Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невідомі здійснили черговий напад на пам’ятник воїнам УПА

Активісти Харкова: «Ми все одно відновимо монумент»
07 лютого, 14:00
ФОТО OPLOT.INFO

Увечері 5 лютого громадяни Харкова виявили, що з пам’ятника воїнам УПА знесли металевий хрест, який було тимчасово зведено у травні минулого року замість пам’ятного каменю в Молодіжному парку. Сам камінь разом із меморіальною табличкою було викрадено ще 26 квітня минулого року, злочинців і досі не встановлено.

«Хрест зрізали болгаркою. Ми написали заяву, але поки що кримінальне впровадження не відкрите, і, швидше за все, міліція не збирається нічого робити, хоча вони зобов’язані! — обурений громадський активіст Роман Черемський, член «Спілки української молоді». —  Хрест зрізали прямо під їхніми вікнами! Також я бачив багато слідів людей і від автомобіля. За бажання можна провести розслідування. Але ми бачимо по налаштуванню працівників міліції та результатах їхніх попередніх дій, що міліція покриває вандалів».

Пам’ятник воїнам УПА в Харкові було встановлено ще 1992 року, а з 2006 року він зазнав біля чотирьох десятків актів вандалізму, нагадує Роман Черемський. Камінь багато разів обливали фарбою, відколювали шматки граніту, руйнували та розколювали табличку, приносили до постаменту мішки зі сміттям. Активісти прибирали та відмивали пам’ятник і щодо кожного випадку подавали заяву в міліцію, але ті вживали дії суто формально. Тільки один раз було встановлено тих, хто вкрав камінь, але вандали відбулися «дрібними неприємностями» на кшталт догани.

«Ми в будь-якому разі відновимо пам’ятник. Але відтоді ми його охоронятимемо, бо камінь буде досить вартісний — це дуже серйозна художня робота, його автор — відомий митець Валерий Бондар», — наголошує Роман Черемський. До того, як пам’ятний камінь воїнам УПА буде повністю відтворено, активісти збираються невеликими зусиллями знову відновити тимчасовий хрест.

Громадські діячі вважають, що ця акція була першою гучною дією «Українського фронту», який сформувала харківська влада. «Керівники цієї організації робили заяви щодо намірів винищувати пам’ятники УПА, свідомо поширюючи наклеп про «фашизм» щодо УПА, — розмірковує Роман Черемський. — Але їхнє власне ставлення не дає права нищити чуже майно та чинити наругу над пам’ятками української історії, це протизаконно!»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати