Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нове життя фортеці святої Єлисавети

У Кропивницькому може з’явитися унікальний музей просто неба
13 квітня, 11:48
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.UA

Ідея створення музею на території колишньої фортеці святої Єлисавети — єдиної на території Європи земляної фортифікаційної пам’ятки XVIII століття — не нова для Кропивницького. За словами начальниці відділу з охоpони культуpної спадщини упpавління містобудування та аpхітектуpи міської pади Надії Лісняк, протягом усього існування фортеці на її території офіційно жодного разу не проводилися археологічні розкопки. У 1994 та 2006 роках частину Валів (так фортецю називають у народі) досліджував археолог Микола Тупчієнко, який віднайшов рештки давнього порохового погребу. Проте через брак коштів подальші роботи пригальмували.

«В інших країнах Європи збереглися схожі фортеці у вигляді шестикутної зірки, але їхні оборонні рови заповнені водою. Наша ж фортеця є повністю земляною, — продовжує Надія Лісняк. — На жаль, у Кропивницькому ідею регенерації фортеці Єлисавети розглядали довгий період.  Аналогічні програми існують з 2002 року, але вони не були реалізовані. Сьогодні ми розуміємо, що фінансово не потягнемо відновити усю фортецю — це занадто великі гроші для бюджету міста. Але ми можемо частинами відроджувати бастіони, щоб показати важливість цієї фортифікаційної пам’ятки для розвитку Кропивницького. Крім того, багато цікавого таїть у собі сама земля Фортечних валів. От уявімо собі, як вояки стояли на верхньому бастіоні, у рів падали люльки, зброя, якісь предмети побуту... Це все ми й досі не досліджували! Процес музеєфікації фортеці доволі тривалий, але вартий витрачених зусиль. Це буде ще одним кроком до розуміння, що ж таки насправді виникло першим — тогочасний Єлисаветград чи фортеця».

У планах — відтворення бастіону та укріплення його за аналогами збройних захисних споруд тогочасного періоду. Згідно з Програмою pегенеpації фоpтеці святої Єлисавети відновлення почнуть із бастіону Андрія Первозванного, де поруч розташовувалися одні з воріт фортеці — Пречистенські. Ця частина Фортечних валів найближча до центру міста.

Над процесом музеєфікації працюватиме робоча група, до якої увійдуть науковці, музейники, представники громади.

В управлінні сподіваються, що відтворення пам’ятки архітектури та містобудування національного значення «Комплекс споруд фортеці святої Єлисавети» дозволить пожвавити туристичний потік до Кропивницького.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати