Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

“Ми їдемо до вас”. Як БФ “Зоряна Україна” надає медичну допомогу людям на Харківщині

11 серпня, 18:23

У багатьох місцях на Харківщині зруйновані медичні заклади та аптеки й місцевим доводиться стикатися з багатьма викликами, оскільки до найближчої лікарні далеко, а транспорт погано ходить. 

Саме тому благодійний фонд “Зоряна Україна” у партнерстві з International Rescue Committee та USAID BHA запустили проєкт виїзної медичної допомоги “Primary Care”. Мета — надати допомогу людям, які проживають у тих частинах Харківської області, де у звʼязку із бойовими діями чи після окупації доступ до медичних послуг є обмеженим.

Для цього команда фонду створили “мобільні клініки” — це медичні бригади, які щодня (крім неділі) переміщаються на авто та надають безоплатну медичну допомогу місцевим мешканцям, які її так потребують. Кожна з таких автівок забезпечена необхідним базовим набором ліків та медичним обладнанням. У складі команд є терапевти, травматологи, кардіологи, а також залучені психологи та водії. Над проєктом почали працювати у квітні.

“Я пам'ятаю всіх своїх пацієнтів, а особливо мені запам'яталися люди з Ізюмської громади, які зверталися до нас. А все тому, що вони пережили найбільш жорстоке ставлення і потребують підтримки”, — ділиться Світлана Кучеренко, лікарка-терпапевтка та аспірантка кафедри у Харківському національному медичному університеті. Саме вона є однією з перших, хто долучився до команди медиків проєкту “Primary Care”. 

Вона додає, що під час медичних оглядів найчастіше люди скаржаться на біль у серці, підвищення тиску, запаморочення, тахікардію і гіпертонічну хворобу. “Найважче в роботі — це встановити точний діагноз через недостатність обстеження, щоб підібрати для людини необхідне лікування, яке б їй допомогло”, — каже Світлана.

Фонд створили ідейні однодумці, які переживали за Харків, його людей і хотіли щось робити. Спочатку вони відповідали на загальний виклик війни — передусім шукали можливість забезпечити людей харчуванням, залучаючись підтримкою партнерів з-за кордону та паралельно організовували роботу величезного складу у Харкові, водночас налагоджувати співпрацю з волонтерами, кухнями та іншими організаціями. 

Як розповів один зі співзасновників фонду Микола Камчатний, з часом загальні запити вже було сформовано і розподілено по певних групах, команда почала розуміти де, коли, чого і скільки орієнтовно потрібно. 

“Маючи у складі засновників медиків, ми мали актуальну інформацію щодо медичних потреб міста, необхідні контакти для збору таких запитів та експертизу для підготовки переліків ліків та обладнання. Також була робота по доставленні ліків населенню, яка згодом і дала розуміння складної ситуації у цій сфері у Харківській області. Одразу після деокупації більшої частини Харківської області, ми почали роботу над стартом необхідного і важливого проєкту, над реалізацією якого працюємо і наразі — це проєкт “Primary Care”. Волонтерство, як відповідь на термінові гострі проблеми, набуло форму організованої та системної роботи фултайм для деяких членів команди, хто безпосередньо долучений до проєкту. Інші в той самий час працюють над актуальними запитами, які виникають, безумовно, щодня”, — каже Микола Камчатний, співзасновник фонду.

“Коли ми вирушаємо на певне місце, то в кожному ситуація відрізняється. Є місця, де люди хочуть потрапити до психолога, а є такі, де місцеві не проявляють бажання йти до нього і кажуть, що в них все добре. Хоча це може бути зовсім не так”, — зауважує психологиня проєкту Тетяна Карнаух.

Серед історій людей, з якими доводилося працювати Тетяні — випадок із маленькою дівчинкою Софією. У неї ДЦП, а також за словами її матері, ще є підозра на аутизм. Зараз вони перебувають у дуже складному моральному та фінансовому становищі: батько дівчинки зовсім не приділяє увагу та не допомагає ні їй, ні матері. До того ж бабуся, з якою вони проживають, постійно в пригніченому стані. Адже понад рік тому її син загинув на фронті та їй досі важко з цим змиритися.

“Коли я побачила Софію та її маму, то в мене виникло відчуття, що вони потребують допомоги”, — зізнається психологиня Тетяна Карнаух і додає: “Тому я намагалася знайти контакт із Софією за допомогою іграшок і поговорити з матір'ю. Всі проблеми та виклики лягли на плечі жінки, а допомогти — нікому. Їй вкрай потрібна турбота і допомога не лише для себе, а й для дитини”.

Далі у планах фонду — укріплення спроможності організації, розширення її штату, реалізація нових проєктів у інших сферах, які потребують підтримки з боку організацій. 

Як зазначають у “Зоряній Україні”, команда бажає зростати, відповідати на нагальні потреби та розв'язувати наявні проблеми, а ще створювати для людей можливості та демонструвати реальну підтримку. Задля цього вони, серед іншого, також розглядають можливості залучення нових грантів.

“У нас є 6 фаундерів та декілька ключових колег, з ким ми все будували фонд, починаючи з першого дня. До нас постійно долучаються інші волонтери. Спочатку це були люди, які допомагали вантажити, фасувати, доставляти гуманітарну допомогу, обробляти запити та формувати набори харчові або медичні. На сьогодні є команда, яка працює у рамках медичного проєкту, в якому працюють лікарі, психологи, асистенти та водії”, — зазначає Микола Камчатний, співзасновник фонду.

На сьогодні основне партнерство — Міжнародний комітет спасіння, за сприяння та разом з яким реалізовується грантовий проєкт від USAID BHA. На інших етапах команда співпрацювала з різними міжнародними фондами, що безпосередньо направляли в Україну гуманітарну допомогу. Це були організації зі США, Швейцарії, Польщі, Канади. 

“Наша найбільша перемога — створення потужної команди, яка була і лишається націленою на результат, працює віддано та якісно. Важливим є те, що ми починали не маючи гуманітарного досвіду, але, попри всі складнощі, змогли продовжувати свою роботу і приносити позитивні зміни на місця”, — зізнається Микола Камчатний.

Від запуску проєкту “Primary Care” було організовано виїзди до понад 70 локацій, які зазнали найбільших руйнувань: Вербівка, Гусарівка, Федорівка, Довгеньке — це ще не повний перелік місць, де встигла побувати команда. І на цьому ініціатори проєкту не планують зупинятись. Дізнатись, у якому місті лікарі надають безоплатну медичну допомогу, можна у фейсбуці та інстаграмі благодійного фонду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати