Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

10 квітня, 00:00

Мета — людське спілкування. Але тільки французькою

Завтра у Києві розпочинається п'ятий щорічний фестиваль-конкурс франкомовних театрів. На нього запрошено понад 200 учасників із різних міст України, а також держав Франції, Польщі, Бельгії й навіть екзотичного Туніса. Учасники фестивалю — не професіональні актори, а аматори, як правило студенти. Керівник Французького культурного центру й директор фестивалю Марк Саньйоль пояснив журналістам, що організатори фестивалю не ставлять перед собою грандіозних естетичних завдань, головна ж його мета — просте людське спілкування, але французькою: так би мовити «вивчення мови через театр». Усі спектаклі пройдуть на сцені київського Молодого театру, а в конкурсі візьмуть участь тринадцять українських франкомовних труп. Приз — привабливий як для театралів, так і для туристів — поїздка і стажування на відомий театральний форум в Авіньйон, повідомляє кореспондент «Дня» Дмитро ДЕСЯТЕРИК .

«Ой лихо, Микола бомбу мав під стріхов»

Фраза з цієї старої пісні «Братів Гадюкіних» найкраще пасує до історії, яка трапилася в селі Грабівка Калуського району Івано- Франківської області. Місцеві правоохоронці ледь не посивіли, коли побачили, як один із грабівських газдів підпирав діжку з квашеною капустою старим бойовим снарядом. 12-річний онук ощадливого господаря з радістю повідомив міліціонерам, що знає в лісі місце, де таких потрібних у хазяйстві залізяк є так багато, що їх вистачило б аби підпирати подібні діжки в усьому селі. Калуський райвійськком полковник Михайло Ларін не поділив радості юного симпатика вибухівки і викликав саперів інженерно-саперної бригади Західного оперативного командування. Капітан Валентин Мілютін, старший лейтенант Ігор Горчинський та сержант Василь Борута знайшли у лісі неподалік Грабівки 19 снарядів часів Другої світової війни. На спеціально обладнаному КамАЗі весь цей залізний непотріб вивезли за двадцять п'ять кілометрів і знищили. До речі, десять снарядів виявилися запалювальними, і, якби дідусь розвинув свою діжкопідпиральну практику, то Грабівка мала б усі шанси перетворитися на Приштину. Про вибухові перипетії на Калущині кореспондента «Дня» Юрія ТИМЧУКА поінформували в прес-центрі Західного оперативного командування.

Депутати розслідують обставини загибелі Чорновола

Учора на ранковому засіданні Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію для розслідування обставин загибелі народного депутата України В'ячеслава Чорновола, ухваливши відповідну постанову. За постанову проголосувало 218, проти — 9 із 334 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі. Перед голосуванням народний депутат України, член фракції Руху Юрій Ключковський зазначив, що «є підстави вважати загибель В.Чорновола невипадковою». Комісію створено у складі восьми чоловік. Головою тимчасової слідчої комісії призначено заступника голови ВР України Віктора Медведчука, повідомляє агенція УНІАН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати