Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

30 вересня, 00:00

Соратник Тимошенко очолив Верховний Суд

Учора пленум Верховного Суду України затвердив на посаді голови цього державного інституту Василя Онопенка. Як повідомили в прес-службі ВСУ, за кандидатуру В. Онопенка проголосували 58 суддів із 86, які брали участь у роботі пленуму. Як уже повідомлялося, після того як Василь Маляренко закінчив діяльність на посаді голови Верховного Суду України (21 липня 2006р.), основними претендентами на вакантну посаду головного судді країни були чотири кандидатури. Це виконуючий обов’язки голови Верховного Суду Петро Пилипчук (висунутий Судовою палатою з кримінальних справ), депутат фракції БЮТ Василь Онопенко, який висунув свою кандидатуру самостійно, а також суддя Анатолій Ярема та керівник адміністративної палати Верховного Суду Віктор Кривенко.

Новий голова Верховного Суду України Василь Онопенко народився 10 квітня 1949 р. у Вінницькій області. Закінчив Львівський електротехнікум зв’язку та Харківський юридичний інститут. Iз листопада 1991 р. до серпня 1995 р. обіймав посаду міністра юстиції України.

В. Онопенко — голова Української соціал-демократичної партії; народний депутат третього, четвертого і п’ятого скликань. Кандидат юридичних наук, член Вищої ради юстиції, заслужений юрист України, автор понад 80 наукових праць. 2002 року В. Онопенко був обраний суддею Верховного Суду України, але весь цей час працював народним депутатом і лише 20 вересня подав заяву про складання депутатських повноважень, щоб розпочати виконувати обов’язки судді ВСУ.

Археологічні знахідки

У селі Шестовиці на Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів. У ньому знайшли тіло й обладунки скандинавського військового вождя. Інше масштабне відкриття нещодавно зробили у гетьманській столиці — Батурині. Там відшукали залишки Мазепинського Собору Святої Трійці, повідомив 5tv.com.ua.

Численні кургани навколо Шестовиці поступово зникають внаслідок господарської діяльності. Історики вважають, що значну частину могильника вже втрачено. І все ж за час досліджень в Шестовиці вже знайшли чотири могильники вікінгів. Усі четверо були поховані разом зі своїми кіньми. Але цього літа під зруйнованим насипом кургану у великій гробниці площею 18 квадратних метрів археологи виявили поховання знатної особи, яка, схоже, поєднувала функції військового вождя та жерця. У похованні знайшли і найдавніше в Європі сідло некочівного типу, прикрашене бронзою, а також фрагменти вуздечки. На жіноче поховання вказують рештки шкіряної сумочки. Аналоги таких поховань часів формування Київської Русі, де б в одному місці зберігся такий великий набір речей, історикам не відомі. Не менш цікаві знахідки у Батурині, який археологи досліджували впродовж серпня. «Родзинкою» сезону стало відкриття руїн Собору Святої Трійці кінця XVII — початку ХVIII століть

— Це був найдавніший храм свого часу, який можна порівняти з Київською Троїцею. Це каже про масштабність досліджень. Це справа не одного сезону. Розкопки можуть стати епохальними в дослідженнях Батурина, — сказав Олександр Терещенко з кафедри історії та археології ЧДПУ. Археологи сподіваються, що наступний рік розкопок у Батурині принесе чимало нових відкриттів щодо історії козацької доби.

Губернатора Полтавщини все-таки звільнять?

Незважаючи на запевнення представників виконавчої гілки влади, губернатору Полтавщини Валерію Асадчеву загрожує звільнення. 28 вересня на розширеному засідання уряду під головуванням нового прем’єра Віктора Януковича останній представив проект постанови про внесення пропозиції Президенту щодо звільнення п’ятьох керівників облдержадміністрацій, у тому числі й голови Полтавської облдержадміністрацій Валерія Асадчева.

Сам Валерій Асадчев у коментарі журналістам «Главреда» повідомив, що готовий подати заяву про відставку хоч зараз, але його стримує лише бажання показати комісії все, що він зробив за чотири місяці свого губернаторства. «Я хочу показати комісії все, що я зробив. Після цього напишу заяву. Я не можу працювати у виконавчій владі, коли мені доводитися пояснювати людям, що я хороший, а весь Кабмін проголосував за те, що я поганий», — сказав Асадчев. На його думку, рішення про незадовільну роботу губернаторів п’яти областей прийняті винятково за політичними мотивами, повідомляє Євген БРИЖ , Полтава.

Любов перемагає

Учора в український кінопрокат вийшла картина, до виробництва якої долучилися київські кінематографісти. «Створення любові» поставив режисер Валеріу Жереґі. Ця стрічка — спільний міжнародний кінопроект Молдови, України, Росії, Румунії, Ізраїля та США, повідомляє kino-kolo. «Створення любові» повністю фільмоване на території України з використанням техніки Національної кіностудії художніх фільмів ім. Олександра Довженка. Саме в Києві зроблено більшу частину звукоряду картини. У фільмі зналися актори: Саша (Ісраель) Демідов, Олександр Панкратов-Чорний, Михаїл Казаков, Ігор Слободський, Віктор Косих, Любов Богдан i Марґаріта Жереґі. Події картини відображають 30 — 50-ті роки ХХ століття в невеликому єврейському містечку Зенькові в Україні, коли в мирі та спокої жили різні народи й співіснували конфесії. А потім у містечко прийшли представники сталінської системи й почалися репресії. Спершу неприємності нагрянули у вигляді комсомольців із червоними відзнаками, а потім — німецьких окупантів. Головний герой фільму — єврей на ім’я Мотл — сват, що проходить крізь усі поневіряння й доводить: найбільша сила людей — у любові, й вона завжди перемагає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати