Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куликів — на облік

«Перепис» птахів допоможе напрацювати план порятунку боліт на Рівненщині
17 серпня, 17:44

У рамках міжнародного проєкту «Полісся — дика природа без кордонів» завершено роботу на болотному масиві Сира Погоня (Рівненський природний заповідник). Науковці визначили території та встановили моніторингову сітку для обліку куликів. Ці види птахів вважаються індикаторами змін гідрологічного режиму, вони першими сигналізують про втрату болота через заростання та фрагментацію біотопів.

Основна мета роботи полягала у підборі болотних ділянок масиву Сира Погоня для подальшого моніторингу змін видового та чисельного складу куликів. Протягом травня-червня 2020 року було закладено три ділянки площею 2х2 кілометри, котрі охоплюють переважно відкриті болотні біотопи. Моніторингову сітку закладали за наступною концепцією: територія має важливе значення для існування куликів — це різні типи відкритого болота; територія потребує негайного відновлення гідрологічного режиму, на ній відбуваються сукцесійні процеси (заліснення болота осикою та березою, зміна рослинних угрупувань), що веде до зменшення біотопів важливих для існування куликів; територія зазнала мінімальних змін та є еталоном для подальшого моніторингу.

У кожному із квадратів проведено опис біотопів, здійснено обліки чисельності куликів, встановлено їх статус гніздування. Загалом виявлено шість гніздових видів куликів (кульон великий, грицик великий, чайка, баранець звичайний, коловодники болотяний (і лісовий). Польові обстеження свідчать, що на масиві Сира Погоня мають місце наслідки змін клімату, пов’язані з дефіцитом вологи та посухою (малосніжні зими, недостатньо опадів), а також наслідки проведених меліоративних робіт в минулому, що підривають гідрологічний баланс залишкової вологи на болоті. Всі ці процеси призвели до пересихання болотних ділянок. Індикатором цих змін є поява видів птахів, нетипових для болотної місцевості. Так, в ході робіт, на закладених моніторингових ділянках, виявлено гніздування жайворонка польового, трав’янки лучної, перепілки, а також літування боривітра звичайного.

Після завершення дослідження фахівці Українського товариство охорони птахів у рамках міжнародного проєкту напрацюють план заходів для відновлення гідрологічного режиму болотного масиву Сира Погоня.

Пресслужба Українського товариства охорони птахів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати