почали здійснювати роботи без попереднього обстеження території археологами. Забудовники навіть не зважили на те, що місцина, де вони збираються звести об’єкт, розташована на території заповідника «Древній Київ».

— Фірма-забудовник порушила договір — на цьому місці археологи у квітні цього року мали провести розкопки, оскільки взимку земля мерзла і це зробити дуже важко. Але роботи розпочали, не дочекавшись археологічного обстеження. Під час новорічних свят будівельники тихенько почали копати котлован і вирили його аж на шiсть — сiм метрів в глибину. Зараз цей факт розслідується, — підкреслив Всеволод Івакін.

Як повідомили в Інституті археології НАН України, на жаль, випадки руйнування археологічних пам’яток непоодинокі. Особливо часто це трапляється під час будівельних робіт. Згідно з діючим законодавством, забудовник перед початком будівництва обов’язково має отримати дозвіл від археологів.

— У Києві майже весь центр міста знаходиться на території, яка має велику історичну цінність. Про це має пам’ятати влада, яка дає дозвіл на забудову, оскiльки чисельнiсть писемних джерел залишається порiвняно сталою i надходження нової iнформацiї можливе майже виключно завдяки археологiї. Це потребує бiльш уважного та обережного ставлення до археологiчних пам’яток, адже їх легко зруйнувати, але вiдновити неможливо. І хоча Закон «Про охорону i використання пам’яток iсторiї та культури» попереджає, що «пiдприємства, органiзацiї, установи в разi виявлення в процесi ведення робiт археологiчних об’єктiв зобов’язанi повiдомити про це державний орган охорони пам’яток i зупинити подальше ведення робiт» (стаття 35), але таке, на жаль, зараз трапляється зовсiм нечасто, — розповідає доктор історичних наук, професор Гліб Івакін.

До речі, після того, як будівельники на вулиці Фрунзе зруйнували пам’ятки древньоруської культури, роботи по підготовці до зведення об’єкту не припинилися. Хоча, як стверджує начальник управління культурної спадщини столиці Руслан Кухаренко, відповідати за скоєне руйнівникам все-таки доведеться. За подібні дії, окрім штрафу в 100 неоподаткованих мінімумів, передбачається ще кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі. Хоча ні в Інституті археології, ні в Центрі з охорони пам’яток історії, археології та мистецтв, випадку, аби когось позбавили волі за руйнування історичних пам’яток, не пригадують.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати