Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гарантії для вкладників

Парламент учора підтримав банківський сектор, ухваливши дві важливі законодавчі ініціативи
18 червня, 12:49
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Так, депутати затвердили в цілому законопроект №4983 про поправки до державного бюджету на 2014 рік про фінансову підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Також вони прийняли за основу законопроект №4938 «Про захист стабільності банківської системи».

Перший документ дозволяє Кабмінові 2014 року випустити облігації внутрішньої державної позики для обміну на векселі Фонду гарантування вкладів.

А другий — спрощує процедури, пов’язані з терміновою капіталізацією банків і продажем проблемних банків інвесторам. Він також підвищує мінімальний статутний капітал банків з 120 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень, запроваджує відповідальність за маніпулювання курсом і розширює відповідальність власників банків, а також — надає НБУ право встановлювати особливості банківського регулювання в разі стрімкого погіршення ситуації на фінансовому ринку. Автори законодавчих змін також виступили за розширення переліку критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних чи неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок при досягненні обсягу негативно класифікованих активів банку 35% загальної суми активів.

Що ці зміни означають для банківської системи? Про це «День» запитав  у банківського аналітика Олександра ОХРИМЕНКА:

—  Перший законопроект відкриває шлях для емісії Нацбанку. На сьогодні треба робити емісію гривні, тому що лише так можна  розрахуватися з усіма вкладниками банків, що ліквідуються. Мінфін випускатиме облігації  внутрішніх запозичень, а ФГВФО перетворюватиме їх на фінансові векселі. Потім НБУ викупить їх у Фонду і вкладникам віддадуть гроші. За нинішньої ситуації це єдине правильне рішення, хоча і з ризиком. Адже ніхто не знає, куди люди витратять свої гроші — на товари  чи на придбання доларів. Вкладники, отримавши гроші з проблемних банків,  нервуватимуть. Як результат, валютний курс і ціни зростатимуть. Але це краще, ніж банки захоплюватимуть штурмом їхні  клієнти.

Якщо перший законопроект розв’язує проблему, то інший — створює. Ним фактично заганяються в кут всі великі банки з іноземним капіталом.  Адже їм потрібно буде десь шукати гроші, а якщо точніше — гривню, аби збільшувати статутний капітал до 500 мільйонів гривень. А це означає, що  доведеться покривати й курсову різницю. Чим банки перекриватимуть збитки, де вони братимуть гроші? Після підписання законопроекту №4938 НБУ і ФГВФО також доведеться подумати, що робити з банками, які не зможуть виконати вимогу регулювальника  щодо  капіталу, — ліквідовувати, об’єднувати. На мій погляд, цей закон завдає  колосального удару по всієї банківській системі і лише погіршить ситуацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати