Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять діб — не строк, можна й не спати?

12 лютого, 00:00

Перевірка показала, що в ізоляторі, розрахованому на 167 осіб, зараз перебувають 197. У деяких камерах на 7 заарештованих перебувають 12, а то й 14 громадян. Однак, нинішня «перенаселеність» у співробітників правоохоронних органів особливого занепокоєння не викликає. Так, начальник Управління адміністративної служби ГУМВС міста Києва, підполковник Віктор Ратушняк повідомив «Дню», що «в період із 1995 до 1997 року в ІТУ одночасно перебували від 340 до 350 громадян». Він так само підкреслив, що «в ізоляторі тимчасового утримання затримані перебувають недовго, тому в спальних місцях не мають потреби». Напевно, тому, ніби не потребуючі, сплять прямо на дерев’яній підлозі, постеливши під себе светр або куртку, й упираючись головою в двері камери або, так би мовити, в туалет, що знаходиться тут же. До речі, через судове зволікання заарештовані часто перебувають в ізоляторі не встановлені десять діб, а набагато більше.

Тим часом, стверджує В. Ратушняк, «за умовами утримання заарештованих київський ізолятор тимчасового утримання є кращим в Україні. Принаймні, затриманих годують двічі на день». Цікаво, які ж порядки в гіршому, й як часто там годують? «У Старокиївському РВВС столиці заарештовані голодують», — стверджує Ніна Карпачова.

На думку уповноваженої з прав людини, яка перевірила Старокиївський РВВС у ніч із понеділка на вівторок, усі затримані на той момент громадяни «не здійснили тяжкого злочину й цілком могли бути випущені під заставу або підписку про невиїзд. Але, на жаль, альтернативні запобіжні заходи в Україні поки не популярні, хоча й передбачені чинним законодавством». На прохання кореспондента «Дня» прокоментувати висновки про порушення прав людини в даному відділенні внутрішніх справ, в. о. начальника Старокиївського РВВС столиці Валерій Нестеров сказав: «Я під час перевірки у відділенні не був присутній і коментарі з цього приводу давати не можу»...

Р.S. Згідно з поправками, прийнятими в зв’язку з ратифікацією Україною Європейської конвенції про права людини (1997 р.), 28 червня 2001 року вітчизняні законодавці повинні запровадити в дію новий Кримінально- процесуальний кодекс України. Згідно з цим документом, тільки судова влада вирішуватиме питання про обрання міри попереджувального затримання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати