Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

А насамперед — учта

24 вересня, 00:00
ДЕ Б ДІСТАТИ ТАКИЙ КОСТЮМЧИК? / ФОТО ЮРIЯ ГАРКАВКА / «День»

17 чиновників Кам’янець-Подільської міської ради замовили собі вбрання у стилі XVII століття — для учти. «Учта — то вечеря перед битвою. Аби стати її, учти, учасником, треба виконати обов’язкову умову — бути в екіпіровці того далекого історичного періоду. Інакше, як кажуть, і на поріг не пустять», — повідомив «Дневі» завідувач організаційно-контрольного відділу міської ради Валерій Клименко.

Люди з можливостями не змогли собі відмовити у цьому задоволенні — поринути в атмосферу 1653 року.

Над фрагментами вбрання, в якому вони будуть допущені до вечері у стилі XVII століття, наразі завзято працюють провідні майстри України, Польщі та Росії. Виконують почесні замовлення поважних громадян Кам’янця-Подільського. Поспішають. До учти, що відбудеться на території Старої фортеці напередодні відтворення битви Богдана Хмельницького з польською шляхтою, залишилися лічені дні.

— Військово-історичний фестиваль «TERRA HEROICA-2008» почнеться 3 жовтня і триватиме три дні, — каже Валерій Клименко.

Стародавній Кам’янець, що є визначним явищем європейської культури, уже здобув статус одного із світових центрів військово-історичних рухів, поруч із такими відомими центрами, як Аустерліц, Ватерлоо, Бородіно, Лейпціг, Грюнвальд... Перший фестиваль «TERRA HEROICA» в українському місті давнього каміння над річкою Смотрич відбувся 2005 року і став щорічним. Щоразу збирає більше й більше глядачів.

— Цього разу про свою участь заявили 450 шанувальників історичного минулого. Аби самим згадати і публіці нагадати про тих, хто поліг за «межовий камінь» між Сходом і Заходом. Саме так називали у давно минулі часи наш Кам’янець-Подільський, — говорить співбесідник.

У дорозі до Старої фортеці — учасники історичного відтворення із Польщі, Чехії, Білорусі, Росії, багатьох міст України. Запах пороху, бойові барабани сповнюють їхні серця відгомоном славного минулого. «Гримітимуть гармати, стрілятимуть мушкети... Відбудеться реконструкція подій 1653 року», — передбачає В. Клименко.

Публіка також віддасть належне майстрам автентичного кобзарського мистецтва, архаїчних танців, барокових вуличних театрів і феєрії.

От тільки до учти далеко не всі будуть допущені. Одного бажання для цього замало...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати