Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

20 березня, 00:00

Єрихонські бугі

Позавчора в столичному клубі «Динамо-Люкс» (по середах — закладі вельми джазовому) виступило чудове тріо, скажемо просто і скромно, зірок світового джазу — піаніст Андрій Кондаков і контрабасист Володимир Волков з Пітера, а також московський валторніст і кларнетист Аркадій Шилклопер, якого багато хто вважає на сьогодні одним з найкращих джазових валторністів. Надзвичайно легкий, вільний і потужний Андрій Кондаков, дотепний і авангардний (то він постукує по корпусу контрабаса як на ударних, то проймає до тремтіння слухачів завиванням смичка) Володимир Волков і не менш дотепний медитативний Аркадій Шилклопер зі своєю теплою, холодно дзвінкою, райськи мелодійною, єрихонськи страхітливою валторною. Тріо виконувало не зовсім джаз, а таку модально-атонально-мелодійно-гармонійно-импресіоністичну суміш. Одним словом, просто красиву музику. Склалося враження, що музиканти не просто імпровізують у рамках джазової теми, а грають, немов розмовляють, так собі мило спілкуються. Ось вони зіграли «Блюз на трьох», поговорили про «Кобру», поприколювалися на тему «Танець вікінгів» і остаточно вже всіх завели своїми «Норвезькими бугі». Дивлячись на музикантів, розумієш, яке задоволення вони самі отримують від гри. Ну, а публіка — і поготів. Саме усвідомлення того, що перед тобою музиканти такого найвищого класу, вже підіймає дух, , повідомляє кореспондент В'ячеслав КРИШТОФОВИЧ-молодший.

«Розп’ятий» зустрінеться з Папою

Як повідомив репортера «Дня» Миколу САВЕЛЬЄВА директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, незабаром виставка розп’ять, яка відкрилася у Львові до 2000-ї річниці від дня народження Христа, вирушить до Польщі. У травні понад 200 різноманітних розп’ять прийме у своїх стінах знаменитий Королівський замок у Варшаві. Поляки приурочують цю подію до дня приїзду в Польщу Папи Римського. В експозицію входять мистецькі речі XIV-XIX століть, які Львівська картинна галерея здобула в буремні 60-ті роки, коли в Україні масово знищувалися культові споруди, а церковні символи й атрибути просто викидалися на смітник. Виставка має символічну назву «Розп’ятий».

Україна видасть Узбекистану осіб, підозрюваних у причетності до терактів у Ташкенті

До чотирьох громадян Узбекистану, затриманих місяць тому в Києві за підозрою в причетності до терактів у Ташкенті, буде застосовано механізм екстрадиції, заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко. Затримання підозрюваних відбулося на прохання узбецької міліції, яка за 10 днів до арешту надала українській стороні оперативну інформацію про них. Ю. Кравченко назвав затримання «суперакцією», яка рідко трапляється в світовій практиці співпраці спецслужб. Легальною підставою для видачі підозрюваних є Мінська конвенція про екстрадицію, підписана Україною. Згідно з цією конвенцією країна-учасник має видавати осіб, на яких правоохоронними органами іншої країні-учасниці видано ордер на арешт.

У Львові запрошують на страту

Саме так 21 березня вирішили структури: Українська асоціація міжнародної амністії, «Львівське метро», МО «Брама» та львівська група «Україна-2», — вкласти свою лепту в боротьбу за скасування смертної кари в Україні. З допомогою аудіовізуальних засобів, виступів музичних груп та компетентних людей вони спробують ще раз переконати громадськість у тому, що смертна кара означає остаточну перемогу вбивці, оскільки вбивцею стає й держава. Варте уваги й те, що на акції-перформенсі «Запрошення на страту» буде мати слово й координатор програм Міжнародної амністії в Україні пан Гройсман, який уже відомий загалові через програму Миколи Вересня «Табу», присвячену смертній карі. Смертна кара, вважають організатори, є абсолютним запереченням права кожного на життя, права людини не бути підданою негуманному покаранню. Але хіба не мали права на життя жертви тих, чиї права сьогодні захищають, запитує Ярина КОВАЛЬ, «День».

У Києві науковці аналізували глобальні проблеми

Науковці чотирьох країн — України, США, Польщі та Швеції взяли участь у міжнародній зустрічі «Дні IIASA в Україні», яка вчора завершилася у Києві. Організаторами виступили Міжнародний інститут прикладного системного аналізу (IIASA) та Національний комітет системного аналізу при Президії НАН України. Зустрічі проходять кожні два роки. Нині в Києві вчені репрезентували свої дослідження з реформ соціального страхування в країнах із перехідною економікою, системного аналізу й моделей запобігання природним і техногенним катастрофам, розвитку нових економічно чистих енергетичних технологій, перспектив розвитку українського лісового сектора. Директор IIASA професор Гордон МакДональд вважає, що такі зустрічі дають можливість науковцям ознайомитися з міжнародною діяльністю інституту. І в Україні, і в інших країнах є люди, котрі займаються однаковими проблемами. Їм буде цікаво послухати один одного, повідомляє кореспондент Наталя ВЕРНИГОРА.

Івасюк — «Пісня буде поміж нас»

18 березня в Культурологічному центрі українського товариства охорони пам’ятників історії та культури вперше в Києві відкрилася виставка «Спогад, що не поверне...», присвячена Володимиру Івасюку. Вона продовжиться до 31 березня. З фондів Чернівецького меморіального музею популярного композитора привезли унікальні експонати. Це листи, записники, ноти, фотографії, аудіо- й відеозаписи Володимира Михайловича. Акцію присвячено 50-річчю від дня його народження. На відкриття приїхали: сестра Галина, керівник ансамблю «Смерічка» Левко Дудківський, композитор Олексадр Злотник, поет і радник Президента України Юрій Рибчинський, директор меморіального музею Паша Нечаєва. Вони поділилися своїми спогадами з присутніми. За десять творчих років В. Івасюк написав 107 пісень і 53 інструментальнi твори. За життя випустив тільки одну платівку. Її записала Софія Ротару. Все аранжування виконане композитором у рекордні строки (за місяць). Цього року минає ще одна дата. Рівно 20 років тому Володимир Михайлович трагічно загинув. За словами друзів і сім’ї найкращою пам’яттю про нього стане видання всіх його творів. Інтерв’ю з сестрою композитора про їхню унікальну сім’ю читайте в найближчих числах нашої газети, повідомляє кореспондент «Дня» Тетяна ПОЛІЩУК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати