Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

09 вересня, 00:00

СБУ перевірила фонд «Відродження» заради закону

Служба безпеки України не перевіряє діяльність Міжнародного фонду «Відродження», а забезпечує дотримання закону про вибори. Про це заявила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, повідомляє УНІАН. Нагадаємо, що 7 вересня в Міжнародному фонді «Відродження» заявили про те, що співробітники СБУ цікавилися завданнями проектів, які реалізують деякі громадські організації Київської області при фінансуванні фонду. «Ніяких централізованих вказівок з приводу перевірки діяльності фонду «Відродження» не було», — сказала Остапенко. Вона підкреслила, що одна з функцій СБУ — це забезпечення прозорості виборів. «Напередодні виборчої кампанії важливим є дотримання закону про вибори, зокрема, й того, що стосується заборони фінансування українських політичних партій іноземними установами», — зазначила керівник прес-центру СБУ. При цьому вона підкреслила, що «як і сказав пан Бистрицький (керівник фонду. — «День») у своїй заяві, жодних неправомірних дій з боку співробітників СБУ під час перевірки не було. Крім того, він сам заявив, що фонд не фінансує жодної політичної партії. Тому ніяких питань до цього фонду немає.

Олександра Турчинова допитали в СБУ

Вчора колишній перший віце-прем’єр Олександр Турчинов побував на допиті в Службі безпеки України. За словами Турчинова, у понеділок до нього додому приходили слідчі СБУ, але в дім не потрапили, тому він сам передзвонив до Служби безпеки та запропонував, що якщо є якісь питання, він може самостійно прийти та дати відповіді на них, повідомляє «Українська правда». За його словами, повістку в СБУ він не бачив. На запитання, чи відчуває він ностальгію від приходу в СБУ, яку він колись очолював, Турчинов відповів: «У мене є сум з цього приводу, тому що на очах всієї країни із СБУ роблять каральний орган. Це смішно та сумно». Після допиту Олександра Турчинова відпустили. «Мене викликали по справі РосУкрЕнерго, тобто 11 млрд. кубометрів газу, які керівництво НАКу передало державі», — сказав Турчинов журналістам після допиту. «Заміть того, щоб розслідувати справи про корупцію високопосадовців, які віддають державні ресурси РосУкрЕнерго, і які є власниками РосУкрЕнерго, вони розслідують справи людей, які діяли в інтересах держави. Я дав чіткі покази, що керівництво НАКу та митниці діяли строго в межах Конституції і державних інтересів, що всі мої дії також були в межах Конституції і моєї компетенції», — додав він. За словами Турчинова, його викликали як свідка. Соратник Юлії Тимошенко заявив, що не має наміру залишати територію України: «Тільки у відрядження, в які можуть мене відправити мої колеги. Я планую вільно пересуватись по країні. І ще раз хочу сказати, що я готовий давати відповіді на будь-які запитання».

У Києві затримали вандала, який пошкодив могилу Лесі Українки на Байковому кладовищі

Правоохоронці затримали в Києві 25-річного мешканця Волинської області, якого звинувачують у пошкодженні надгробка поетеси Лесі Українки на Байковому кладовищі. Як повідомляє Korrespondent.net з посиланням на відділ зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Києві, 3 вересня співробітники Голосіївського райуправління міліції затримали 25-річного чоловіка, який приїхав рік тому до Києва з Волинської області в пошуках роботи. За словами самого затриманого, він випадково прийшов до пам’ятника і навіть не звернув увагу, чия це могила. «Узяв металевий брухт, розпиляв шматки, до яких дотягнувся, поклав у мішок і пішов здавати в пункт прийому металу. Заробив на цьому 250 гривень», — ідеться в повідомленні відділу зв’язків з громадськістю. Вандал може отримати до трьох років позбавлення волі згідно зі ст. 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилою), що може бути перекваліфіковано у ст. 298 КК (знищення, руйнування пам’яток історії та культури). Санкція цієї статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Нагадаємо, в Києві 1 серпня, в річницю смерті Лесі Українки, пошкодили надгробок могили української поетеси на Байковому кладовищі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати