Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Піар-трибуна» відкрита

На порядок денний восьмої сесії ВР винесено понад тисячу законопроектів
07 вересня, 00:00
ФОТО ЛЕОНIДА БАККА / «День»

Тарас Стецьків чекає на рішення Президента щодо своєї відставки з посади президента Національної телекомпанії України. Прес-секретар Президента Ірина Геращенко пообіцяла, що Віктор Ющенко прийме відставку Стецьківа протягом декількох днів, — повідомив Інтерфакс-Україна. На момент підготовки матеріалу Президент, за інформацією директора піар-служби Першого Національного Ольги Балабан, цю заяву ще не підписав. Та всеж пан Стецьків останніми днями активно працює на «два фронти». Так, він «дав добро» на нову сітку мовлення для УТ-1 і в той же день досить комфортно почувався як народний депутат від «Нашої України» (на фото). На запитання кореспондента «Дня» Ольги Василевської — хто буде продовжувати реалізацію обіцяних ним реформ на НТКУ і створення Суспільного ТБ, Тарас Стецьків відповів: «Якщо я залишаюсь (в НТКУ. — Ред. ), то я продовжуватиму, якщо — ні, то наступника призначить Президент»

У супереч різним прогнозам, відкриття 8-ої сесії Верховної Ради відбулося вчора у звичайних, як для цього випадку, піднесено-урочистих умовах. «Класичні» процедури — оголошення про відкриття сесії, Державний гімн у виконанні хору ім. Вірьовки, програмна промова спікера, — пройшли чинно та гладко. Ні протистоянь між депутатами, ні сварок, ні навіть гострих дискусій у залі або кулуарах, як обіцяли деякі політики й політологи.

Спікер Володимир Литвин, виступаючи з трибуни, озвучив свіжу думку про початок нового політичного сезону, що має завершитися виборами до парламенту навесні наступного року. Зазначивши при цьому, що для депутатів Верховної Ради зараз починається найвідповідальніший період за всю історію українського парламентаризму. Можливо саме тому народні обранці вирішили пошкодувати в перший день сили та нерви. А можливо просто кожен із них був настільки занурений у турботи про власне політичне майбутнє, що до гучних заяв ні в кого «не дійшли руки». Принаймні, після спілкування з депутатами в кореспондента «Дня» склалося враження, що багато хто з парламентаріїв серйозно зайнятий думками про те, куди треба йти далі та з ким. На відкритті сесії були присутні члени уряду, щоправда, без найголовнішої фігури — прем’єр-міністра Юлії Тимошенко (створення проурядової більшості вирішили поки що не форсувати, після демаршу Зінченка, очевидно, не до того), було порожнім і місце глави держави.

Багато з тез виступу спікера Литвина на відкритті нинішньої сесії виявилися дуже схожими на висловлювані ним раніше — на відкриттях і закриттях сесій ще за «старої» влади. За традицією голова Верховної Ради сказав про неприпустимість зовнішнього управління парламентом. «Як попередня, так і нинішня влада прагне допомогти Верховній Раді краще організувати свою роботу. Це можна і треба вітати, якби за цим не проглядало тоді і тепер непереборне прагнення провести зовнішнє управління вищим представницьким органом народу», — сказав Литвин. Фраза Володимира Литвина про те, що «в усьому цивілізованому світі саме парламентська більшість формує уряд, а не навпаки», а також його заява, що питання формування парламентської більшості та підвищення прохідного бар’єру на виборах до парламенту не хвилюють простих людей, м’яко, але абсолютно зрозуміло просигналізували про спікерське ставлення до цих ініціатив керівників виконавчої влади.

На затвердженому вчора порядку денному 8-ої сесії нараховано понад тисячу законопроектів. Серед них — законопроекти про політичну та парламентську опозицію, про люстрацію, про канцелярію Президента, про повернення приватизованого майна в державну та комунальну власність, про заборону політичного переслідування й обмеження прав і свобод громадян за політичними мотивами. Особливо резонансними обіцяють бути розгляди законопроектів про зміну прохідного бар’єра на виборах до парламенту та місцевих органів влади, а також — про держбюджет на 2006 рік. На думку представника опозиції, народного депутата Ігоря Шурми (фракція СДПУ(О)), парламентська трибуна на нинішній сесії ризикує перетворитися на піар-трибуну. «Однак якщо раніше депутати старалися рекламувати лише себе, то тепер, у зв’язку з введенням суто пропорційної системи виборів, кожен намагатиметься засвітити свою партію, і в цьому є певний прогрес», — сказав Шурма в розмові з «Днем». Водночас народний депутат висловив різке неприйняття висунутої владою ідеї зміни прохідного бар’єру, пригрозивши, що в разі проштовхування цього питання пропрезидентськими партіями його політична сила поставить питання про легітимність обрання Президента України Віктора Ющенка. Скепсис відносно ідеї підвищити прохідний бар’єр висловив і представник провладної фракції Української народної партії Юрій Костенко. На думку Костенка, в парламенті просто не знайдеться достатньої кількості прихильників такої новації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати