Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«ДЕТОКС» — це книга, яка повинна бути на столі кожного

23 січня, 16:54
Фото з архіву "Дня"

Ця книжка повинна бути на столі в кожного вчителя, викладача, депутата. чиновника. Особливо чиновника від освіти й культури. Це – «ДЕТОКС». Книжку видало ТОВ «Українська прес-група» у серії «Бібліотека газети «День» за загальною редакцією головної редакторки газети Лариси Івшиної. Укладачі Ігор Сюндюков та Марія Чадюк. Спочатку назва викликає застереження – чому медичний термін та історія й культура… але вже поверховий огляд статей, нарисів, лекцій говорить, що назва більш ніж доречна… Очищення від отрути… Ми тільки зараз починаємо розуміти наскільки покалічена наша історія, отруєна і зневажена культура... Книжку – а це 775 сторінок доброго змістовного тексту – творили 2 члени-кореспонденти НАН, 9 докторів наук, 9 кандидатів, а також журналісти, які зберегли честь і гідність у нашій такій складній реальності.

Матеріали підібрані від Давньої Русі до сьогодення. Закінчується книжка монологом доктора філософії Сергія Кримського під заголовком «Ефект високого неба». Сергія Кримського можна назвати людиною століття (до речі, народився у Бахмуті 1930 року). Вчений аналізує українську культуру, як феномен, що тісно перегукується з античною і, як антична, має дві міцні опори – логос і софійність. Слово і мудрість. Слово – це життя, «Тому світ – книга», а мудрість – наповнення цього життя. «Світ… – це текст Бога», каже філософ.

Говорячи про Софію Київську, С. Кримський зауважує, що пам’ятник світового значення присвячено не святій Софії (до лику святих її віднесли у ХV столітті), а мудрості. Значення храму порівнює з грецьким Парфеноном.

Вчений категорично спростовує поширене судження, що в українців переважає «сільська культура». Аргумент незаперечний – в Україні до ХVII століття сіл не існувало. Були міста (городи) і козацькі зимівники, а культура творилась у містах. Просто цю думку навмисне використовує ворог, щоб нас принижувати. (У період Княжого Києва існували десятки тисяч писаних книг. І це творилося в містах).

Матеріали книжки підібрані, як ефект опери – кожен розділ ніби продовжує попередній. За змістом, ідеєю, а не хронологією.

Починається книжка світанком держави, а закінчується аналізом головного символу України Софією Київською. Ефект кільця.

У вступі Лариса Івшина ставить питання «Як Україні повернутися до власного шляху цивілізаційного розвитку?» Книжка не дає конкретної відповіді. Вона підказує: спочатку необхідно очиститись від отрути…

Детоксикація у нашій державі стоятиме на порядку денному ще довго. На превеликий жаль. І матеріали, що надруковані у книжці, будуть актуальними і затребуваними. Але людина може зробити те, що собі намалює. Намалювавши маленьке, велике не зробиш. Хочеш зробити велике, замахнись на неможливе. Книжка «ДЕТОКС» розбуркує свідомість і спонукає до великого.

Щиро дякую головній редакторці газети «День» вельмишановній пані Ларисі за такий щедрий і змістовий Різдвяний подарунок.

P. S. Є три речі в нашому житті, які варті уваги – обіймати гарну жінку, розмовляти з розумним другом і тримати в руках добру книжку…

Правда, епоха поставила перед нами свої вимоги і пріоритетом означила давньоруський клич «Гинь ворог!». Найперше – «Бий ворога!», а потім все инше.

Далі буде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати